Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polska wariacja na temat risotta czyli, ekhu, pęczotto

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ore
Człowiek z Wtyczką



Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 23:12, 26 Lip 2013    Temat postu: Polska wariacja na temat risotta czyli, ekhu, pęczotto

Słowo pęczotto cokolwiek mi nie leży, więc zostańmy przy risotcie. Danie nie aż takie trudne i wcale nie czasochłonne, za to bardzo smaczne i dość oryginalne. Pęcak rulez i tak dalej. Porcja rodzinna.

Potrzebujemy:
- warzywek na bulion warzywny (por, marchewka, cebula, seler, pietruszka, czosnek, no, sami wiecie) ewentualnie, tfu, tfu, kostki bulionowej,
- 400 gram pęcaku,
- pół szklanki białego wina albo ćwierć szklanki sake,
- boczku wędzonego ile się chce i ma - ale sporo,
- rozmarynu i tymianku świeżego najlepiej,
- suszonych grzybów - again, wedle uznania,
- czosnku ze cztery ząbki,
- sera pleśniowego cały kawałek - brie albo camembert naturalny.

Przygotowujemy sobie bulion warzywny (pięć szklanek do półtora litra). Odcedzamy warzywka i ponownie przegotowujemy bulion wraz z pokruszonymi w rękach suszonymi grzybami. Nie żałujemy grzybków.
Boczek kroimy na drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy drobno posiekany czosnek. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo to zuo! Pęcak (nie odmaczamy go ani nic) przepłukujemy na sitku zimną wodą i dajemy na patelnię. Zwiększamy ogień z powrotem i troszkę smażymy, cały czas mieszając, ot, ze dwie-trzy minuty. Wlewamy alkohol i mieszamy sobie, aż trochę odparuje. Następnie chwytami chochlę i wlewamy bulion z grzybkami - tyle, żeby kaszka miała się w czym gotować, ale nie za dużo. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy, dolewając od czasu do czasu po chochli bulionu, bo pęcak będzie go "pił". Dodajemy pod koniec bulionu posiekany tymianek i rozmaryn. Na koniec powinniśmy otrzymać pęcak w kremowym sosie. Jeśli skubany nie jest supermiękki, nie martwcie się - postoi i zmięknie. Kiedy już skończymy dolewanie i gotowanie, można wyłączyć palnik, dodać pokrojony drobno ser pleśniowy (uwaga, nie wszystkie sery pleśniowe łatwo się rozpuszczają - to zależy od firmy) i mieszać, aż się rozpuści. Solimy i pieprzymy.
I gotowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin