Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Proste, szybkie ciasta.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:52, 10 Sty 2010    Temat postu: Proste, szybkie ciasta.

Ostatnio moją wielką pasją jest pieczenie ciast, a to za sprawą [REKLAMA] [link widoczny dla zalogowanych], tak więc wczoraj pełna zapału zabrałam się za murzynka... Do dzisiaj niewiele zostało Laughing. Dzielę się więc [link widoczny dla zalogowanych] (ja zrobiłam bez orzechów i cynamonu). I tu pytanie do Was - znacie jakieś mało wymagające ciasta? Takie, które uwielbiacie?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eira
Norka Karmiona Tuńczykiem



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:36, 10 Sty 2010    Temat postu:

Jedno z najprostszych ciast świata:

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do ubitej piany wsypać cukier, żółtka (po kolei, nie wszystkie naraz), mąkę wymieszaną z proszkiem i na koniec stopiony, letni już (absolutnie nie może być gorący, ani nawet ciepły!) tłuszcz. Całość wymieszać.
Wylać na blachę, ułożyć owoce. Jeśli śliwki - to "wnętrzem" do góry. Jabłka - obrane i pokrojone. Brzoskwinie z puszki - dokładnie odsączone i pokrojone. Ułożyć owoce niezbyt gęsto, bo będzie zakalec.
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 do 200 stopni. Ciasto ma być porządnie zazłocone, nie zbrązowiałe Wink Sprawdzać patyczkiem. Ja potem sypię na nie cukier puder, ewentualnie cukier puder wymieszany z cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Superkotek
Kryształowa Różyczka



Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:53, 10 Sty 2010    Temat postu:

Ciasto POTWOREK

Resztki bakalii - orzechy mielone i siekane, owoce suszone, resztki masy makowej, resztki kakao, czekolady a nawet czekoladek itp.
1 do 2 szklanek mąki
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki cukru
2 jajka
szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub zwykłej sody spożywczej

Wszystko razem wymieszać na półpłynną masę i wlać do formy keksowej (albo innej jak komu wygodnie). Piec do zrumienienia w piekarniku (150 stopni z termoobiegiem, na najniższej kratce - 20 do 30 minut).

Ciasto-Potworek bo nigdy nie wiadomo jakie wyjdzie Twisted Evil a różne dodatki dają ciekawe efekty.


CRUMBLE

1/3 kostki masła siekamy z 1,5 szklanki mąki, doprawiamy cukrem i solą do smaku i robimy kruche ciasto. Wyrobione zawijamy w folie i do lodówki, żeby ładnie stwardniało.

Miękkie owoce - brzoskwinie, gruszki, dojrzałe śliwki, maliny itp. - obieramy z pestek (skórki tylko wtedy, kiedy są twarde). Kroimy na cząstki tak, aby szybciej się ugotowały. Owoce mieszamy z 1/3 szklanki cukru i 2 łyżeczkami skrobi ziemniaczanej. Dodajemy trochę wanilii lub cynamonu czy co tam kto lubi. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ucieramy kruche ciasto (na tarce do warzyw lub sera - duże oczka) tak, aby pokryło zawartość naczynia. Siup wszystko do piekarnika aż się góra zrumieni (150 stopni z termoobiegiem, na najniższej kratce - 10 do 15 minut). Uwaga - łatwo się przypala.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Superkotek dnia Pon 4:07, 11 Sty 2010, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:01, 11 Sty 2010    Temat postu:

@Superkotek: zastanawia mnie ta oliwa z oliwek... Zawsze używam jej do słonych potraw.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Superkotek
Kryształowa Różyczka



Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:04, 11 Sty 2010    Temat postu:

Wpadłam na to przypadkiem - po prostu kiedyś zabrakło mi masła. Oliwa daje minimalnie inny smak, ale ciasto ją "wypaca" więc łatwiej odchodzi od formy, której już nie trzeba smarować niczym bo ciacho nie przywrze i tak. No i nie ma zabawy w topienie masła w kąpieli parowej Smile
A muffinki wychodzą borsko wilgotne Very Happy

Te moje przepisy to takie "z dupy" trochę bo zawsze daję wszystkiego "na oko" - do określonej konsystencji. Więc jak piszę "pół szklanki oliwy" ale po dodaniu 1/3 ciasto jest już właściwej konsystencji to nie leję więcej.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Superkotek dnia Pon 0:07, 11 Sty 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eira
Norka Karmiona Tuńczykiem



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:07, 11 Sty 2010    Temat postu:

le-vo napisał:
@Superkotek: zastanawia mnie ta oliwa z oliwek... Zawsze używam jej do słonych potraw.

Moja szwagierka piecze ciasta i ciastka tylko z oliwą, bo jej dziecko nie toleruje masła, ani żadnego innego nabiału. Z kolei moja mama robiła swego czasu genialną babkę majonezową - słodką. Gwarantuję, że majonezu nie czuć - tłuszcz po prostu był potrzebny Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tess
Bezo grudek



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 5654
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 1:03, 11 Sty 2010    Temat postu:

Uwielbiam piec piernik marchwiowy, przepis tutaj: [link widoczny dla zalogowanych]

W sumie źródło odkryłam dopiero niedawno, a praktykuję ciasto od jakichś pięciu lat. Przepis pierwotnie widziałam na forum o rekonstrukcjach historycznych - Freha. Tyle że udało mi się go zgubić i przypadkiem znalazłam oryginał Razz

Jakby komuś nie chciało się wchodzić w linka, wklejam:


Piernik marchwiowy
Matka obiecała przepis na "piernik" marchwiowy, czy jak kto woli ciasto marchwiowe, więc jest.

SKŁADNIKI

2 1/2 szklanki mąki
1 3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki oleju
4 jajka
3 szklanki marchwi, startej na drobnej tarce (jakieś 5-6 dużych marchewek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do pierników lub 2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
garść posiekanych orzechów

WYKONANIE

Olej zmiksować szybko z żółtkami (jak już się bardzo a bardzo nie chce, to z całymi jajkami).
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem,cynamonem i solą
Dodawać do ciasta sypkie rzeczy i marchewkę, cały czas mieszając.
Na koniec wrzucić orzechy i ubitą pianę z białek (jeśli wcześniej leniwi nie wymieszali z olejem całych jajek...) i przemieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Matka używa takiej dużej, prostokątnej, wtedy ciasto ma zaledwie 3-4 cm wysokości, ale nie zrobi się przynajmniej zakalec.
Piec w 180-185 stopniach, aż ładnie się zarumieni i patyk będzie suchy.
Uwaga! Po przekrojeniu wydaje się czasem, że zrobił się zakalec, ale to tylko złudzenie. Ciasto jest po prostu bardzo mokre, ale mimo to bardzo pulchne.
Można polać czekoladą. Jak się zdąży. Bo Matce to się jeszcze nigdy nie udało! Potwory zjadają wszystko natychmiast, zwłaszcza takie ciepłe, prosto z piekarnika, z chrupiąca skórką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:58, 01 Kwi 2011    Temat postu:

Najszybsza i najprostsza (i pyszna!) jest szarlotka sypana.

Szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka grysiku, łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać - to całe ciasto.

Blaszkę trzeba solidnie wysmarować masłem, wysypać bułką tartą albo jeszcze lepiej płatkami owsianymi. Na to wysypać 1/3 mieszanki, wyrównać, położyć dość solidną warstwę tartych (na grubej tarce) jabłek, jeżeli ktoś lubi - posypać cynamonem. Dać kolejną 1/3 mieszanki i jabłka. Zasypać resztą mieszanki, ułożyć na wierzchu jakieś 1/2 kostki masła (nie margaryny!) w wiórkach. Upiec.

Najlepsza jest świeżutka, zanim do końca wystygnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:04, 01 Kwi 2011    Temat postu:

Procella, opuściłaś lukier. Szarlotka sypana wymaga lukru!
Szklanka cukru, sok z połowy cytryny, pół szklanki mleka - zagotować i takie gotujące rozprowadzić po cieście.

A pieczesz ją w piekarniku? Bo ja w prodiżu, takim okrągłym, odziedziczonym po babci.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:10, 01 Kwi 2011    Temat postu:

W piekarniku. I nigdy nie lukruję, jakoś nie zauważyłam, żeby jej czegokolwiek brakowało. Może kiedyś spróbuję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nin
Wnuczka Dumbledore'a



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 1780
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nigdziebądź

PostWysłany: Nie 17:03, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Ja też uwielbiam przepisy z whiteplate, rany boskie, co jeden, to lepszy. Dzisiaj przetestowałam kolejny, ten - [link widoczny dla zalogowanych]
Są proste i niesamowicie dobre. Bałam się trochę, że smak orzechów został zamordowany przez cukier waniliowy, ale okazało się, że muffinki po upieczeniu obłędnie pachną i smakują orzechami, a wanilia pęta się gdzieś tam po obrzeżach smaku. I ta czekolada się maże. Mlask. Inna sprawa, że ja te orzechy zmełłam własnoręcznie podczas procesu produkcyjnego, więc nie były to żadne wysuszone wiórki ze sklepu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Nin dnia Nie 17:04, 18 Wrz 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Gość






PostWysłany: Sob 17:53, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Podbijam. Z tym, że wolałabym ciastka Wink. Znacie jakieś?
I najlepiej z mało skomplikowanymi składnikami, dostępnymi zawsze w domu Wink.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobalamina
Superwikary



Dołączył: 11 Maj 2013
Posty: 1706
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 18:38, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Kupić gotowe ciasto francuskie, pokroić w kwadraciki/prostokąty/ośmiornice, posmarować rozkłóconym jajkiem/wodą, posypać cukrem z cynamonem, makiem albo sezamem, upiec w piekarniku - e voilà, micha ciastek Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:40, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Ja tylko dodam, ze ciasto francuskie mozna bezproblemowo mrozic, wiec mozna kupic z wyprzedzeniem. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Gość






PostWysłany: Sob 18:44, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Jeśli mam kupować gotowe ciasto, równie dobrze mogę od razu ciastka, i wyjdzie szybciej i prościej Razz. Zresztą właściwie tak sobie je lubię. I kruszy się strasznie Razz.

Ostatnio zmieniony przez Leleth dnia Sob 18:44, 26 Kwi 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:24, 26 Kwi 2014    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych] to.(w sensie tu jest zdjęcie:P) bo przepis od znajomej finki dostałam taki:

ngredients:
200 grams of butter
2 decilitres of sugar
2 eggs
5 decilitres of flour
2 teaspoons of baking powder

On top of the cookies:
2 teaspoons of cinnamon
3 tablespoons of sugar

Instructions:
Soften the butter in a microwave or in room temperature. Add the sugar. Mix until the mixture has a light color. Add the eggs one by one and mix until the mixture is fluffy. Add the flour through a...I don't know what it is in English...that metal thing that has many tiny holes? Mix until the mixture is smooth. Cover the dough and put it in the fridge for 1-2 hours to firm.

Make thin (1 centimetre) wide bars out of the dough and cut them into 8 centimetre long pieces. Mix the sugar and cinnamon on a plate and roll the pieces of dough in the mixture. Put the pieces on baking paper and shape them into the letter S (picture). Bake them in the mid or top section of the oven in 175 degrees celsius for 14 minutes, or until they are ready and have a light brown color.



Są fenomenalne:D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Sob 20:06, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Cynamon! Tyle dużo cynamonu ergo dobra rzecz być musi. Very Happy Wypróbuję w długi weekend.
Ja ostatnio zachwyciłam się lemon drizzle: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kobalamina
Superwikary



Dołączył: 11 Maj 2013
Posty: 1706
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 20:26, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Nienawidzę ucierania masła z cukrem, ale dla cynamonowych ciasteczek mogę się poświęcić Wink Ile to będzie 2 decilitres? 200 ml, czyli szklanka?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 5 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 20:32, 26 Kwi 2014    Temat postu:

moja współlokatorka ostatnio robiła to: [link widoczny dla zalogowanych] Było przepyszne!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:19, 26 Kwi 2014    Temat postu:

200 gram cukru i 340 gram mąki.

A, i gdyby sie ktoś zastanawiał co moja finka chciała opisać (ja przez moment nie zaskoczyłam:P) chodziło o sitko.Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Sob 21:35, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Hehe, ja załapałam o co chodzi, ale takie ło: [link widoczny dla zalogowanych] se zwizualizowałam. Very Happy Swoją szosą, wolę toto od sitka.

Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Sob 21:35, 26 Kwi 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 22:02, 26 Kwi 2014    Temat postu:

ja też w sumie, bo mniej syfu. niemniej jak pierwszy raz przeczytałam mejla mialam zagadkęWink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Leleth
Gość






PostWysłany: Sob 22:27, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Czym to się różni od sitka?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 23:03, 26 Kwi 2014    Temat postu:

Tym, że w rączce tego kubka masz takie coś co ci przepycha tę makę przez sito. Nie musisz trzepać, co dla mnie oznacza mniej sprzątania. Tradycyjnym sitem zawsze się uwalę mąką...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Nie 8:24, 27 Kwi 2014    Temat postu:

Ano. Przyciskasza taki wihajsterek w rączce, mąka wysypuje się dołem na ładną kupkę, bo "rozrzut: mniejszy niż sitko ma, dzięki czemu człowiek unika syfu, nie obsypuje rzeczoną mąką połowy kuchni i siebie. Very Happy Poza tym mniejsze i poręczniejsze od zwykłego sitka.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin