Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Młodzieżowe blogi recenzenckie
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> O blogaskach - ogólnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
die_Kreatur
Gość






PostWysłany: Wto 23:18, 01 Maj 2012    Temat postu: Młodzieżowe blogi recenzenckie

Nie wiem, czy to do tego działu. Mógłby ktoś w razie czego przenieść?

Teraz chyba czytanie jest w modzie. I recenzowanie też. Przynajmniej ja o młodzieżowe blogi książkowe wręcz się potykam. Nie wiem jak was, ale mnie zaczyna mnie już ten trend dobijać.

Na początku nawet mi się takie blogi podobały, ale po przeczytaniu po raz enty tego samego o tych samych książkach mam już dosyć.
Uważam, że to bardzo fajnie, że czytają i recenzują, ale... Przez recenzentki i recenzentów przebija (często całkowity) brak doświadczenia w pisaniu, oczytania, znajomości rynku wydawniczego. Recenzje przez nich pisane są "szkolne", IMHO często strasznie pobieżne i autorocentryczne, a w przypadku lepszych i ambitniejszych książek - kompletnie bezradne i bezładne.

Dobijają mnie też regularnie wstawiane focie stosików złożonych z dwóch-trzech książek i zestawienia ulubionych, robione chyba wedle zasady "im więcej, tym lepiej".
Na przykład takiego zestawienia spis ulubionych wydawnictw wraz z uzasadnieniem:
Cytat:
Jaguar – Za „Błękitnokrwistych” i za inne świetne książki w pięknych okładkach. Zawsze uwielbiam oglądać okładki wydawanych książek z tego wydawnictwa.
Amber – Zafantastykę, np. książki pani L.J.Smith,…
MAG – Za fantastykę, np. książki pani Cassandry Clare, Lauren Kate.
Greg – Za lektury z opracowaniami, które nie jeden raz mi pomogły
Wydawnictwo Dolnośląskie – Za „Zmierzch”.

Oczywiście większość recenzentek chce nawiązać z MAG-iem współpracę.

Moim zdaniem recenzent, jeśli chce recenzować, powinien mieć doświadczenie i wiedzę. Albo chociaż nie robić z siebie oczytanego snoba.
A wy co sądzicie o tym gatunku blogów?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sileana
Bezo grudek



Dołączył: 07 Gru 2011
Posty: 4460
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: LV-426

PostWysłany: Śro 0:15, 02 Maj 2012    Temat postu:

Przeczytałam parę, ale ja generalnie recenzji unikam - bo jak nie przeczytałam książki, to się dowiaduję za dużo, a jak przeczytałam, to się denerwuję, co za kretyn pisał tę recenzję i "to wcale nie tak było". Więc... unikam, bo parę blogowych przyprawiło mnie o spazmy i ataki apopleksji.

Ps. Czasem aż za bardzo przebija z takich "kurde, wydawnictwo dało mi książkę, trzeba im posłodzić". Wdzięczność jakaś dziwna.

Ps. 2 W ogóle, jeżeli chodzi o recenzje, powiedzmy, że blogowe, to filmweb nie ma sobie równych. Ale to inny wątek. Albo lepiej nie, bo zejdę na udar mózgu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Sileana dnia Śro 0:19, 02 Maj 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pigmejka
Bezo grudek



Dołączył: 17 Mar 2010
Posty: 3916
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:16, 02 Maj 2012    Temat postu: Re: Młodzieżowe blogi recenzenckie

die_Kreatur napisał:
Przez recenzentki i recenzentów przebija (często całkowity) brak doświadczenia w pisaniu, oczytania, znajomości rynku wydawniczego. Recenzje przez nich pisane są "szkolne", IMHO często strasznie pobieżne i autorocentryczne, a w przypadku lepszych i ambitniejszych książek - kompletnie bezradne i bezładne.


Kreaturko, pójdź w me ramiona - jak ja dobrze wiem, o czym piszesz! Ja z takimi recenzjami mam ciągle do czynienia. Jak się siedzi na takim portalu jak Kawerna, i dostaje do korekty recenzje młodych panienek chcących nauczyć się pisać (czyt. chcących dostać piątkę z polskiego za działalność na takich portalach - true story), to... to człowieka dość często trafia szlag. I właściwie nie mam nic do dodania, bo świetnie opisałaś to zjawisko - ewentualnie mogę ku Waszej uciesze zacytować kilka koszmarnych perełek znalezionych niedawno przez Kalevatar, które to perełki mogą oddać ogrom tego koszmarnego zjawiska.

Ogólnie to wraz z Kal i Tesską rozważałyśmy założenie bloga (lub fanpejdża na facebooku) z takimi cytatami-perełkami z recenzji, od których można osiwieć.

edit: dajcie znać, jeśli chcecie nieco mięsa cytatowego! ;>


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pigmejka dnia Śro 0:17, 02 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Zbawiciel Blogosfery



Dołączył: 17 Lip 2011
Posty: 11669
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 110 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:19, 02 Maj 2012    Temat postu:

Kcemy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kura z biura
Szef Dowodzenia



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 17223
Przeczytał: 60 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:29, 02 Maj 2012    Temat postu:

Mięsa! I czego Ty w ogóle pytasz o takie rzeczy!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vivaldi
Morderczy angloarab



Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:32, 02 Maj 2012    Temat postu:

Ja nie wiem, czy powinienem się wypowiadać, bo sumie sam mam takiego "recenzenckiego" blogaska, ale że pod młodzież się już chyba nie kwalifikuję...

Ja ogólnie recenzji książkowych nie czytam - chyba, że bardzo mnie coś zaintryguje, ale wybieram wtedy raczej teksty z dużych portali. "Drobnicę" czytuję głównie po to, żeby sie poirytować tym, jak pan X czy pani Y opisał jakąś książkę w tysiącu znaków, sadząc kwiatki i buraki, podczas gdy ja mógłbym opisywać tom na dziesięciu stronach... to samo zresztą dotyczy recenzji filmowych. Czasem, gdy już skończę pisać, przeglądam sobie cudze recenzje i mnie wtedy zdumienie bezbrzeżne ogarnia - bo nagle okazuje się, że inny film widziałem, albo tekst wygląda jak wygenerowany w jakimś edytorze. I jak mocno unikam jakiegoś tam wywyższania się (bo w sumie zawsze można być lepszym) to jednak czasem nie wytrzymuję i zastanawiam się, jak to możliwe, że tacy goście ciągną profity z takiej pisaniny, a mnie tylko stos recenzenckich rośnie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pigmejka
Bezo grudek



Dołączył: 17 Mar 2010
Posty: 3916
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:39, 02 Maj 2012    Temat postu:

Ogólnie to, jeśli o mnie chodzi, rekordem chyba była "recenzentka" (jedna z tych "uczących się"), której tekst dostałam do korekty - i która - co na szczęście odkryłam - swoją recenzję skleiła z dwóch innych, zmieniając tylko słowa, dając synonimy, albo skracając zdania.
Funfact: kiedy się jej to zarzuciło i na dowód przedstawiło zdania, które były identyczną kalką, dalej twardo się zapierała. Very Happy

A oto i cytaty, znalezione przez Kalevatar oraz jeszcze dwie inne nasze znajome - uwaga, będzie ostro. Recenzentki oceniają m. in. Krainę Chichów, Makbeta, Władcę Pierścieni i książki Dicka:

1. "Oprócz erotyki występującej w "...", książka dysponuje dużą liczbą przekleństw w dialogach"

2. "Momentami w przygodach postaci można znaleźć rozwiązania, nigdy wcześniej niestosowane przez autorów. Fabuła często przybiera nieoczekiwany obrót, jednak jak każda książka, nie jest do końca idealna."

3. "[autor]w swoje dzieło wniósł naprawdę wiele pracy co widać, to powoduje, że książkę warto poznać"

4. "po "Krainę Chichów" sięgnąłem, bo znalazła się w kanonie fantasy Sapkowskiego. Powieść da się przeczytać, jest nawet interesująca, choć czegoś mi w niej nie pasuje. Nie wiem, czy chodzi o gust, czy o coś innego. Nie miałem problemów, aby się oderwać od książki. Pierwsza połowa przypomina powolną lokomotywę, która nie umie sie rozpędzić. Nie jest to zdecydowanie powieść akcji i nie tego od niej oczekiwałem, ale też staram się niczego nie oczekiwać po książkach. Daję się im wciągnąć w swój świat tak, że zapomnę o wszystkim innych, o czasie i przestrzeni. Daję się wciągnąć tak, jak one tego chcą. Tym razem to się nie udało. Mimo to książkę warto przeczytać, bo pomysł jest ciekawy."

5. [o Władcy Pierścieni] "Kto nie słyszał o trylogii o przygodach Drużyny Pierścienia, lub chociażby o ekranizacjach z gwiazdorską obsadą? Chyba nie ma wiele takich osób. Podejrzewam, że fenomen książek można zawdzięczać produkcjom filmowym, które powstały na ich podstawie. Wersja książkowa nie jest bowiem nowością, ale świetnie wpasowuje się w aktualne gusta, którymi rządzi fantastyka."

6. "Jeszcze przed czytaniem zasugerowałam się tytułem. Myślałam, że autor opisał taniec, więc miałam nadzieję, na barwne i dokładne opisy w didaskaliach, ale nie było mi to dane.
'Tango' jest po prostu o... polityce." I ocena 1/6 - Pomyłka.

7. [o Makbecie] "Jak wiemy, Szekspir jest jednym z lepszych dramaturgów, spod jego pióra wyszło wiele wspaniałych utworów. W 'Makbecie' spotykamy się z elementami fantastyki w postaci wiedźm i ich przepowiedni, które w całości się spełniają. Styl autora, jak na tak dawny czas powstania, jest zrozumiały, choć pojawiają się słowa, których dziś się nie używa.'Makbet' Williama Szekspira jest lekturą szkolną, dlatego zachęcam do przeczytania, bo zasługuje na chwilę uwagi."

8. "Znowu wspomnienia odczytywane przez nią, są ukazywane z punktu narratora. W obu pisarz spisuje się dobrze, jednak odniosłam wrażenie, że ukazywanie wspomnień w wersji klasycznej, narracyjnej, wychodzi mu lepiej."
[komentarz Kal: W tej wersji nienarracyjnej pisarz szydełkuje, zamiast pisać. ]

9. "Zachęcający opis oraz estetyczne wydanie powodują, że czytelnicy będą chcieli zapoznać się z twórczością tej autorki oraz jej twórczością."

10. [o Ubiku] "Nie jestem fanem since-fiction, ale mimo to lubię czasami sięgnąć po jakaś książkę mistrza tego tego gatunku Philipa K.Dicka."

11. [Blade Runner]
"Jeśli chodzi o postać Ricka, bo to on jest najlepiej zaznaczonym bohaterem, czasem miałam wrażenie, że on miał jakieś rozdwojenie jaźni, jednak było to chyba koniecznie. Nie wyobrażam sobie go bez tych jego przemyśleń i schizów. Polubiłam gościa. W sumie myślę, że jest dość złożoną postacią.
Język i styl - takie normalne i przystępne, nic skomplikowanego. Szybko się czyta i bardzo wciąga, bo olałam naukę na studia byle czytać Very Happy Brakowało mi tylko takich większych emocji, ale w sumie nie uważam tego ze jakiś ogromny minus, bo książka naprawdę jest znakomita."


Edit: a to tylko są takie wiecie, pierwsze z brzegu, znalezione metodą "co w google pierwsze wyskoczy" albo "co w linkach na blogu znajdę".


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pigmejka dnia Śro 0:41, 02 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eśka
178 centymetrów wredoty



Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 1937
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Śro 0:45, 02 Maj 2012    Temat postu:

Pigmejka napisał:


5. [o Władcy Pierścieni] "Kto nie słyszał o trylogii o przygodach Drużyny Pierścienia, lub chociażby o ekranizacjach z gwiazdorską obsadą? Chyba nie ma wiele takich osób. Podejrzewam, że fenomen książek można zawdzięczać produkcjom filmowym, które powstały na ich podstawie. Wersja książkowa nie jest bowiem nowością, ale świetnie wpasowuje się w aktualne gusta, którymi rządzi fantastyka."

6. "Jeszcze przed czytaniem zasugerowałam się tytułem. Myślałam, że autor opisał taniec, więc miałam nadzieję, na barwne i dokładne opisy w didaskaliach, ale nie było mi to dane.
'Tango' jest po prostu o... polityce." I ocena 1/6 - Pomyłka.


O.O


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Zbawiciel Blogosfery



Dołączył: 17 Lip 2011
Posty: 11669
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 110 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 1:33, 02 Maj 2012    Temat postu:

Tango i since-fiction mnie zmiażdżyło.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MT
Dziki wilk tańczący tango



Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 1970
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 7:21, 02 Maj 2012    Temat postu:

O matko, jakie to cudownie szkolne! Kojarzy mi się, jak nic, z kwiatkami z wypracowań.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez MT dnia Śro 8:45, 02 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niofomune
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 18 Sty 2012
Posty: 1212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:26, 02 Maj 2012    Temat postu:

Ja przyznaję, że czasami z blogów recenzenckich korzystam. Co prawda w przypadku książek zazwyczaj szybko przelatuję treść recenzji, żeby się jako-tako zorientować - bo tak samo doszłam do wniosku, że w sieci jest takich stron bez liku i wystarczy mi, jeśli rzucę okiem na kilka, to wyrobię sobie ogólną opinie (chociaż czasami można się przejechać, przyznaję). Natomiast fajną rzeczą są blogi recenzenckie o mandze i anime (sama czasami coś w tym guście piszę). Oczywiście też znajdują się różne kfiatki, ale raz, że samych blogów nie jest aż tak dużo, dwa, że zazwyczaj jest to dla recenzentów zajęcie hobbystyczne, bo lwia część m&a krążących w sieci, nie została w Polsce wydana.
Ale przyznam, że nigdy jakoś nie zagłębiałam się w temat blogasków recenzenckich i nie wiedziałam, że takie rzeczy ludzie tam wypisują (mówię o cytatach Pigmejki). Natomiast nazywanie "Władcy" trylogią... Ech, kiedyś dokonam z tego powodu mordu z premedytacją. Odnoszę wrażenie, że tłuczenie ludziom na każdym kroku, że nie jest, to syzyfowa praca.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Piąty Jeździec Apokalipsy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 11327
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Festung Posen

PostWysłany: Śro 8:53, 02 Maj 2012    Temat postu:

Nolofinwe, jesteś tolkienowskim nerdem. Naprawdę tak strasznie Ci przeszkadza, że kupa ludzi mówi "trylogia"? No mówi, bo większość wydań jest dzielona na trzy tomy. A poza tym słowo "heksalogia" brzmi dziwnie;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daszkass
Bezo grudek



Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 4248
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:17, 02 Maj 2012    Temat postu:

Tango mnie absolutnie zabiło. A to przecież taka dobra książka! O.o

Na blogi recenzenckie parę razy z koleżanką wchodziłyśmy żeby się pośmiać, ale na ogół dość szybko wychodziłyśmy, bo recenzentki czytywały zupełnie inne książki niż my i nawet nie mogłyśmy ocenić, w jakim stopniu bredzą...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikan
Ołtarzyk dla Timberlake'a



Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 538
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w stepie szerokim

PostWysłany: Śro 10:29, 02 Maj 2012    Temat postu:

Tango... O ja pierniczę!

Trzeba mieć w sobie dojrzałość, żeby brać się za tego typu rzeczy. I być oczytanym. Te panienki przeczytały parę chwytliwych książek i myślą, że pozjadały wszystkie rozumy. No, ale pewnie na znajomych wrażenie robi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Haszyszymora
Kowal Armani



Dołączył: 18 Maj 2010
Posty: 2782
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 10:41, 02 Maj 2012    Temat postu:

Cytat:
6. "Jeszcze przed czytaniem zasugerowałam się tytułem. Myślałam, że autor opisał taniec, więc miałam nadzieję, na barwne i dokładne opisy w didaskaliach, ale nie było mi to dane.
'Tango' jest po prostu o... polityce."

*leży, kwiczy i dogorywa*

Eej, a zdarzają się recenzje poezji? To dopiero mogą być kfiatki! Twisted Evil


Ja tam od czasu do czasu czytuję recenzje na Biblionetce - zazwyczaj pojawia się po kilka recenzji jednej książki, więc można zrobić sobie przesiew i znaleźć jakąś sensowną opinię.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Irena Adlerowa
Gość






PostWysłany: Śro 11:28, 02 Maj 2012    Temat postu:

Nolofinwe napisał:
Natomiast nazywanie "Władcy" trylogią... Ech, kiedyś dokonam z tego powodu mordu z premedytacją. Odnoszę wrażenie, że tłuczenie ludziom na każdym kroku, że nie jest, to syzyfowa praca.


Możesz wytłumaczyć? Od razu zastrzegam, że nie wiedziałam, nigdy nie byłam fanką Tolkiena.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niofomune
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 18 Sty 2012
Posty: 1212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:34, 02 Maj 2012    Temat postu:

Sine, niestety przeszkadza, co utrudnia mi życie, ale nic na to nie poradzę. Tym bardziej, jak ktoś piszę o danej książce recenzję, to już w ogóle przydałoby się takie szczegóły wiedzieć.
Poza tym niekoniecznie trzeba "Władcę" traktować jako heksalogię. Równie dobrze można mówić o jednym tomie, bo pierwotnie miał być właśnie jeden.

Człowieku łyżko, chodzi o to, że Tolkien pisał całego "Władcę" jako jedna całość i tak to traktował. Spodziewał się też, że kiedy ktoś już zdecyduje się go wydać, to pod postacią jednej książki. Jedyny podział, jaki uznawał, to taki na sześć ksiąg. Natomiast wydawnictwo Allen and Unwin stwierdziło, że nie wpakują tyle kasy w wydanie jednotomowe, ponieważ do tej pory w takim gatunku ludzie nie pisali i to, czy książka będzie dobrze przyjęta, stało pod dużym znakiem zapytania. Dlatego właśnie podzielili książkę na trzy części - i w takiej formie jest prawie zawsze wydawana dzisiaj (udało mi się dorwać do rąk własnych tylko jedno angielskie wydanie jednotomowe), choć jest to podział sztuczny (jak Tolkien sam wspominał - księgi 3. i 4. w "Dwóch wieżach" nie mają ze sobą nic wspólnego, dlatego robienie z nich jednego tomu jest dość problematyczne).
Oczywiście nie mówię, że każdy człowiek na świecie ma to znać, bo wiadomo, nie każdy interesuję się fantastyką. Ale ludzie, który piszą o "Władcy" recenzję... Cóż, raczej POWINNI. Chociaż to nie tylko kwestia ałtorek - ostatnio z "trylogią" spotkałam się w gazecie telewizyjnej (chociaż to może też ałtorki, tylko wydane na papierze).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Irena Adlerowa
Gość






PostWysłany: Śro 13:31, 02 Maj 2012    Temat postu:

To jeszcze nic, ja czytałam o trylogii Douglasa Adamsa...

(Znaczy, cykl "Autostopem..." czasami określa się żartobliwie "trylogią w pięciu częściach", a ale jednak...)
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Piąty Jeździec Apokalipsy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 11327
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 120 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Festung Posen

PostWysłany: Śro 14:07, 02 Maj 2012    Temat postu:

Jest kilka, chociaż faktycznie polskiego wydania w jednym tomie nie znam chyba żadnego. Mam to: [link widoczny dla zalogowanych] i uważam, że dzielenie na tomy ma jednak głęboki sens - wygodniej się czyta. Ta cegła, mimo stosunkowo cienkiego papieru, jest nieporęczna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Śro 14:21, 02 Maj 2012    Temat postu:

Sineira napisał:
Jest kilka, chociaż faktycznie polskiego wydania w jednym tomie nie znam chyba żadnego. Mam to: [link widoczny dla zalogowanych] i uważam, że dzielenie na tomy ma jednak głęboki sens - wygodniej się czyta. Ta cegła, mimo stosunkowo cienkiego papieru, jest nieporęczna.



Ja znam i nawet posiadam: wydane w 2008 roku przez Zysk i spółkę.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daszkass
Bezo grudek



Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 4248
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:14, 02 Maj 2012    Temat postu:

Cytat:
(Znaczy, cykl "Autostopem..." czasami określa się żartobliwie "trylogią w pięciu częściach", a ale jednak...)

Znaczy, ta seria tak jest nazywana oficjalnie. Sama mówię o niej niejednokrotnie jako o trylogii...
Gorzej, jeśli ktoś faktycznie myśli, że to trylogia, a nie taki odautorski żart x]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Dowódca Rzeczywistości



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3512
Przeczytał: 17 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:41, 02 Maj 2012    Temat postu:

Jako przedstawicielka młodzieży skrobiącej recenzje czuję się wywołana do tablicy.
Recenzje, przyznaję, czytam. Zazwyczaj po seansie lub lekturze, żeby porównać wrażenia. Mam też kilku recenzentów, których czytam dla rozrywki. Nie traktuję ich jako wyroczni, raczej jako "rozbudowany komentarz". Sama pisze o rzeczach mało znanych, a ciekawych, mając nadzieję, że znajdę kogoś, z kim mogę pogadać.

IMHO blogaskowe recenzje mają ten sam problem co opka- wrzucanie bez zastanowienia, bez przejrzenia, chociażby pobieżnej korekty. By zrobić coś takiego samemu trzeba dużo samozaparcia i samokrytycyzmu a umówmy się, tego brakuje większości ludzi, nie tylko nastolatkom. Więc to co mamy na blogach jest zazwyczaj jakie jest.

Niestety wiek nastoletni to także wielkie kompleksy na który nakłada się branie wszystkiego do siebie. Z jednej strony kompleksy powstrzymają takiego z wysłaniem recenzji do większego portalu. Z drugiej jak już wyśle, zaraz zjeży się na każda propozycję sugestii, traktując każdą propozycję przestawienia przecinka jako zamach na godność osobistą.

I tutaj może wstawię małe bardzo-nie-coolstory, sis. W polskim necie mamy dwa animowe portale z recenzjami. Różnią się między sobą, ale żyły w przyjaźni i symbiozie do czasu śmierci założyciela jednego z nich. Bez przewodnictwa wszystko zaczęło się sypać, w końcu na anime.com.pl pojawił się apel o to, by dawni fani pomogli w tworzeniu. ACPowym zwyczajem w komentarzach rozegrał się flejm, gdzie wprawdzie żałowano wspomnianego portalu, ale częściej w niewybrednych słowach obsobaczano redakcję i recenzentów tego drugiego portalu. Wyciągnięto z grobu wszystkie awantury sprzed 100 lat typu komuś wycieli komcia, a Arydzieuło Wszechczasów ma tylko 8.5 a recenzje są subiektywne. Było to ze trzy miesiące temu. Jak myślicie, ile recenzji opublikował od tego czasu zawieszony portal?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Eire dnia Śro 16:42, 02 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vivaldi
Morderczy angloarab



Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 17:39, 02 Maj 2012    Temat postu:

Nolofinwe napisał:

Oczywiście nie mówię, że każdy człowiek na świecie ma to znać, bo wiadomo, nie każdy interesuję się fantastyką. Ale ludzie, który piszą o "Władcy" recenzję... Cóż, raczej POWINNI. Chociaż to nie tylko kwestia ałtorek - ostatnio z "trylogią" spotkałam się w gazecie telewizyjnej (chociaż to może też ałtorki, tylko wydane na papierze).


Wiedzieć zapewne powinni. Pytanie, czy powinni o tym pisać?

Wszystko zależy od tego, jaka ma być główna funkcja recenzji. Jeśli ma to być poszerzony tekst krytyczny, w którym autor skupia się na kontekstach zawartych w książce, jej interpretacji, miejscu w popkulturze - wtedy jasne, takie info jest pożądane i to bardzo.
Ale jeśli recenzja ma mieć charakter przede wszystkim informacyjny? Wspomnieć o zamyśle - jasne, można. Tyle że dla ogółu "Władca Pierścieni" to trylogia i to wydania jednotomowe traktuje się zazwyczaj jako dziwadło, nie odwrotnie. Nie wiem, nie jestem fanatykiem Tolkiena i mnie coś takiego nie przeszkadza. No i czy w takiej sytuacji, gdy dostanie się do recenzji pierwszy tom, to należy recenzować wszystkie trzy "bo w zamyśle autora to nie było podzielone"?
I teraz trzeba się zastanowić, na czym bardziej nam zależy poinformowaniu czytelnika (także w kontekście podziału) czy zadośćuczynieniu naszym przekonaniom i zaryzykowaniu tego, że czytelnik poczuje się zdezorientowany?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Dowódca Rzeczywistości



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3512
Przeczytał: 17 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 17:47, 02 Maj 2012    Temat postu:

Jak mawiała moja Śp. Babcia: ma być dobrze. Sprawny recenzent jest w stanie lekko wyedukować czytelników jeśli tylko robi to bez zadęcia, rzucania się i patrzenia z góry na niewyedukowany plebs.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niofomune
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 18 Sty 2012
Posty: 1212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:34, 03 Maj 2012    Temat postu:

Vivaldi, owszem, może nie powinni za każdym razem do recenzji dodawać komentarza o tym "Czemu WP nie jest trylogią?", bo to by się mijało z celem. Jednak skoro wiedzą, to niech, na Bora, nie używają tego jak synonimów! Bo to sugeruje, że jednak NIE widzą, co z kolei stawia w wątpliwość ich kompetencje. Przecież jest TYLE innych synonimów, więc nie są zmuszeni używać "trylogia".

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Melomanka
Bezo grudek



Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 5824
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 57 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 11:18, 08 Maj 2012    Temat postu:

Pigmejka napisał:
5. [o Władcy Pierścieni] "Kto nie słyszał o trylogii o przygodach Drużyny Pierścienia, lub chociażby o ekranizacjach z gwiazdorską obsadą? Chyba nie ma wiele takich osób. Podejrzewam, że fenomen książek można zawdzięczać produkcjom filmowym, które powstały na ich podstawie. Wersja książkowa nie jest bowiem nowością, ale świetnie wpasowuje się w aktualne gusta, którymi rządzi fantastyka."

http://www.youtube.com/watch?v=VcNhuHVfz20
Odcinek kręcony 4 lata przed ekranizacją pierwszej części filmowej trylogii. (Kiedy sprawdzałam daty w Google, wyświetliła mi się propozycja Władca pierścienii, ałć!)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
die_Kreatur
Gość






PostWysłany: Pon 21:45, 14 Maj 2012    Temat postu:

Forum nie blogasek, no ale spójrzcie:
Cytat:
CZytam obecnie ''Eden" Stanisława Lema
Przyznam że nigdy nie interesowalem sie tworczoscia Lema, az do czasu kiedy musialem wybrac jakas ksiazke sf do matury w ktorej dochodzi do spotkania z obcymi.
Ksiazka poczatkowo wydaje sie byc ciekawa, ale potem robi sie dosyc monotoniczna.
Jest duzo trudnych wyrazow i dlugich zdan co czasem męczy. Zobaczymy co bedzie dalej...

Ktoś się podejmie wyznaczenia dziedziny i zbioru wartości dla monotonicznej książki?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kura z biura
Szef Dowodzenia



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 17223
Przeczytał: 60 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:47, 14 Maj 2012    Temat postu:

Jezujezu, to ja Eden przeczytałam gdzieś w środkowej podstawówce...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daszkass
Bezo grudek



Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 4248
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:00, 14 Maj 2012    Temat postu:

Dobra, przyznaję się bez bicia, że do Lema wciąż się nie zmobilizowałam, ale stwierdzenie, że kogoś męczy "duża ilość trudnych wyrazów i długich zdań" jest tak rozbrajająco... podstawówkowe Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pigmejka
Bezo grudek



Dołączył: 17 Mar 2010
Posty: 3916
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:11, 14 Maj 2012    Temat postu:

Cytat:
CZytam obecnie ''Eden" Stanisława Lema
Przyznam że nigdy nie interesowalem sie tworczoscia Lema, az do czasu kiedy musialem wybrac jakas ksiazke sf do matury w ktorej dochodzi do spotkania z obcymi.
(...)Jest duzo trudnych wyrazow i dlugich zdan co czasem męczy. Zobaczymy co bedzie dalej...


Monotoniczność łaskawie przemilczę - a co do "trudności" Lema... Ha, niech sobie ten ktoś w takim razie spróbuje poczytać "Ślepowidzenie" Wattsa!

Choć może nie, niech nie sięga po Wattsa. Nie chcę widzieć, jaką by opinię napisał po próbie lektury.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kura z biura
Szef Dowodzenia



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 17223
Przeczytał: 60 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:32, 14 Maj 2012    Temat postu:

A w ogóle, to stwierdziłam dziś, że nie wierzę recenzjom Razz Co ja się naczytałam, że trzecia część Piratów z Karaibów jest nudna, pełna dłużyzn, urwanych wątków i niekonsekwencji - a tymczasem obejrzałam sobie dziś i od początku do końca siedziałam jak przymurowana, nie nudząc się ani trochę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Dowódca Rzeczywistości



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3512
Przeczytał: 17 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:33, 14 Maj 2012    Temat postu:

A to nie o czwartej?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kura z biura
Szef Dowodzenia



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 17223
Przeczytał: 60 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:40, 14 Maj 2012    Temat postu:

O czwartej też, ale i o trzeciej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eśka
178 centymetrów wredoty



Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 1937
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Wto 16:55, 15 Maj 2012    Temat postu:

Mi tam czwarta się podobała, ale trzecia rzeczywiście nudna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10569
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Śro 16:38, 24 Paź 2012    Temat postu:

Odświeżam, bo przy okazji dyskusji o Katarzynie M. trafiłam na zacny blogasek z recenzjami (głównie książek, w tym sporo zachwytów nad dziełami Michalak). Wprawdzie trudno autorkę zaliczyć do młodzieży (absolwentka prawa, doktorantka), ale od błędów bolą zęby, a styl czysto ałtoreczkowy (łącznie z "jestem chamska i bezczelna).
Z recenzji filmu "Nazywam się Khan":
Cytat:
Świat się zmienił po 11 września, nawet ja wtedy jeszcze mało dotykane przez ogólnoświatową rzeczywistość dziecko jeszcze tą zmianę odczułam. Świat się zmienił, benzyna poszła w górę a nasi bliscy ojcowie, mężowie, synowie, koledzy, znajomi poszli walczyć do Afganistanu, na ulicach pojawiły się demonstracje przeciwników tej wojny.

Dalecy zaś ojcowie zostali w ciepłym domu grzejąc rzyć, w której to mieli całą tę wojnę, przy kominku.

Cytat:
Ten film to pokazuje, opowiada historię mężczyzny chorego na zespół Aspergera, odmianę autyzmu Rizvana Khana muzułmanina, który ma prostą filozofię życia a właściwie sposób postrzegania ludzi wpojony mu przez matkę, świat dzieli się na ludzi dobrych i złych. Nie jest mu łatwo w życiu od samego początku jest prześladowany przez swoją inność, chorobę, matka jednak znajduje mu nauczyciela tak by mógł wykorzystać swoją inteligencję, bo szkoła, nie wpływa dobrze na niego a dzieci nie mogą zaakceptować chorego kolegi.

Bełkot spotęgowany przez oszalałą interpunkcję.

Cytat:
po śmierci matki wyjeżdża do USA do brata i tam poznaje Manderę, pracownicę zakładu fryzjerskiego a także rozwódkę samotnie wychowującą syna Sameera.

Nie, nie. Poznaje nie trzy kobity, a jedną. Szalejąca interpunkcja robi swoje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefariel
Bękart Blogspota



Dołączył: 27 Wrz 2011
Posty: 5718
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 36 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Śro 17:07, 24 Paź 2012    Temat postu:

Link, link!
Jesteś pewna, że to NAPRAWDĘ doktorantka, a nie chcąca zaimponować wiekiem siksa?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10569
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Śro 19:45, 24 Paź 2012    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych] Ależ proszę najuprzejmiej. Pyszczydłem swoim bloga firmuje, linki do tweeta i inszych portali wrzuca, więc nie mam powodu podejrzewać, że nie jest tym, za kogo się podaje.
O sobie dziewczę pisze:
Cytat:
Z wykształcenia prawnik, z pasji historyk, z urodzenia bibliofil, zapatrzona w prawo administracyjne, oraz namiętny czytacz hiszpańskiej Konstytucji.
O doktoracie też jest:
Cytat:
Moje nadzieje się ziściły, wczoraj dostałam wiadomość, ze dostałam się na upragnione studia doktoranckie co przez ostatni tydzień okrutnie mnie stresowało.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
die_Kreatur
Gość






PostWysłany: Śro 20:00, 24 Paź 2012    Temat postu:

Omujborze. No ale po kwiatkach z prac z egzaminu adwokackiego (!), które pokazywała mi Mama, już mnie chyba nic nie zdziwi... "Sąd w toku procesów prawnych ustalił, że przyczyną i skutkiem wypadku była nadmierna prędkość i to zadecydowało o tragicznym losie powoda, który był ogromny." Tylko z interpunkcją tam coś inaczej było. Rolling Eyes

E: nie ta emotka.
E: słowo lepiej oddające myśl.


Ostatnio zmieniony przez die_Kreatur dnia Śro 20:01, 24 Paź 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kura z biura
Szef Dowodzenia



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 17223
Przeczytał: 60 tematów

Pomógł: 91 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:03, 24 Paź 2012    Temat postu:

Cóż, ja tłumaczyłam z małżowego na polski jego prace - i magisterską, i podyplomową...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10569
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Śro 21:09, 24 Paź 2012    Temat postu:

Małż je ekonomista. Razz Od prawnika jakoś tak bardziej, mimo wszystko, wymaga się operowania słowem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasiek
Zakrzywiona Czasoprzestrzeń



Dołączył: 27 Paź 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:02, 27 Paź 2012    Temat postu:

Postanowiłam pokasować swoje posty.
Sorry Winetu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kasiek dnia Sob 21:13, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niofomune
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 18 Sty 2012
Posty: 1212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:37, 27 Paź 2012    Temat postu:

Abstrahując już od tego konkretnego bloga, a skupiwszy się na problemie ogólnym - sama prowadzę blog między innymi recenzencki (w sensie publikuję i opowiadania i recenzje na jednym blogu), przy czym w tematyce mangi i anime. Na dobrą sprawę w ogóle bym się za to nie brała, ale ostatecznie zachęcił mnie fakt, że w internecie z recenzjami m&a albo się nie zgadzam, albo są one wyjątkowo miernej jakości, np. kopiuj-wklej z wikipedi i wygooglany obrazek. Na przykład na Tanuki.pl mam odmienne zdanie jeżeli chodzi o mniej-więcej 90% recenzji, jakie tam czytałam, dlatego postanowiłam przedstawić mój punkt widzenia, jeżeli chodzi o niektóre tytuły. Jednak jeśli już coś piszę, to staram się to robić porządnie, wyczerpująco i zagłębić się w temat, a nie przelecieć wszystko po łebkach i do widzenia. Na zdrowy rozum - skoro piszę recenzję czegoś, to znaczy, że coś mi się podoba, ewentualnie wywołało bardzo silną reakcję emocjonalną, a więc logiczne jest, że chcę się o tym wypowiedzieć i przedstawić swój punkt widzenia - ergo robię to porządnie, tak żeby przekonać czytelników do swojej racji.
Poza tym uważam, że powinno się na własne recenzowanie mieć jakiś pomysł. Bez sensu jest klepanie tego samego, co było już powiedziane na pięciuset innych blogach i forach. Ja, kiedy opisuję jakąś produkcję, skupiam się na postaciach, bo to jest akurat mój konik. Wybieram sobie paru bohaterów: głównych i kilku najciekawszych pobocznych, następnie rozpisuję się o nich porządnie, analizuję charakter i zachowanie, wysuwam pewne wnioski. Innymi słowy rozbudowuje jeden element recenzji, podczas gdy inne, jak chociażby fabuła i grafika, traktuję bardziej swobodnie. Po prostu zabieram się konkretnie za coś, co w innych recenzjach jest traktowane raczej ogólnikowo, a co mnie konkretnie interesuje. W swoich publikacjach mam też konkretny cel - chciałabym wywołać pewien dialog, jeżeli chodzi o m&a, przekonać ludzi do pewnych rozważań, zagłębiania się w swoje ulubione pozycje i dyskutowania. Liczę między innymi na to, że dzięki takiemu dialogowi m&a przestaną być "jakimiśtam chińskimi bajkami" i ludzie zaczną dostrzegać, że to całkiem wartościowe pozycje.
Generalnie uważam, że recenzje nie są złe, kiedy recenzent zna się na zasadach ortografii, gramatyki, interpunkcji i tak dalej, a także nie produkuje ton tych samych informacji, które można znaleźć wszędzie, ale skupia się na jakichś aspektach recenzowanej pozycji, o których zazwyczaj się szerzej nie wspomina.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasiek
Zakrzywiona Czasoprzestrzeń



Dołączył: 27 Paź 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:51, 27 Paź 2012    Temat postu:

Postanowiłam pokasować swoje posty.
Sorry Winetu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kasiek dnia Sob 21:16, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niofomune
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 18 Sty 2012
Posty: 1212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:59, 27 Paź 2012    Temat postu:

Nie do końca pojmuję twoje wyrażenie "misja". Wiem, niewątpliwie to kuriozalne uważać, że kiedy chce się napisać recenzję, to trzeba mieć motywację, by się za to zabierać, a nie przelatywać po łebkach - a właśnie o tym pisałam (nie jest to żaden wjazd osobisty - nie czytałam twoich recenzji, nie mam pojęcia w jaki sposób piszesz, mój post dotyczył ogółu recenzentów i pisany był dlatego, że temat odżył, a ja nieco redefiniowałam sobie pogląd na przedstawiony temat... ale mogę się oczywiście mylić).
Natomiast w dyskusji wydało mi się, że zostałaś zjechana za błędy, a nie za to, że nie masz tak zwanej misji.

E: Interpunkcja.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Niofomune dnia Sob 16:04, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Zbawiciel Blogosfery



Dołączył: 17 Lip 2011
Posty: 11669
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 110 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:00, 27 Paź 2012    Temat postu:

Czytałaś, co pisaliśmy? Nie chodzi o nietrafienie w gusta, aczkolwiek o tej konkretnej twórczości zdanie mamy, eufemistycznie mówiąc, mierne, a o sposób pisania. Recenzent powinien umieć czytać ze zrozumieniem.
Jakbyś przejrzała forum, to byś się przekonała co do jego, ekhem, misji i funkcjonowania. Poza tym - dlaczego akurat ma mieć jakąkolwiek misję? Tak samo zresztą, jak recenzje, ja nie mam nic przeciwko luźnym wrażeniom, ale pisanym z sensem i bez błędów.
Nie obrażamy - widzę konstruktywną krytykę konkretnych błędów, które zresztą wytykała chyba tylko Tin. I nie wiem, czemu ma mi być od tego lepiej. A że widzisz w tym wydźwięk pejoratywny, to cóż, nic na to nie poradzę. Radziłabym jednak nie brać tak wszystkiego do siebie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10569
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Sob 16:02, 27 Paź 2012    Temat postu:

O "pyszczydle" (bez jakichkolwiek intencji obrażania) napisałam w odpowiedzi na poprzedni post, w którym to sugerowano, żeś jest Katarzyną M. od "Sekretnika" i inszych "Gier o Ferrin", coby tejże teorii zaprzeczyć.
E: Błędy wytykałam (przede wszystkim interpunkcyjne), bo naprawdę utrudniają czytanie, a czasem kompletnie zmieniają sens wypowiedzi. Wyboru książek i filmów, które oceniasz nikt tu nijak nie potępia.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Sob 16:17, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasiek
Zakrzywiona Czasoprzestrzeń



Dołączył: 27 Paź 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:24, 27 Paź 2012    Temat postu:

Postanowiłam pokasować swoje posty.
Sorry Winetu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kasiek dnia Sob 21:15, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Zbawiciel Blogosfery



Dołączył: 17 Lip 2011
Posty: 11669
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 110 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:31, 27 Paź 2012    Temat postu:

Oczywiście, że wzięliśmy do siebie Twoje słowa, na tym polega dyskusja. Natomiast przejęta czy obrażona nimi się nijak nie czuję.
Znowu robisz masę błędów i budujesz bardzo długie zdania. Naprawdę źle się to czyta, a co więcej, ciężko zrozumieć sens, mogłabyś postarać się to poprawić?
Jeśli Twój styl ewoluuje, to aż boję się sprawdzać, jaki był na początku, bo teraz jest bardzo zły. To nie przytyk personalny, mam nadzieję, że będziesz nas tym dalej pracować. Co z tego, że dziękujesz za uwagi, skoro Cię one nie interesują i się nie poprawiasz? Wnioskuję to nie na podstawie Twojego bloga (nie czytałam go dokładnie), ale Twoich wypowiedzi tutaj.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasiek
Zakrzywiona Czasoprzestrzeń



Dołączył: 27 Paź 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:38, 27 Paź 2012    Temat postu:

Postanowiłam pokasować swoje posty.
Sorry Winetu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kasiek dnia Sob 21:16, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niofomune
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 18 Sty 2012
Posty: 1212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:42, 27 Paź 2012    Temat postu:

Cytat:
Tak robię błędy, tak moje opinie - pisane pod wpływem emocji zaprzeczają zasadom interpunkcji. I co z tego.

TO, że, do jasnej cholery, interpunkcja jest po to, żeby stosować ją w swoich cholernych wypowiedziach! Jak wspominałam, nie czytałam twojego bloga, ale kiedy widzę takie stwierdzenia, to mnie krew zalewa. Uwaga, uwaga, będę uświadamiać: błąd interpunkcyjny, jak sama nazwa wskazuje, również jest błędem! I kiedy ktoś robi błędy, niestety to forum będzie się go czepić, bo tym się tu właśnie ludzie zajmują, you see? Jeżeli bierzesz się za publikowanie czegokolwiek, to masz psi obowiązek, żeby to sprawdzić i chociaż spróbować poprawić błędy, inaczej przyczepią się Interpunkcyjni Naziści, bo takie już mają hobby. Oczywiście przyznaję rację, że ludzie nie są idealni i nie piszą bezbłędnie, ale czym innym jest popełnianie błędów, a innym wyniosłe stwierdzenie, że ma się poprawność swojego tekstu głęboko w rzyci.
Świetnie, rozmawiasz z ludźmi którzy cię krytykują. Ale czy stosujesz się do ich rad, czy stwierdzasz, jak w przypadku interpunkcji, że i tak wiesz lepiej?
Tak, z Interpunkcyjnych Nazistów również są Don Kichoty, ponieważ w swej głupocie wierzą, że ludzie są dostatecznie rozumni, żeby przed opublikowaniem czegoś sprawdzić tekst i spróbować wyłapać błędy. Albo wpisać w google "interpunkcja" i sprawdzić jakąś kłopotliwą konstrukcję gramatyczną.

E:
Cytat:
Gdyby któreś z Was mialo odwagę napisać do mnie i napisać "Słuchaj dziewczyno, ogarnij się". To tak, natomiast wyżywanie się za plecami dla podbudowania ego?

Bo nikt nawet specjalnie nie zainteresował się twoim blogiem, póki nie przyszłaś na forum? Sry, takich blogów jest na pęczki i gdyby do każdego pisać osobno, to ludzie by całe życie spędzili przed ekranem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Niofomune dnia Sob 16:46, 27 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> O blogaskach - ogólnie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin