Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skandynawskie przekąski?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilyanne
Bella Wiecznie Zamyślona



Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 1357
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:13, 05 Gru 2014    Temat postu: Skandynawskie przekąski?

W Forumie moja ostatnia nadzieja, bo już pół internetu przeszukałam. W związku z tym, że moja szkoła lubi wychowanków cofać do przedszkola (gimbaza zaatakowała Forum!), w przyszłym tygodniu mamy przygotować na angielski różne potrawy z różnych krajów. Mnie dostały się skandynawskie smaki. Problem jest taki, że to nie może być nic, co wymagałoby podgrzewania czy lodówki, a już tym bardziej wiader gotówki. Myślałam o jakichś ciasteczkach, ale wypadałoby też zrobić coś konkretnego. Ktoś coś? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Zbawiciel Blogosfery



Dołączył: 17 Lip 2011
Posty: 11712
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 110 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:20, 05 Gru 2014    Temat postu:

Bułki cynamonowe.
[link widoczny dla zalogowanych]
Mają swoje święto Wink.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Piąty Jeździec Apokalipsy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 11327
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Festung Posen

PostWysłany: Pią 21:32, 05 Gru 2014    Temat postu:

Z góry przepraszam, nie mogłam się powstrzymać!
Konkretne coś, co nie wymaga podgrzewania czy lodówki?
Surströmming!!!

A tak na poważnie, to najlepszych rzeczy i tak u nas nie ma, a pyry i pulpeciki to żadna atrakcja, więc zostaje Ci chyba tylko śledzik...
Chyba że Gaya coś wymyśli.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Sineira dnia Pią 21:33, 05 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9078
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pią 21:53, 05 Gru 2014    Temat postu:

Ja wam mogę nawymyslac... Razz

Akurat są święta, więc robi się różne rzeczy w kuchni, jak na przykład krumkaki, ale do nich trzeba mieć specjalny sprzet, zeby się wzorki odcisnęły - jeśli chcesz być ortodoksyjna i robić porządnie. [link widoczny dla zalogowanych] Kruche są niesamowicie.

Cienkie sercowe pierniczki, które się pojawiają tylko na święta [link widoczny dla zalogowanych]

Marcepanowe świnki, też stricte świąteczna sprawa: [link widoczny dla zalogowanych]

Są lefser, czyli takie jakby miękkie naleśliki, w które zawija się albo słodką, cynamonową masę, albo przeciwnie, lososia z salata na wytrawnie. O ile wiem sa ziemniaczane albo pszeniczne.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Sine dobrze mówi, śledzie w każdej postaci, z jabłkiem, albo w curry, albo smażone, albo w burakach, albo w śmietanie.

Nasze lokalne, haugesundzkie, to deser królowej Maud, wymyślony specjalnie dla monarchini przez lokalnego cukiernika, ma miliard form (widzialam i taka w formie stalej, jak ciasto, i taka w rozlazłej, podawanej w pucharku), cechą wspólną jest biała maź przesypywana warstwami czekolady: [link widoczny dla zalogowanych]

Albo zrób im kanapki z łososiem, z krewetkami, abo z kawiorem i powiedz, że to słynny skandynawski Smørrebrød Razz [link widoczny dla zalogowanych] Po czym koniecznie każ im to jeść widelcem i nożem.

Powiedz, czy chcesz do któregoś z tych przepis Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Piąty Jeździec Apokalipsy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 11327
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Festung Posen

PostWysłany: Pią 22:15, 05 Gru 2014    Temat postu:

A masz przepis na śledzika w sosie czekoladowym?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5456
Przeczytał: 52 tematy

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:19, 05 Gru 2014    Temat postu:

gayaruthiel napisał:
Nasze lokalne, haugesundzkie, to deser królowej Maud, wymyślony specjalnie dla monarchini przez lokalnego cukiernika, ma miliard form (widzialam i taka w formie stalej, jak ciasto, i taka w rozlazłej, podawanej w pucharku), cechą wspólną jest biała maź przesypywana warstwami czekolady: [link widoczny dla zalogowanych]

Ja poproszę to! :hamster_beautiful:

Btw, czy takich pierniczków nie robi się i u nas? Różnią się jakoś od tych polskich?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Pią 22:22, 05 Gru 2014    Temat postu:

Świniak jest śliczny!
Jak kocham marcepan, tak nie miałabym serca zniszczyć tego cudeńka.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Dowódca Rzeczywistości



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3527
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:55, 05 Gru 2014    Temat postu:

Kudłaci Kucharze mają wersję ciastek cynamonowych bez foremek- bardzo dobre. Plus zupa z dorsza Smile
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9078
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pią 22:59, 05 Gru 2014    Temat postu:

Sine, mam na krewetki/raki, liczy się? [link widoczny dla zalogowanych] przeczytałam tłumaczenie na polski i umarłam Very Happy

[link widoczny dla zalogowanych] Rufus, łap Very Happy

Tutejsze pierniczki są cieniutkie i miękkie, polskie pamiętam jako grube i ... nie wiem, jak to wytlumaczyc Very Happy Jakby te polskie byly robione ze stalego ciasta, a te norweskie byly odlewane z jakiegos plynu.

Eire, zupa na zimno?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez gayaruthiel dnia Pią 23:00, 05 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Dowódca Rzeczywistości



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3527
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 23:10, 05 Gru 2014    Temat postu:

Mnie nosili w termosie, ale zanim zjadłam to zdążyła wystygnąć Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Piąty Jeździec Apokalipsy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 11327
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Festung Posen

PostWysłany: Pią 23:50, 05 Gru 2014    Temat postu:

Tłumaczenie jest boskie. Very Happy Inspektor Muldgaard się przypomina. Very Happy
Ale to chyba nie ten sos. Ech, muszę poszukać, bo mi te śledziki w pamięć zapadły.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 11:16, 06 Gru 2014    Temat postu:

Nie zapomnij przygotować tego w specjalny szwedzki sposób! https://www.youtube.com/user/SwedishMealTime
a na serio to zazdroszczę gimbazy bo to super pomysł a większość przedstawionych tu dań bym jadła Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Piąty Jeździec Apokalipsy



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 11327
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Festung Posen

PostWysłany: Sob 18:49, 06 Gru 2014    Temat postu:

Nienienie, szwedzki kucharz jest tylko jeden: https://www.youtube.com/watch?v=sY_Yf4zz-yo

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Sob 18:52, 06 Gru 2014    Temat postu:

Tak a propos marcepanowych świnek, dlaczego akurat świnki? Czyżby istniał w norweskim jakiś idiom zbliżony do niemieckiego Schwein haben.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9078
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Sob 20:41, 06 Gru 2014    Temat postu:

Nie wiem, dlaczego, ale są tylko i wyłącznie świnki, za to w kilku różnych rozmiarach Smile Może na tym Pratchett opierał Hogswatch Night Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilyanne
Bella Wiecznie Zamyślona



Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 1357
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:58, 06 Gru 2014    Temat postu:

O jeżu! Gayu, liczyłam na to, że się odezwiesz Very Happy Podobają mi się te naleśniczki z łososiem w środku. W ogóle od samego początku marzył mi się łosoś, bo za śledzikiem niespecjalnie przepadam Very Happy No i na deser bym mogła im pierniki walnąć albo deser królowej Maud. Poproszę o przepisy!

Niby takie proste zadanie, że licealista powinien podołać, ale jak sobie pomyślę, ile się trzeba narobić, żeby znaleźć przepis, wydać fortunę na składniki zagranicznego żarełka i wreszcie znaleźć czas na jego zrobienie, to mi gorzej. Nie dla mnie takie zabawy jednak xD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9078
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Sob 22:14, 06 Gru 2014    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych] tak się robi ciasto na lefser, masz nawet zdjęcia. Potem zawijasz w nie wedzonego łososia z serkiem typu philadelphia (najfajniej jak znajdziesz jakis kozi, no ale nie ma co sie upierac). Do tego jakas sałata, opcjonalnie szczypiorek albo koperek. Takie roladki potem tniesz na kilka czesci, zeby akurad dalo się złapać w rękę i wcisnąć do paszczy. W zasadzie sama nie wiem, czemu sobie tego nie robię na kolację Razz.

Na deser królowej Maud masz przepis powyżej, bo Rufus chciała.

Pierniczki zapowiadają się prosto, węszę podstęp Razz

[link widoczny dla zalogowanych]

Wersja ze zdjeciami:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilyanne
Bella Wiecznie Zamyślona



Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 1357
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:48, 12 Gru 2014    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych], [link widoczny dla zalogowanych]. Dżem wielki Forumowi za pomoc! <3

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9078
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pią 21:55, 12 Gru 2014    Temat postu:

O jak ładnie! Smakowało? Smile)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilyanne
Bella Wiecznie Zamyślona



Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 1357
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 0:39, 13 Gru 2014    Temat postu:

Tak, ale koledzy przebili mnie taco, koleżanki estetyką ich potraw i kolejni koledzy opisaniem ich na forum klasy. Mogłam się bardziej postarać, ale byłam sama i nie miałam czasu. Tak czy siak jestem zadowolona i kolega, ktory mi podjadał, też był Very Happy Lefse były mniomniommniomniom, ale myślałam, ze polegne, kiedy je robiłam. Tak łatwo wyglądało! Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5456
Przeczytał: 52 tematy

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:07, 22 Gru 2014    Temat postu:

Na śmierć zapomniałam o tym temacie, ale przepis nie zając, pięknie ci za niego dziękuję, Gayu.

Hmm, te pierniczki są (robią się?) w Polsce całkiem popularne, przynajmniej ja od paru lat robię te "szybkie", bez odstawiania ciasta na noc i bez zmiękczania wypieków w pudełku z jabłkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Bezo grudek



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9078
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Wto 21:05, 23 Gru 2014    Temat postu:

Prosze bardzo, smacznego Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin