 |
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona analizy, blogaski, aŁtoreczki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Deneve
Gość
|
Wysłany: Czw 17:31, 16 Mar 2017 Temat postu: Zupy kremy |
|
|
Ogólnie moja przygoda z zupami kremami zaczęła się od brokułów. Później poszło już z górki, zupa krem z kukurydzy, z dyni (tu była porażka). Dziś z czosnku. W kremach jestem zakochana, bo zwykle po obraniu ziemniaków wystarczy już tylko je gotować i na koniec zblendować, poza tym są mega proste i szybkie w przygotowaniu. Polecacie jakieś przepisy na kremy?
(widziałam temat z kremem z selera, ale myślę o takim ogólnym temacie teraz)
[link widoczny dla zalogowanych]
Dziś robiłam z tego, tylko bez gałki muszkatołowej. Chyba nawet jadalne.
I właśnie się zorientowałam, że zapomniałam dodać mleka. xD
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hurra istota
Wampirzyca z pierwszej ręki
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:44, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
U mnie w domu bardzo często jest po cukiniowemu, to i krem jest
[link widoczny dla zalogowanych]
Ale jak już się je krem cukiniowy, to szkoda nie spróbować i ciasta o takim składzie, smakuje bardzo miękko ale bez przesytu słodkością, czasami wrzucałem też pokruszone ciasto cukiniowe do samego kremu i dopiero się miało wtedy na to połączenie smaka.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez hurra istota dnia Czw 17:44, 16 Mar 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raven
Muza siatkarzy
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2614
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z Pyrlandii
|
Wysłany: Czw 17:45, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Z cukinii, marchwi, buraków, selera, papryki są cudowne. Wszystkie robi się prawie tak samo. Jedyny krem, który mi nie wyszedł to z konserwowej fasoli, był średni w smaku. Nęci mnie jeszcze najbardziej oczywisty krem - z pomidorów, ale latem mam coroczną klęskę urodzaju w cukiniach i dyniach, więc średni, więc wybór jest zdeterminowany zbiorami.
A wolicie podawać je same, czy na przykład z dodatkami - prażonym słonecznikiem, chipsami z boczku/kiełbasy, kleksem kwaśnej śmietany, zieleniną, grzankami itd?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Córa komtura
Bonderella
Dołączył: 08 Sie 2016
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:54, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Z groszkiem ptysiowym albo kawałeczkiem serka topionego. Ten ostatni niektórzy dodają w trakcie gotowania, ale ja wolę bezpośrednio na talerz.
A z zup polecam jeszcze krem porowo-cebulowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hurra istota
Wampirzyca z pierwszej ręki
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:03, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
O, groszki ptysiowe są właśnie for me.
Bardzo też lubię kremy z dodatkiem kiełków. Jakoś fajniej się je wtedy gryzie, chociaż jestem w swojej rodzinie jedynym, który tak kiedykolwiek zrobił, i to w dodatku więcej niż raz.
A jak to jest ze skórką z cytryny? Można ją drobno posiekaną dodawać do kremów, czy jednak lepiej nie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Deneve
Gość
|
Wysłany: Czw 20:26, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Ja totalnie forsuję kiełki i grzanki w tego typu zupach. Krem z papryki brzmi nieźle!
Drobno posiekaną skórkę? Ja to bym jednak starła.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
merr
Rebeca w gróbce
Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 34 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:57, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Zupy kremy są absolutnie cudowne. Robiłam krem z kalafiora z wanilią, i panie, jakie dobre.
Dodatki zależą od zupy - ale grzanki, bagietka czosnkowa, starty parmezan, pokruszony zgrillowany boczek...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
daszkass
Bezo grudek
Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 4240
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 22:19, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Ja całkiem lubię, ale do gotowania czegokolwiek jestem ostatnia...
Za to z dodatków, to bardzo mi smakowała zaserwowana kiedyś przez znajomych zupa krem z pomidorów z kawałeczkami mozzarelli
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 22:32, 16 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Cukiniowa z miętą, dyniowa z curry, cebulowa. Jak pomidorowa, to z papryką, a najlepiej w formie chłodnika. W roli dodatków zwykle grzanki z ususzonych resztek chleba i tarty ser.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mal
Zmechacona dżdżownica
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 3213
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 52 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 6:41, 17 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Potwierdzam, zupa krem z papryki to samo dobro! Jedną z moich ulubionych jest też zupa z gruszki i pietruszki (korzenia, nie natki), podawana z pokruszonym serem pleśniowym Z [link widoczny dla zalogowanych] przepisu.
Ta zupa z czosnku brzmi smacznie, ale powiedz mi, czy długo potem czuć, co się jadło na obiad?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Deneve
Gość
|
Wysłany: Pią 9:01, 17 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
O dziwo nie, praktycznie w ogóle.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raven
Muza siatkarzy
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2614
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z Pyrlandii
|
Wysłany: Pią 10:25, 17 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Polecam także krem z zielonego groszku!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hurra istota
Wampirzyca z pierwszej ręki
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:00, 17 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Nawet krem z rzeżuchy jest, wow.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
merr
Rebeca w gróbce
Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 34 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:37, 17 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Apropo zup kremów - jak się komuś spieszy i nie chce, to te z biedronki mają niezłe składy i są smaczne. (buraczkowa to dobro, brokułowa trochę mniej)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
hurra istota
Wampirzyca z pierwszej ręki
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 499
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:52, 18 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Pytanie z cyklu Bezużyteczne: jedliście kiedyś zupę-krem w wykrojonym chlebie-misie, tak jak żurek?
Mieliście do czynienia z lokalami gastronomicznymi, które tak robią?
Niby gdzieś tak jest, ale przynajmniej w moim rejonie w dwóch miejscach jest tylko żurek w chlebo-misie, i aż dziwne, że tylko tyle, w końcu co stoi na przeszkodzie, by dawać zupę krem-paprykową w takiej formie zapodania, jak żurek?
Zastanawia mnie, co decyduje o takiej różnicy podawania obu dań w tych samych przecież miejscach. Uwarunkowania kulturowe? Umiłowanie folkloru?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez hurra istota dnia Sob 10:55, 18 Mar 2017, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2439
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 52 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 17:09, 18 Mar 2017 Temat postu: |
|
|
Zupy-kremy są z natury gęste i treściwe. Podawanie czegoś takiego w chlebie imho mija się z celem. Już prędzej ogórkową albo czerninę - kwaśne, rzadkie zupy ze stosunkowo niewielką "wkładką". (Tak, wiem że prawilny żurek to ino kiełbasa i jajo, ale w ilu gastronomiach tak podają...? )
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Lizard dnia Sob 17:09, 18 Mar 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|