Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tanie i dietetyczne obiady

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 16:17, 15 Sie 2014    Temat postu: Tanie i dietetyczne obiady

Z racji tego, że postanowiłam wreszcie wziąć się za swoją figurę zaczęłam szukać w necie jakichś prostych przepisów na dietetyczne obiady. Niestety większość z nich składa się z produktów albo trudno dostępnych albo bardzo drogich. Nie stać mnie na razie na kozi ser i podobne przysmaki więc jakby ktoś miał jakieś fajne przepisy na niskokaloryczne ale pożywne i TANIE danie obiadowe to byłabym wdzięczna. Żeby tylko nie żerować na waszej życzliwości podaję przepis na pyszne kotlety serowo-szpinakowe:

Cięty szpinak odmrozić i zmieszać z serem białym. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy i 1 jajko. Uformować kotlety i opanierować w bułce tartej. Włożyć na pół godziny do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni), po 15 minutach przełożyć na drugą stronę. Podawać np. z jogurtem naturalnym bo takie z piekarnika są dosyć suche.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nagualini
Różowy Emo Rysio



Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1055
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:12, 15 Sie 2014    Temat postu:

Kiedy z rok temu byłam na diecie, dużo korzystałam z tego bloga:

[link widoczny dla zalogowanych]

Teoretycznie Dukan, ale bez fanatyzmu. Prosto, ciekawie i kolorowo, cenowo też zupełnie w normie (pomijając jakieś super-duper białkowe makarony i jagody goi, ale nie ma tego dużo). Dania wychodzą fajne, zwykle nie trzeba nic zmieniać w proporcjach etc. Chleb kukurydziany robię do dziś, jest naprawdę obłędny.

I jeszcze często robiłam placki z tuńczyka i cukinii, mniej więcej takie jak tu:

[link widoczny dla zalogowanych] ,

tyle że zamiast lnu dawałam otręby. Można też dodać łyżkę serka homogenizowanego. No i mnie ich wychodziły nie 4 sztuki, ale kopiasty talerz (możliwe, że dawałam dużo więcej cukinii). Najeść się tymi plackami można po sufit, na zimno też są fajne Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5467
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:23, 22 Sie 2014    Temat postu:

Zazwyczaj robię chudsze wersje tradycyjnych obiadów.
Duszone lub gotowane mięso zamiast smażonego, kasza i brązowy ryż bez zawiesistych sosów, surowe warzywa do tego. Ale rozumiem, że może się komuś zbrzydnąć, ja po prostu tak lubię. Razz Co nie znaczy, że nie mam dni spod szyldu wanna frytek w majonezie i trzy bloki czekolady.


Moim sztandarowym przepisem jest "rosół" na samych piersiach z kurczaka, mięso i warzywa pokrojone w kostkę, do zjedzenia w zupie idzie wszystko, co się do zjedzenia nadaje. Dla smaku dodaję trochę masła tuż przed podaniem. Zupa jest na tyle gęsta, że nie potrzeba drugiego dania. Makaron opcjonalnie. Zazwyczaj dodaję, chyba że ktoś ma ochotę zjeść zupę na zimno, wtedy dodatkowy tłuszcz też odpada, wiadomo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Melomanka
Bezo grudek



Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 5890
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 57 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 16:40, 29 Sie 2014    Temat postu:

Ja na diecie jem potrawy nieskomplikowane, tzn. jednogarnkowe. Gotuję je w weekend, zamrażam już podzielone na porcje i potem odgrzewam jedną porcję dziennie.

Robię na przykład takie mieszanki:

- 100 gramów kuskusa zalane bulionem mocno przyprawionym curry (bulion też mam mrożony - odparowuję i wlewam do woreczków na lód)
- 35 dag pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka, marynowanej w [link widoczny dla zalogowanych]
- pół paczki mrożonki warzywnej włoskiej z Kauflandu (dawniej [link widoczny dla zalogowanych] była w Lidlu, ale teraz zmienił się skład), ja wyjmuję z niej cebulę, bo jest jej zdecydowanie za dużo
- natka pietruszki
(Danie ma ciapowatą konsystencję, ale jest pyszne.)

- 70 gramów makaronu graham ([link widoczny dla zalogowanych] jest taniutki, można go kupić w Carrefourze)
- pół pudełka przecieru pomidorowego i trochę octu balsamicznego (polecam taki w spreju z Lidla)
- słoik kaparów
- pół małego słoika drobno pokrojonych czarnych oliwek z Tesco
- puszka tuńczyka w sosie własnym, też może być z Tesco, ewentualnie z Lidla

- 70 gramów makaronu graham
- 35 dag kurczaka marynowanego w przyprawie do pizzy
- 1/3 pudełka przecieru pomidorowego
- [link widoczny dla zalogowanych]
- starta mozzarella (tu znowu Lidl, z tych tanich mozzarelli lidlowa jest najsmaczniejsza)

- torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's (smaczniej) albo jakiegokolwiek brązowego (taniej)
- 35 dag kurczaka marynowanego w przyprawie Kotanyi [link widoczny dla zalogowanych] (niestety częściej w sklepach jest [link widoczny dla zalogowanych] w niemal identycznym opakowaniu, smakuje jak pierwsza lepsza przyprawa do chińszczyzny i wcale tu nie pasuje)
- [link widoczny dla zalogowanych]

- torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's albo jakiegokolwiek brązowego
- mięso z nogi kurczaka
- pół puszki pomidorów albo przecier
- pół puszki groszku
- ugotowane pół paczki włoszczyzny suszonej (trzeba ją gotować w wodzie, nie na parze)
- starta mozzarella z Lidla

- torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's albo jakiegokolwiek brązowego
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki groszku
- zmiksowana puszka kukurydzy niesłodkiej (np. Gold Dawtony)
- 35 dag kurczaka marynowanego w jakiejś przyprawie pikantnej, np. [link widoczny dla zalogowanych]
Jak się ma piekarnik, to można zrobić w naczyniu żaroodpornym, masa kukurydziana się fajnie przypieka.

Dużo tu przypraw Kotanyi, bo nie mają glutaminianu sodu Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Melomanka dnia Pią 12:04, 05 Wrz 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9085
Przeczytał: 43 tematy

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pią 11:33, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Melomanko, swietny sposob, chyba tez zaczne korzystac z niektorych twoich przepisow Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lychnis
Seba Holmes



Dołączył: 10 Wrz 2012
Posty: 805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 15:07, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Fanom kozich i owczych serów polecam ser "Bałkanka", który nie zabija ceną (chociaż też nie jest tak tani, jakbym sobie życzyła) i bardzo smaczny.

Natomiast fajnym, zdrowym i bardzo tanim zagęszczaczem różnych rzeczy (sosów, koktajli, bazą pod kisiel) jest mielone siemię lniane, które same z siebie nie ma smaku, więc jest bardzo uniwersalnym składnikiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Melomanka
Bezo grudek



Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 5890
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 57 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 15:16, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Muszę spróbować. Jednego i drugiego.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nagualini
Różowy Emo Rysio



Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1055
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:14, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Siemię lniane jest dobre w każdej postaci, ja np. lubię nawet na sucho Smile. I imo jak najbardziej ma smak, fakt, że nieinwazyjny.

A w kwestii tanio i chudo - zaczyna się sezon na dynię, średnio 2,5 zł za kg. Od lat robię dietetyczną zupę dyniową, prostą jak konstrukcja cepa. Pół dużej dyni (czyli 2-3 kg, taka dawka wystarczy na 3 dni) obieram, patroszę, kroję w kostkę i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryło, bo zupa nie może wyjść za rzadka) i gotuję. Jak dynia zmięknie, dorzucam 2 pokrojone w kostkę cebule podduszone na oliwie, trochę soli i ze 2 cm posiekanego świeżego imbiru. Jeszcze chwilę gotuję, zdejmuję z ognia, miksuję. Wsio. Na talerzu można dodać mleka 2% (albo słodkiej śmietanki, jeśli ktoś chce mniej dietetycznie). Ale niezabielana też jest dobra. Raczej na chłodne dni, bo wściekle rozgrzewa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pią 18:12, 05 Wrz 2014    Temat postu:

O, zupę dyniowa robie podobnie - z tym, że na talerzu dodaję jogurtu naturalnego (gęsty jakiś) i sypię pestkami ^^. W wersji "dieta, jaka dieta" dodaję jeszcze gongorzolę.


Melo, fajne te Twoje mieszanki. Wypróbuję, akurat się sezon uczelniany zaczyna to sie przydadzą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:36, 05 Wrz 2014    Temat postu:

lychnis napisał:
Fanom kozich i owczych serów polecam ser "Bałkanka", który nie zabija ceną (chociaż też nie jest tak tani, jakbym sobie życzyła) i bardzo smaczny.

Popieram. Jest też wersja krowia, jeżeli ktoś nie lubi owczego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raven
Muza siatkarzy



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2615
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Pyrlandii

PostWysłany: Pią 18:46, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Nagualini napisał:
Siemię lniane jest dobre w każdej postaci, ja np. lubię nawet na sucho Smile. I imo jak najbardziej ma smak, fakt, że nieinwazyjny.

A w kwestii tanio i chudo - zaczyna się sezon na dynię, średnio 2,5 zł za kg. Od lat robię dietetyczną zupę dyniową, prostą jak konstrukcja cepa. Pół dużej dyni (czyli 2-3 kg, taka dawka wystarczy na 3 dni) obieram, patroszę, kroję w kostkę i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryło, bo zupa nie może wyjść za rzadka) i gotuję. Jak dynia zmięknie, dorzucam 2 pokrojone w kostkę cebule podduszone na oliwie, trochę soli i ze 2 cm posiekanego świeżego imbiru. Jeszcze chwilę gotuję, zdejmuję z ognia, miksuję. Wsio. Na talerzu można dodać mleka 2% (albo słodkiej śmietanki, jeśli ktoś chce mniej dietetycznie). Ale niezabielana też jest dobra. Raczej na chłodne dni, bo wściekle rozgrzewa.


Można też gotować z tym marchewkę i również zmiksować, polecam dodanie chilli.
A w wersji na bogato można uprażyć nasiona dyni i słonecznika. Smile
Cudnie, że mam dynie na ogrodzie!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5467
Przeczytał: 44 tematy

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:28, 05 Wrz 2014    Temat postu:

Ano. ja raczej nie przepadam za imbirem, ale za to sypię dużo gałki muszkatołowej i indyjskiego curry. I do tego grzesznie niedietetyczne, zrumienione na masełku grzanki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nagualini
Różowy Emo Rysio



Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 1055
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:30, 05 Wrz 2014    Temat postu:

A właśnie, a propos wariantów - czasem robię ją jeszcze z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lychnis
Seba Holmes



Dołączył: 10 Wrz 2012
Posty: 805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 0:49, 06 Wrz 2014    Temat postu:

Względnie dietetyczna i tania sałatka (a smaczna): ryż ugotowany na sypko + kukurydza z puszki + rodzynki + migdały. :3

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 10:00, 08 Wrz 2014    Temat postu:

Dzięki wszystkim za przepisy. Szczególnie podobają mi się te Melomanki. Wyeliminuję z nich mięso, zastąpię pieczarkami i zabieram się do gotowania Wink.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin