Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szukam przepisu/porady kulinarnej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4766
Przeczytał: 68 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:12, 27 Sie 2018    Temat postu: Szukam przepisu/porady kulinarnej

Chyba nie ma takiego zbiorczego wątku na drobne pytania związane z kuchnią, na które nie warto tworzyć nowego tematu.

Jakieś fajne ciasteczka wycinane foremkami. Zależy mi na tym, żeby ładnie trzymały kształt i żeby to było coś bardziej interesującego niż zwykłe kruche ciasto. Zaznaczam, że jem jajka, nabiał i gluten Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Szpieg z Krainy Zmierzchowców



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2100
Przeczytał: 71 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 19:27, 01 Lis 2018    Temat postu:

Czy któraś z Was robiła samodzielnie kwas buraczany?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Wampirzyca z pierwszej ręki



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 491
Przeczytał: 23 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:38, 02 Lis 2018    Temat postu:

Procello, teraz widzę, że nikt Ci nie odpisał w sierpniu! No to się podzielę przepisami na 4 rodzaje pierników, które robiliśmy w zeszłym roku na święta (ale po prostu się nadają idealnie na jesień i zimę). To nie są do końca takie prawdziwe pierniki, są oparte na wegańskim przepisie, ale robi się je szybko, łatwo, długo je można trzymać, świetnie się wycinają, nie rozpadają ani nic. Właśnie dzisiaj zrobiłam porcję wycinanych foremkami halloweenowymi Smile
Przekleję Ci mojego zeszłorocznego posta z FB:

Nasze pierniki zostały oparte na przepisie na pierniki dyniowe z bloga Weganon, ale zostały zmodyfikowane na cztery różne sposoby. To nie jest ten „tradycyjny” wariant, który potrzebuje dużo czasu na zmięknięcie – te są gotowe do jedzenia właściwie od razu, a przechowywać można je około tygodnia w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
W przepisach użyłam różnych rodzajów mąk, ale to tylko dlatego, że akurat takie miałam; śmiało można robić w całości z razowej mąki orkiszowej (jeśli zrobicie na samej np. owsianej czy żytniej, to nie wyrosną takie puchate). Moje puree z dyni było dość rzadkie, jeśli wasze jest gęstsze, to ilość mąki trzeba zredukować o szklankę. To samo w przypadku puree z marchewki, które ma inną konsystencję – dajecie wtedy 3 szklanki mąki na 1 szklankę puree. Przy pieczeniu zakładałam, że ciasteczka nie mają być zbyt słodkie, bo będą dekorowane lukrem, czekoladą czy bakaliami – jeśli wasze mają być „suche”, to lepiej je dosłodzić.
Ciasto w każdym wariancie przygotowywałam dzieląc składniki na suche i mokre do osobnych misek, po dokładnym wymieszaniu zawartości każdej miski wlewałam mokre do suchych i zagniatałam. Nie trzeba chłodzić – od razu wałkujemy na 4-5mm podsypując mąką w razie potrzeby, wykrawamy i siup do piekarnika na 10 min w 180 stopniach.
Tak naprawdę wszystko robiłam na oko, więc jak ciasto będzie za suche/za mokre, sypnijcie więcej mąki albo chluśnijcie mleka (czy tam napoju sojowego or what), dalej wyrosną i wszystko będzie spoko.

1. POMARAŃCZOWE:
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka puree z dyni
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
miąższ z jednej pomarańczy wyciśniętej na potrzeby lukru pomarańczowego
1/3 torebki suszonej skórki pomarańczowej (można użyć też świeżej, otartej – CHYBA)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu pomarańczowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

2. MARCHEWKOWE:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
2 szklanki mąki owsianej
1,5 szklanki puree z marchewki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
1/3 torebki suszonej skórki pomarańczowej (można użyć też świeżej, otartej – CHYBA)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu pomarańczowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

3. CZEKOLADOWE:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1,5 szklanki mąki żytniej
0,5 szklanki karobu
3 kopiaste łyżeczki kakao
1 szklanka puree z dyni
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu rumowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

4. ORZECHOWE:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka puree z dyni
2 ogromne łychy masła orzechowego (takie z podwójną kopką!)
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu waniliowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4766
Przeczytał: 68 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:32, 02 Lis 2018    Temat postu:

Dzięki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10704
Przeczytał: 61 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Pią 17:37, 02 Lis 2018    Temat postu:

Hersychia napisał:
Czy któraś z Was robiła samodzielnie kwas buraczany?


Ja. Przepisy są podobne, ja robiłam z tego: [link widoczny dla zalogowanych] Jeśli będziesz używać chleba (można i bez) paczaj, żeby był na zakwasie, bo różnie teraz z tymi razowcami bywa. I oczywiście nie musi być kamionka - duży słój też się nada.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Szpieg z Krainy Zmierzchowców



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2100
Przeczytał: 71 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Sob 7:03, 03 Lis 2018    Temat postu:

Dzięki. Czy można zakręcić słoik metalową pokrywką?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Wampirzyca z pierwszej ręki



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 491
Przeczytał: 23 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 9:05, 03 Lis 2018    Temat postu:

Heryschio, mój tata robi w dużym słoiku (teraz sobie przypomniałam xD) i nie zakręca, tylko przykrywa ściereczką/ręcznikiem papierowym i zawiązuje. Zazwyczaj stawia słoik gdzieś w okolicy kaloryfera, ale nie takiego na full odkręconego Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10704
Przeczytał: 61 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Sob 9:52, 03 Lis 2018    Temat postu:

Też używam ściereczki- przykrywam i zakładam gumkę (recepturkę albo i zwykłą dobwłosów). I gdzieś w najcieplejszym miejscu sobie stoi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Szpieg z Krainy Zmierzchowców



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2100
Przeczytał: 71 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 18:58, 04 Lis 2018    Temat postu:

Okej, nastawiłam i mam nadzieję, że wyjdzie nietrujące Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Szpieg z Krainy Zmierzchowców



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2100
Przeczytał: 71 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Sob 12:35, 10 Lis 2018    Temat postu:

Okej, więc zakwas mi spleśniał. Co mogło pójść źle?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem



Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2434
Przeczytał: 65 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:10, 10 Lis 2018    Temat postu:

Zakwasu co prawda nie robiłam, ale z doświadczeń z ogórkami i kapustą wydaje mi się, że mogły być albo źle przykryte, albo same buraki był złej jakości. (Ogórki np. nam pleśniały za każdym razem kiedy się zleniliśmy i kupowaliśmy ze sklepu, a nie rynkowe.)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Szpieg z Krainy Zmierzchowców



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2100
Przeczytał: 71 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 20:24, 11 Lis 2018    Temat postu:

Hm, w sumie obie rzeczy mogłam spieprzyć. No nic, spróbuję jeszcze raz.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin