Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szukam przepisu/porady kulinarnej
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Zlewaczała feministka



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9289
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 58 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Wto 14:40, 07 Sty 2020    Temat postu:

Tak, swiezosc jajek ma ponoc wplyw na ich obieralnosc - im bardziej swieze, tym trudniej Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:51, 07 Sty 2020    Temat postu:

Tak, to się dzieje ze względu na ich świeżość, nie sposób gotowania. Daj im parę dni, obiorą się elegancko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 13:04, 09 Sty 2020    Temat postu:

Ja wkładam jak już się chwilę woda grzeje i solę. A obieram ostukując całe, tarzam je sobie i schodzi fajnie pokruszona skorupka z błonką. No ale ja targowe mam, nigdy jakieś prosto z kurzej dupki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dora
Przyjaciel Tymoteusza



Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 1720
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 1:18, 12 Sty 2020    Temat postu:

Cytat:
Pytanie z gatunku tych mega glupich: jak gotujecie jajka na twardo? Wsadzacie do zimnej wody czy do takiej, ktora juz sie gotuje? Dorzucacie sol? Kurde, za kazdym razem, jak gotuje jajka i pozniej obieram je ze skorupki, to trace polowe, bo wszystko jest tak ze soba powiazane.

Można też zrobić malutką dziurkę w skorupce na dole jajka (tam, gdzie jest powietrze). U mnie pomaga. Zazwyczaj jajka dziurawię, solę i zalewam ciepłą wodą. Nie gorącą, bo skorupka może pęknąć. Gotuję ok. 10 minut od momentu wrzenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
H
Gość






PostWysłany: Sob 12:13, 18 Sty 2020    Temat postu:

Hersychia napisał:
Jeszcze co do tofu: mocno przysmażone w sosie sojowym też jest super.

Przyszłam zapytać się, czy robił ktoś kiedyś czekoladową nemezis. Warto?

Okazało się, że jedna kawiarnia w Poznaniu to podaje. Z zewnątrz jak mięciusie ciasto, w środku płynny mus czekoladowy. Poezja <3
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
H
Gość






PostWysłany: Czw 16:16, 26 Mar 2020    Temat postu:

Mam mrożone borówki. Nie chcę mieć mrożonych borówek. Chcę mieć ciasto/ciastka/babeczki/bułeczki. Zarzucicie jakimś turbo przepisem?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:04, 26 Mar 2020    Temat postu:

Polecam przepis na babeczki, który kiedyś podrzuciła Alla: [link widoczny dla zalogowanych]
albo ciasto bez pieczenia, coś w tym stylu: [link widoczny dla zalogowanych]
E: w przepisie tego nie ma, ale budyń koniecznie trzeba rozsmarować na ciepło, inaczej się poodkleja od brzegów blachy i cała galaretka spłynie do biszkoptów. Nie najciekawsze doświadczenie smakowe. Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rufus dnia Czw 21:06, 26 Mar 2020, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
H
Gość






PostWysłany: Nie 8:51, 29 Mar 2020    Temat postu:

Dzięx, akurat te propozycje nie wpisały się w moje klimaty. Ostatecznie zrobiłam tartę z kremem mascarpone i białej czekolady posypaną borowkami, jest sztos <3 <3 <3
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Pon 12:53, 13 Kwi 2020    Temat postu:

Zostało mi trochę twarogu, mam też powoli przejrzewające banany, chciałam to jakoś połączyć w deser, może zamrozić, może nie, ale nie wiem, co tam jeszcze dorzucić, żeby to miało fajny smak, a nie było po prostu nudnym twarogiem bananowym... Macie jakieś pomysły?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Zlewaczała feministka



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9289
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 58 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Wto 10:21, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Moze jakis rodzaj muffinek?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Wto 13:34, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Ciasta i inne takie odpadają, muszę zjeść najpierw mój ledwo udany świąteczny sernik i chciałam przetestować ciasto z mikrofalówki (kupiłam sobie wieki temu książkę o ciastach pieczonych w kubku w mikrofalówce, jeden przepis mi nie wyszedł i zarzuciłam, a książka stoi na półce jak wyrzut sumienia). Myślałam o czymś mrożonym głównie ze względu na zbliżające się ciepłe dni (haha, wczoraj burza i wiatry, a dziś co chwila śnieg), no i mogłoby to tam trochę wytrzymać, nie musiałabym tego od razu zjadać. Mam jeszcze pomarańczę, no ale nie wiem, wrzucić banany z pomarańczą do twarogu, zamrozić i liczyć, że będzie znośnie smakować? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenZuza
Superwoman Pogromczyni Bandytów



Dołączył: 15 Mar 2017
Posty: 183
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Wto 13:39, 14 Kwi 2020    Temat postu:

retsma napisał:
Ciasta i inne takie odpadają, muszę zjeść najpierw mój ledwo udany świąteczny sernik i chciałam przetestować ciasto z mikrofalówki (kupiłam sobie wieki temu książkę o ciastach pieczonych w kubku w mikrofalówce, jeden przepis mi nie wyszedł i zarzuciłam, a książka stoi na półce jak wyrzut sumienia).

Mam bardzo dobry przepis na ciasto z mikrofali, mogę poszukać - sama go używam i to dość często i wychodzi naprawdę dobre <3


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:41, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Hm, zamroź wszystko osobno, skoro teraz toniesz w jedzeniu poświątecznym?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Wto 18:10, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Zastanawiałam się nawet, czy mogę zamrozić twaróg (i jak go potem odmrażać), ale spojrzałam na te banany i jakoś mi przyszedł pomysł na pomieszanie tego. Ale jeśli twaróg wytrzyma mrożenie, to w zasadzie bym mogła poczekać, aż mnie oświeci, a banany zjeść same.

Poproszę przepis na ciasto, zawsze się przyda! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenZuza
Superwoman Pogromczyni Bandytów



Dołączył: 15 Mar 2017
Posty: 183
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Wto 18:47, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Ależ proszę, przepis na:
Ciasto z mikrofali
Porcja na dwa kubki:
1 jajko
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao (w oryginalnym przepisie była łyżka, ale według mnie wychodzi wtedy nieco gorzkie, ale to według uznania)
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Wszystko wwalić do miski i zmiksować (można też wymieszać widelcem, ale czasem mogą się robić grudki, więc mikserem lepiej), nalać do kubków na wysokość 1/3 do maksymalnie połowy wysokości, bo inaczej cała kuchenka wygląda jakby ktoś w niej coś wysadził XD Wsadzić do mikrofali na pełną moc na 3 i pół (lekko wilgotnawe), do 4 minut (bardziej suche). Jeść na ciepło, bo zimne ma tendencję do robienia z siebie kamienia. I od razu po zjedzeniu zalać kubki wodą, bo inaczej przy myciu garów się szoruje i szoruje i dopiero druciak daje radę.

Ja osobiście biorę potrojoną ilość składników, a to co mi zostanie wkładam do lodówki i robię na drugi dzień - nie traci na jakości ani nic w tym stylu.

Osobiście uwielbiam Very Happy

Próbowałam modyfikować i dodać np. czekoladę (strasznie słodkie się robi, nawet przy gorzkiej), albo banany (nie róbcie mojego błędu - banany na ciepło są OHYDNE*), ale bez skutku. Za to z orzechami mogłoby być całkiem całkiem, ale akurat nie miałam pod ręką. Wersja bez kakao też zjadliwa, ale to nie to :/

*dlaczego zawsze wydawało mi się, że "ohyda" pisze się przez "ch"?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
H
Gość






PostWysłany: Wto 19:20, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Chyba z identycznego przepisu kiedyś piekłam, rzeczywiście wychodzi zjadliwe.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Wto 20:49, 14 Kwi 2020    Temat postu:

Dzięki!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rzabcia
Kum Kum



Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 1111
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szkocja

PostWysłany: Śro 19:56, 13 Maj 2020    Temat postu:

Czy ktos zna jakies dobre przepisy na kasze jeczmienna lub kuskus? Chce sprobowac, ale nie znam ani jednej z tych rzeczy i nie mam pojecia "z czym to sie je" Sad Chcialam kupic kasze gryczana, ktora kocham, ale srednio u mnie z dostepem, wiec wybralam cos, co jest latwiejsze do zdobycia.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Pią 10:41, 26 Cze 2020    Temat postu:

Robię syrop z mięty, miętę zagotowałam, ma teraz stać dwa dni i pójdzie do odcedzenia. Czy z tych liści dałoby się coś jeszcze zrobić? Może jakąś pulpę do ciasta? Jakiś deser? Jak widać po moich ostatnich pytaniach jestem słaba w improwizacjach... Plus, trochę tego mam sporo, czy takie mokre liście nadają się do jakiegoś dłuższego przechowania? Zamrozić mogę?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Durian
Nimfa Błotna



Dołączył: 29 Sie 2018
Posty: 506
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:05, 26 Cze 2020    Temat postu:

Hmm...
Może zmiksować, dodać soli i soku z cytryny i wykorzystać jako sos? Do tego trochę jogurtu albo kwaśnej śmietany, żeby był dostatecznie gesty.
Będzie fajny i do sałatki i do innych potraw Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin