Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szukam przepisu/porady kulinarnej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:12, 27 Sie 2018    Temat postu: Szukam przepisu/porady kulinarnej

Chyba nie ma takiego zbiorczego wątku na drobne pytania związane z kuchnią, na które nie warto tworzyć nowego tematu.

Jakieś fajne ciasteczka wycinane foremkami. Zależy mi na tym, żeby ładnie trzymały kształt i żeby to było coś bardziej interesującego niż zwykłe kruche ciasto. Zaznaczam, że jem jajka, nabiał i gluten Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 19:27, 01 Lis 2018    Temat postu:

Czy któraś z Was robiła samodzielnie kwas buraczany?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:38, 02 Lis 2018    Temat postu:

Procello, teraz widzę, że nikt Ci nie odpisał w sierpniu! No to się podzielę przepisami na 4 rodzaje pierników, które robiliśmy w zeszłym roku na święta (ale po prostu się nadają idealnie na jesień i zimę). To nie są do końca takie prawdziwe pierniki, są oparte na wegańskim przepisie, ale robi się je szybko, łatwo, długo je można trzymać, świetnie się wycinają, nie rozpadają ani nic. Właśnie dzisiaj zrobiłam porcję wycinanych foremkami halloweenowymi Smile
Przekleję Ci mojego zeszłorocznego posta z FB:

Nasze pierniki zostały oparte na przepisie na pierniki dyniowe z bloga Weganon, ale zostały zmodyfikowane na cztery różne sposoby. To nie jest ten „tradycyjny” wariant, który potrzebuje dużo czasu na zmięknięcie – te są gotowe do jedzenia właściwie od razu, a przechowywać można je około tygodnia w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
W przepisach użyłam różnych rodzajów mąk, ale to tylko dlatego, że akurat takie miałam; śmiało można robić w całości z razowej mąki orkiszowej (jeśli zrobicie na samej np. owsianej czy żytniej, to nie wyrosną takie puchate). Moje puree z dyni było dość rzadkie, jeśli wasze jest gęstsze, to ilość mąki trzeba zredukować o szklankę. To samo w przypadku puree z marchewki, które ma inną konsystencję – dajecie wtedy 3 szklanki mąki na 1 szklankę puree. Przy pieczeniu zakładałam, że ciasteczka nie mają być zbyt słodkie, bo będą dekorowane lukrem, czekoladą czy bakaliami – jeśli wasze mają być „suche”, to lepiej je dosłodzić.
Ciasto w każdym wariancie przygotowywałam dzieląc składniki na suche i mokre do osobnych misek, po dokładnym wymieszaniu zawartości każdej miski wlewałam mokre do suchych i zagniatałam. Nie trzeba chłodzić – od razu wałkujemy na 4-5mm podsypując mąką w razie potrzeby, wykrawamy i siup do piekarnika na 10 min w 180 stopniach.
Tak naprawdę wszystko robiłam na oko, więc jak ciasto będzie za suche/za mokre, sypnijcie więcej mąki albo chluśnijcie mleka (czy tam napoju sojowego or what), dalej wyrosną i wszystko będzie spoko.

1. POMARAŃCZOWE:
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka puree z dyni
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
miąższ z jednej pomarańczy wyciśniętej na potrzeby lukru pomarańczowego
1/3 torebki suszonej skórki pomarańczowej (można użyć też świeżej, otartej – CHYBA)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu pomarańczowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

2. MARCHEWKOWE:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
2 szklanki mąki owsianej
1,5 szklanki puree z marchewki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
1/3 torebki suszonej skórki pomarańczowej (można użyć też świeżej, otartej – CHYBA)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu pomarańczowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

3. CZEKOLADOWE:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1,5 szklanki mąki żytniej
0,5 szklanki karobu
3 kopiaste łyżeczki kakao
1 szklanka puree z dyni
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu rumowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

4. ORZECHOWE:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka puree z dyni
2 ogromne łychy masła orzechowego (takie z podwójną kopką!)
1/2 szklanki erytrolu (można dać cukier czy inne wybrane słodzidło)
Łyżeczka lub nieco więcej aromatu waniliowego
Wedle uznania: cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony anyż, imbir, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:32, 02 Lis 2018    Temat postu:

Dzięki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10954
Przeczytał: 35 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Pią 17:37, 02 Lis 2018    Temat postu:

Hersychia napisał:
Czy któraś z Was robiła samodzielnie kwas buraczany?


Ja. Przepisy są podobne, ja robiłam z tego: [link widoczny dla zalogowanych] Jeśli będziesz używać chleba (można i bez) paczaj, żeby był na zakwasie, bo różnie teraz z tymi razowcami bywa. I oczywiście nie musi być kamionka - duży słój też się nada.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Sob 7:03, 03 Lis 2018    Temat postu:

Dzięki. Czy można zakręcić słoik metalową pokrywką?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 9:05, 03 Lis 2018    Temat postu:

Heryschio, mój tata robi w dużym słoiku (teraz sobie przypomniałam xD) i nie zakręca, tylko przykrywa ściereczką/ręcznikiem papierowym i zawiązuje. Zazwyczaj stawia słoik gdzieś w okolicy kaloryfera, ale nie takiego na full odkręconego Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10954
Przeczytał: 35 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Sob 9:52, 03 Lis 2018    Temat postu:

Też używam ściereczki- przykrywam i zakładam gumkę (recepturkę albo i zwykłą dobwłosów). I gdzieś w najcieplejszym miejscu sobie stoi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 18:58, 04 Lis 2018    Temat postu:

Okej, nastawiłam i mam nadzieję, że wyjdzie nietrujące Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Sob 12:35, 10 Lis 2018    Temat postu:

Okej, więc zakwas mi spleśniał. Co mogło pójść źle?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem



Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2439
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:10, 10 Lis 2018    Temat postu:

Zakwasu co prawda nie robiłam, ale z doświadczeń z ogórkami i kapustą wydaje mi się, że mogły być albo źle przykryte, albo same buraki był złej jakości. (Ogórki np. nam pleśniały za każdym razem kiedy się zleniliśmy i kupowaliśmy ze sklepu, a nie rynkowe.)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 20:24, 11 Lis 2018    Temat postu:

Hm, w sumie obie rzeczy mogłam spieprzyć. No nic, spróbuję jeszcze raz.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 21:17, 24 Mar 2019    Temat postu:

W jaki sposób przygotować żurawinę, żeby smakowała jak ta wyłowiona ze słoiczka z suszonymi pomidorami w oleju?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Durian
Bohaterku z Hamburgu



Dołączył: 29 Sie 2018
Posty: 277
Przeczytał: 48 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:46, 24 Mar 2019    Temat postu:

Ja bym spróbowała wstawić ją na kilka godzin do oliwy z przyprawami, które są w pomidorach (chyba rozmaryn, oregano i bazylia, ale ręki sobie uciąć nie dam) . Robiłam kiedyś coś w tym stylu do sałatki z kurczakiem.
Przepis był taki:

Żurawinę zalewa się gorącą (ale nie wrzącą) wodą i odstawia na godzinę. Później trzeba ją odsączyć i wymieszać z oliwą lub olejem (ja dałam jakieś dwie łyżki) i ulubionymi ziołami. To się przykrywa folią i daje do lodówki, najlepiej na całą noc.

W sałatce smakowało to super, właśnie coś jak żurawina z pomidorów z puszki Very Happy

Albo myślę, że można jeszcze prościej. Do oleju z pomidorów wrzucić taką napęczniałą żurawinę i gotowe Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 7:32, 08 Sie 2019    Temat postu:

Jak upiec bezę?
W niedzielę robiłam pierwsze podejście. Ubijałam pianę tak starannie, że aż spaliłam blender. Ale nic to, i tak już się psuł, wezmę kupioną dzień wcześniej trzepaczkę. Po chwili trzepaczka rozleciała mi się w rękach xdd
Jakoś dokończyłam ubijanie, rozdzieliłam masę na dwa krążki, wstawiłam do piekarnika... Jeden krążek się przypalił, do drugiego przykleił się papier do pieczenia.

Przedwczoraj kupiłam nowy blender. Zrobiłam masę, zarwałam trochę noc, żeby ją upiec i... gucio. Po dwóch godzinach w piekarniku beza była niedopieczona, rozleciała się podczas odklejania od papieru :/
Zaserwowałam na spotkaniu deser w formie kremu z pokruszoną bezą, ale jakby nie o to chodziło :p

Co robię źle? Jak zmienić moje kulinarne życie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:28, 08 Sie 2019    Temat postu:

Hersychio, jak się dowiesz to ja też chętnie poproszę o informacje. Robiłam podejście do bezy z 2-3 razy i zostałam przy jedzeniu jej w kawiarni xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 12:42, 08 Sie 2019    Temat postu:

Szkoda, że dzieli nas tyle kilometrów. Przydałby się mi się ktoś do utylizacji dopieczonych kawałków :p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karol
Tillchen w opałach



Dołączył: 12 Maj 2013
Posty: 1872
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:14, 08 Sie 2019    Temat postu:

W jakiej temperaturze, jak długo piekłaś? I z ilu białek?
Ważne jest, żeby bezy nie "przebić". Ubijać tylko do momentu aż konsystencja będzie odpowiednia, ani trochę dłużej, bo się rozpłynie. Ja dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wtedy jest sztywniejsza. Zwykle robię z 6 białek, rozkładam na dwa krążki i piekę 10-15 minut w temperaturze 150-160 stopni i potem godzinę-półtorej w temperaturze 100-120 stopni, z tym że ja lubię taką mokrą i ciągnącą.. Im dłużej i w im mniejszej temperaturze, tym lepiej się "wysuszy" i spokojnie można ją zostawić nawet i na 3 godziny w niższej temperaturze, ewentualnie przy uchylonych drzwiczkach. Nie wyciągać z ciepłego piekarnika, niech stygnie razem z nim. Zwykle udaje mi się podważyć bezę nożem bez rozkruszenia. Czasem pęka, ale sklejam ją masą mascarpone i tyle. Very Happy Klejenie się może też być wynikiem skarmelizowania cukru.

Edit: Tu najlepsze źródło wiedzy o bezie:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Karol dnia Czw 13:23, 08 Sie 2019, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 13:38, 08 Sie 2019    Temat postu:

Piekłam dwie godziny w 120 stopniach przy uchylonych drzwiczkach, zostawiłam na noc w piekarniku. Sześć białek, 300 gramów cukru, na koniec 2 łyżeczki mąki i łyżeczka soku z cytryny.
Może w takim razie cukier za słabo połączyłam z pianą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Pią 8:09, 09 Sie 2019    Temat postu:

Hm, teściowie zapowiedzieli się na wizytę na dwa dni przed urodzinami żony. Trzy wannabe torty bezowe w ciągu 11 dni to tak akurat, czy jednak za dużo? :p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9060
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pią 9:26, 09 Sie 2019    Temat postu:

Zony? Zaraz zaraz, czy naleza sie gratulacje i okrzyki radosci? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:19, 09 Sie 2019    Temat postu:

No właśnie, Hersychio, pal licho bezę, ale nie zostawiaj nas na krawędzi siedzenia!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Pią 11:57, 09 Sie 2019    Temat postu:

Dziewczyny :p W tym kraju bardziej prawdopodobne jest, że kupimy sobie po komplecie rubinowo-diamentowych kolczyków na każdy dzień tygodnia, niż że weźmiemy kiedyś ślub :<

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9060
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pią 12:29, 09 Sie 2019    Temat postu:

To wiadomo, ssie, ale milion serc za glebokosc waszej relacji <3 Jak sie kiedys bedziecie chcialy wybrac do mnie na wakacje, to mozemy zahaczyc o ratusz, w Norwegii nie robia problemow Smile

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 8:33, 11 Sie 2019    Temat postu:

Przyjadę też, żeby rzucać w was ryżem (ale w workach, żebyście go potem mogły zabrać do domu i wykorzystać, w końcu jesteśmy w wątku porad kulinarnych - dostarczę też w prezencie książkę w rodzaju "100 tanich potraw z ryżu") <3

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 11:57, 29 Sie 2019    Temat postu:

Zaczęłam piec własny chleb, a żeby podnieść walory smakowe posiłku, szukam przepisów na pasty kanapkowe. Wegetariańskie lub wegańskie, na wytrawno, raczej bez czosnku i cebuli (albo żeby dało się pominąć). Lubię twarożek ze szczypiorkiem, pastę jajeczną, z soczewicy i pieczarek, ze słonecznika i suszonych pomidorów, smalec z fasoli, a dzisiaj testuję z marchewki i soczewicy. Nie przepadam za smarowidłami z pieczonego kalafiora, pieczonej papryki, dyniowo-orzechowym.
No, to czym Wy lubicie smarować chleb?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10954
Przeczytał: 35 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Czw 13:29, 29 Sie 2019    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych], prosta, ale suszone pomidory robią robotę
[link widoczny dla zalogowanych]
smalczyk z fasoli lubię ten: 1 duża cebula | 5 suszonych lub wędzonych śliwek | 1 twarde kwaśne jabłko | olej do smażenia | ½ łyżki suszonych liści majeranku (najlepiej ze świeżo otwartej torebki) | 1 szklanka fasoli ugotowanej z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego lub 1 puszka białej fasoli | sól i pieprz do smaku | 5 suszonych lub wędzonych śliwek Jest cebula, ale jeśli smalce fasolowe robisz bez, myślę, że porządnie doprawiony i ten będzie jadalny bez.
I taki jeszcze: 8 suszonych pomidorów w oleju | 1 szklanka ugotowanej białej fasoli | 4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów | 2 łyżeczki majeranku | 1 ząbek czosnku | sól i pieprz do smaku | 1 gałązka tymianku, tu spokojnie czosnek można wywalić.
O i jeszcze w temacie pomidorowym: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yorika
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 1214
Przeczytał: 27 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:54, 29 Sie 2019    Temat postu:

Ja uwielbiam hummus, pewnie można pominąć dodanie czosnku (ja czosnek uwielbiam). Moja ulubiona wersja to z suszonymi pomidorami, ale polecam zacząć od klasycznego:
[link widoczny dla zalogowanych]
Edit: Ja lubię hummus rozcieńczać wodą, w której gotowałam ciecierzycę, wtedy robi się lekki i puszysty, nigdy więc nie kupuję cieciorki w puszce.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Yorika dnia Czw 17:01, 29 Sie 2019, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Czw 18:59, 29 Sie 2019    Temat postu:

Aaa, hummus odpada. Luba nienawidzi :<

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alla
Szpieg z Krainy Dreszczowców



Dołączył: 08 Sie 2014
Posty: 2898
Przeczytał: 36 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Czw 19:59, 29 Sie 2019    Temat postu:

Tini napisał:

O i jeszcze w temacie pomidorowym: [link widoczny dla zalogowanych]


Biere! Pomidorów ususzyłam ilość zastraszającą (i to jeszcze nie jest koniec), a za suszenie śliwek pewnie się wezmę w przyszłym tygodniu. Będzie jak znalazł Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Pią 11:51, 30 Sie 2019    Temat postu:

Tini, połączenie jajek z fetą jest smaczne?

Allo, też się czaję na tę pastę, ale nie wiem, gdzie można kupić wędzone śliwki Confused Btw, jak tu przyszłaś, to podziel się przepisem na keczup Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Lis gończy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10954
Przeczytał: 35 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Yo no soy de ningún lugar

PostWysłany: Pią 12:29, 30 Sie 2019    Temat postu:

Herse, śliwki normalne, suszone. Wędzoność jest od wędzonej papryki. A śliwki wędzone bywają na bazarkach albo w warzywniakach, ale w okolicach bożonarodzeniiowych.
Pasta z fetą jak najbardziej ok.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karol
Tillchen w opałach



Dołączył: 12 Maj 2013
Posty: 1872
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:34, 30 Sie 2019    Temat postu:

Podrzucam jeszcze babę ghanoush, niestety nie mam konkretnego przepisu, nigdy sama nie robiłam. No i lubej niekoniecznie zasmakuje, bo pasta też jest na bazie tahini. Ogólnie pasty z bakłażana to cała grupa przepisów, może coś innego cię zainspiruje? Mnie ostatnia się wydaje smakowita.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alla
Szpieg z Krainy Dreszczowców



Dołączył: 08 Sie 2014
Posty: 2898
Przeczytał: 36 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Pią 13:36, 30 Sie 2019    Temat postu:

Hersychia napisał:

Allo, też się czaję na tę pastę, ale nie wiem, gdzie można kupić wędzone śliwki Confused Btw, jak tu przyszłaś, to podziel się przepisem na keczup Very Happy


Wędzone śliwki parę razy widziałam w jakimś markecie.

Proszę, [link widoczny dla zalogowanych]. Pomidory nie muszą być konkretnie Lima, ważne, żeby miały gruby miąższ i mało pestek (u mnie idą Cornabele i Jantary), a jeśli chcesz pikantny, to możesz dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne. Ostrzegam, że to w cholerę czasochłonny przepis, mnie zajmuje cały dzień (głównie dlatego, że przed blendowaniem i przed przecieraniem czekam, aż wystygnie), a potem jeszcze przez kilka dni wygotowuję już zrobiony keczup na kuchni kaflowej. Jednak warto się pomęczyć, zapach i smak są cudowne Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Pią 18:09, 30 Sie 2019    Temat postu:

Pewnie robisz go w większej ilości? Wiesz może, ile kilogramów albo litrów wychodzi z ilości podanych w przepisie?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alla
Szpieg z Krainy Dreszczowców



Dołączył: 08 Sie 2014
Posty: 2898
Przeczytał: 36 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Pią 18:37, 30 Sie 2019    Temat postu:

Hersychia napisał:
Pewnie robisz go w większej ilości? Wiesz może, ile kilogramów albo litrów wychodzi z ilości podanych w przepisie?


Ha, akurat jedna porcja stoi na kuchni w garnku z podziałką, stąd wiem, że wychodzi dokładnie półtora litra dość gęstego keczupu Smile
W tym roku robiłam trzy takie porcje jak w przepisie, każdą z osobna. Nie podwajam porcji naraz z tego względu, że ośmiu kilo pomidorów nie zmieszczę w żadnym garnku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dora
Strzykawka Marychy



Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 1563
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:36, 31 Sie 2019    Temat postu:

Czy mamy na forum miłośników tofu, którzy poradziliby mi, jak je przyrządzić, żeby było naprawdę smaczne?
Zrobiłam kiedyś tofucznicę, miała być przepyszna, wyszła ohydna. Niedawno dowiedziałam się, że tofu należy zamarynować. Tymczasem część internautów twierdzi, że wcale nie chodzi o marynatę, ale np. o sposób smażenia. I bądź tu, człowieku, mądry...
Chętnie przeczytam KAŻDĄ sugestię od osób, które jedzą tofu. Warunek: nie może smakować jak tektura. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Dowódca Rzeczywistości



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3527
Przeczytał: 38 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:52, 01 Wrz 2019    Temat postu:

Ja w tofurnicę się nie bawię, udawane jedzenie wyszło z mody w XVII wieku. Lepiej przestać udawać i jeść tofu jakie jest.
Ja skorzystałam z tego
[link widoczny dla zalogowanych]
Tofu odciskam i marynuję albo smażę czy podgotowuję w sosie. Wychodzi fajne, trochę jak podsmażony ser, nadaje się też do kanapki.
Można marynowane panierować w mączce ziemniaczanej i smażyć na chrupko, ale pije strasznie dużo tłuszczu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 13:31, 01 Wrz 2019    Temat postu:

Ja lubię tofucznicę z tego przepisu jadłonomii: [link widoczny dla zalogowanych] Ale: kupuję tofu marynowane, bo jest o wiele lepsze w smaku i koniecznie dodaję wymienione przyprawy.
Ale może to po prostu nie Twoja potrawa. Polecam jeszcze to: [link widoczny dla zalogowanych] albo po prostu smażone tofu, które długo poleżało w curry (daniu, na mleku kokosowym itd.).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Pon 16:47, 02 Wrz 2019    Temat postu:

A u mnie keczupowa porażka, mam dwa garnki z porządną warstwą spalenizny, paćka pokonała nawet powłokę nieprzywierającą xd Przejrzałam inne przepisy i widzę niestety, że są lepsze od tego zalinkowanego.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 7:42, 03 Wrz 2019    Temat postu:

Dora, ja tofu traktuję tak jak mięso, tj kroję je np w kostkę i marynuję w odrobinie oleju z przprawami (i tu już zależy na co akurat mam ochotę, spoko się sprawdza np curry, przyprawa do gyrosa etc). Poza tym tofu wędzone (można dostać w Lidlu) jest super do wszystkich dań, w których normalnie użyłabyś mięsa mielonego - rozgniatam je widelcem na taką "mieloną" konsystencję, podsmażam normalnie na patelni z cebulką, solą i pieprzem, a potem dodaję resztę składników np na sos bolognese czy na chilli con carne, tak samo jak według klasycznego przepisu. Wędzone też się super nada do chłopskiego garnka, tylko dobrze je przesmażyć najpierw na niewielkiej ilości oleju, żeby nabrało takiej chrupiącej skórki - wrzucam na patelnię teflonową i staram się jak najmniej je przewracać, wręcz może sobie lekko przywrzeć, i tak się je potem łopatką odklei Wink Do chłopskiego garnka daję zwykle ziemniaki, paprykę, pomidory z puszki, cebulę, ajvar (koniecznie!!!), czasem np pieczarki czy fasolę. Do dań z wędzonym tofu można też dodać trochę nieaktywnych płatków drożdżowych.

Wczoraj akurat robiłam a'la curry z tofu i wyszło pyszne, już Ci mówię jak (gotowałam z głowy, ale myślę że sobie dasz radę najwyżej z dopasowaniem proporcji itd):
- podsmażyłam cebulę na łyżce oleju, dodałam pokrojone w kostkę tofu z bazylią
- zaczekałam aż tofu się przyrumieni, w międzyczasie nasypałam trochę przypraw do garnka (sól, pieprz, curry, słodka papryka, jakieś coś z Turcji - może szafran?, trochę ziół)
- dodałam mrożony groszek, marchewkę i fasolkę szparagową (akurat takie warzywa miałam, ale wyszło dobre, hej!)
- po podduszeniu warzyw wraz z tofu i cebulką podlałam troszkę wody, dałam pół kostki rosołowej warzywnej, dodałam mleczko kokosowe oraz kremowy jogurt naturalny, wymieszałam całość i zostawiłam żeby się jeszcze podusiła chwilę
- do tego brązowy ryż.

A, zamarynowane klasyczne tofu (w jakichkolwiek przyprawach jakie preferujesz) czasem też kroję na cienkie plastry i tak jakby "wyprażam" na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, po czym kładę na kanapki zamiast szynki Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dora
Strzykawka Marychy



Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 1563
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:32, 15 Wrz 2019    Temat postu:

Dzięki za wszystkie porady, niedługo wypróbuję i może mi się uda to całe tofu odczarować. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hersychia
Archibalt we fraku



Dołączył: 05 Mar 2016
Posty: 2308
Przeczytał: 32 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa [*] / Poznań

PostWysłany: Nie 12:21, 29 Wrz 2019    Temat postu:

Jeszcze co do tofu: mocno przysmażone w sosie sojowym też jest super.

Przyszłam zapytać się, czy robił ktoś kiedyś czekoladową nemezis. Warto?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Promienisty Tyler



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1402
Przeczytał: 41 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Wto 12:34, 01 Paź 2019    Temat postu:

Nie robiłam, ale brzmi pysznie! Spróbuj i daj znać, czy dobre Wink

Dzisiaj robiłam zupę gulaszową i oczywiście sypnęłam trochę za dużo ostrej papryki. I tak zastanawiam się (na przyszłość), czy są jakieś sposoby na wyciągnięcie ostrości z potrawy, jeśli ręka się trochę omsknie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blackie
Sierotka Julia Mniszkowata



Dołączył: 01 Kwi 2015
Posty: 528
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:00, 01 Paź 2019    Temat postu:

W przypadku takiego dania jak zupa gulaszowa czy jakiś chłopski garnek, to pewnie najłatwiej po prostu dorzucić więcej warzyw, i to takich łagodnych, jak np ziemniaki, albo dać więcej pieczarek, pomidorów czy czego tam, żeby się smak rozłożył. Albo można zabielić śmietaną i złagodzić smak.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Promienisty Tyler



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1402
Przeczytał: 41 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 9:33, 03 Paź 2019    Temat postu:

O, o śmietanie nie pomyślałam. Nie wiem czy by mi podpasowało smakowo, ale następnym razem najwyżej trochę zabielę w szklance i spróbuję. Dzięki, czasem najprostsze pomysły mi nie przychodzą do głowy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin