Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:02, 30 Wrz 2014    Temat postu: Zupy

Nic tak nie rozgrzewa jesienią i zimą jak talerz gorącej, pikantnie przyprawionej zupy. Podawajcie przepisy i pomysły, albo po prostu piszcie o swoich ulubionych zupach.

Na początek dwa przepisy ode mnie:

Rozgrzewająca "chińska" zupa ze schabu:

Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej schab pokrojony w paseczki. Doprowadzamy do ponownego zagotowania, zbierając i wyrzucając szumowiny. Kiedy przestaną wychodzić, wyławiamy mięso (nie cedzimy, bo do tej wody jeszcze wrócimy, trzymamy ją na ogniu, żebi nie przestała wrzeć) i przekładamy je na patelnię (bez tłuszczu). Dodajemy gdzieś pół szklanki wody z garnka, solidną łychę miodu i hojnie ochlapujemy sosem sojowym. Smażymy aż woda odparuje a miód zacznie się karmelizować, ale uwaga, jeżeli się przypali, będzie gorzki, wiec trzeba pilnować. Następnie wrzucamy z powrotem do garnka. Po chwili dodajemy warzywa (ja po prostu wrzucam gotową mrożoną mieszankę chińską, czasem dodaję więcej grzybków, jeżeli mam je pod ręką i mam czas/nastrój się z nimi bawić). Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojoną kapustę pak-choi (można też użyć kapusty pekińskiej), dość dużo startego imbiru i przyprawę pięć smaków, jeżeli trzeba, można doprawić solą/sosem sojowym/wrzucić kostkę rosołową. Podawać z makaronem ryżowym lub osobno ugotowanym ryżem.

Zupa dyniowo-serowa:

Na wodzie lub lekkim bulionie (warzywnym albo z kurczaka) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki (najlepiej z jakiejś dobrze się rozsypującej odmiany) i dynię (z piżmowej zupa jest najbardziej kremowa, ale w sumie każdy rodzaj się nadaje). W tym samym czasie osobno podsmażamy (nie rumienimy!) na oleju z odrobiną masła starte na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i selera z drobno posiekaną cebulą lub porem. Wrzucamy je do garnka z ziemniakami i dynią, chwilę jeszcze gotujemy razem, po czym wrzucamy serek topiony - kostkę albo dwie, zależnie od ilości zupy i pożądanej konsystencji, intensywnie mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, można też dorzucić odrobinę chili. Warzywa powinny rozpaść się same, ale jeżeli zostaną kawałki, zupę można przetrzeć lub zmiksować. Podawać z grzankami lub świeżym chlebem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 12:49, 30 Wrz 2014    Temat postu:

Ja rzadko jadam zupy ale ostatnio udało mi się zrobić pyszna zupę z soczewicy. Bardzo sycąca i rozgrzewająca.
Do wrzątku wrzucamy cebulę, marchewkę i kostkę rosołową oraz mnóstwo przypraw: oregano, ostrą paprykę, pieprz, bazylię itp. Gotujemy tak z 15-30 minut potem wrzucamy czerwoną soczewicę oraz przysmażone wcześniej na patelni pieczarki i paprykę koloru dowolnego. Mieszamy i gotujemy jeszcze z 30 minut w międzyczasie dodając dużo przecieru pomidorowego. Możemy doprawić jeszcze sosem sojowym. Ja dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory. Zupę można gotować na mięsie ale ja zwykle żywię się jak wegetarianka więc wolę tak jak napisałam. Zupa powinna być dosyć gęsta więc nie podaję proporcji, to zależy też od tego w jakim garnku się gotuje.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10961
Przeczytał: 34 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Wto 13:03, 30 Wrz 2014    Temat postu:

Nie jestem wielką fanką zup, ale dyniowe, idealne na teraz, lubię! Z serem robię, ale pleśniowym i z tymiankiem- z [link widoczny dla zalogowanych], wersję z mleczkiem kokosowym też. Fajna jest [link widoczny dla zalogowanych], a na wypróbowanie czeka to:http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/gulaszowa/ W ogóle, jak już robię zupę, to wybieram taki twór gulaszopodobny i sycący. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Wto 13:07, 30 Wrz 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:40, 30 Wrz 2014    Temat postu:

Uwielbiam gulaszową <3

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Galnea
Profanator Fandomu



Dołączył: 27 Kwi 2014
Posty: 2308
Przeczytał: 34 tematy

Pomógł: 77 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:43, 30 Wrz 2014    Temat postu:

Czy flaczki kwalifikują się jako zupa?

Przepisy na dyniową i soczewicową się bardzo przydadzą - akurat mam w domu i zastanawiam się co z tym zrobić. Natomiast jakąś specjalną wielbicielką zup nie jestem - oprócz rosołu, który mogę jeść zawsze i wszędzie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:30, 30 Wrz 2014    Temat postu:

O, a ja własnie za rosołem nie przepadam. Znaczy zjem, nawet bez przykrości, ale też bez jakichś wielkich zachwytów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alla
Szpieg z Krainy Dreszczowców



Dołączył: 08 Sie 2014
Posty: 2905
Przeczytał: 36 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Sob 22:04, 11 Paź 2014    Temat postu:

Tin, dziękuje za namiary na meksykańską. Zrobiłam, udała się i została włączona do stałego repertuaru zupowego Smile
Dyniowej nigdy w życiu nie robiłam, nawet nie wiem, od czego zacząć, ale mam zamiar spróbować, tym bardziej, że dwie dorodne dynie czekają w ogródku.

Ze swojej strony mogę podzielić się tym: [link widoczny dla zalogowanych] To właściwie nie jest zupa, ale jak się dołoży więcej mleczka kokosowego albo bulionu, to będzie miało konsystencję zupy.
No i moja ukochana krewetkowa: [link widoczny dla zalogowanych] Rozgrzewa, ale jest trochę malo sycąca. Jeśli ktoś nie lubi krewetek, może spokojnie zastąpić je kurczakiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sierra
Kolonas Waazon



Dołączył: 03 Sie 2013
Posty: 616
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stąd do wieczności

PostWysłany: Nie 22:46, 26 Paź 2014    Temat postu:

Uwielbiam zupę ogórkową, najlepsza jest na wywarze z cielęcej nerki.

A meksykańską zupę zmodyfikowałam, zamiast pomidorów (po sezonie są drogie) dodając sok pomidorowy doprawiony na ostro.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:25, 31 Lip 2017    Temat postu:

Odkopuję, bo jadłam dziś pyszną zupę z boczniaków i bobu <3 Jest dość pracochłonna, ale bardzo smaczna i pożywna, wystarcza za cały obiad.

Najpierw trzeba podsmażyć na odrobinie tłuszczu trochę cebuli/pora z pokrojonymi boczniakami, dodać starte na grubej tarce marchew, pietruszkę i seler, poddusić. Następnie zalać to wodą i doprowadzić do wrzenia. Osobno ugotować bób, obrać go ze skórki (co jest straszne). Kiedy zawartość głównego garnka jest prawie gotowa, dodać bób, pogotować jeszcze chwilę, lekko zagęścić zasmażką (niedużo, starte warzywa i bób i tak zagęszczą zupę; w oryginalnym przepisie zasmażka powinna być na wędzonym boczku, ale jeżeli ktoś go nie lubi czy nie jada mięsa, to można wykorzystać inny tłuszcz). Doprawić do smaku oczywiście, na talerzu można posypać natką pietruszki i/lub koperkiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem. Ja do gotowania dorzuciłam jeszcze pokrojone parówki (od lokalnego niedużego wytwórcy, mają smak), ale to nie jest konieczne. Można też na początku gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem



Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2439
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:06, 31 Lip 2017    Temat postu:

Procella - a ile tak pi raz oko tego bobu i boczniaków?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:31, 31 Lip 2017    Temat postu:

No... tak na oko Razz A na ile osób chcesz gotować?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem



Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2439
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:56, 31 Lip 2017    Temat postu:

2. Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:33, 31 Lip 2017    Temat postu:

To tak... pół tacki grzybów i ze 25-35 deko (bo trochę odpadnie skórek) bobu? Będzie albo bardziej gęste, albo mniej, bardziej grzybowe, bardziej "bobowe" albo bardziej jarzynowe, tak czy tak będzie dobrze Wink; w oryginale grzybów nie dawało się w ogóle, można pominąć, ale ja je tu lubię, można też dać np. maślaki. To jest taki stary przepis bez proporcji, po prostu się gotuje (moja mama nauczyła się go od swojej babci Smile).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem



Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2439
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:37, 31 Lip 2017    Temat postu:

Dobra, to zrobię z tacki i na 50 deka, najwyżej będę miała na dwa dni. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:18, 31 Lip 2017    Temat postu:

No to smacznego Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:26, 16 Maj 2019    Temat postu:

Zupa z pokrzywy

Przede wszystkim - młoda pokrzywa, same czubki. Sporo, bo ubywa w czasie obróbki. Trzeba sparzyć i pokroić, odrzucając ewentualne łykowate łodygi. Następnie zeszklić na tłuszczu (w oryginale daje się drobniutko pokrojoną wędzoną słoninę, ale można oczywiście ją zastąpić olejem) sporo pora i ze 2-3 ząbki czosnku. Wrzucić do tego pokrzywę, dobrze wymieszać, ale już nie smażyć. Osobno ugotować pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler; można dać mrożoną włosczyznę, jak ktoś jest leniwy), wrzucić masę pokrzywową, zasypać kaszą albo pęczakiem, dogotować. Kiedy kasza będzie miękka, dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub jednego obranego i pokrojonego pomidora. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podprawić śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin