Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pizza domowa.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:18, 01 Cze 2012    Temat postu: Pizza domowa.

Jak wiadomo, pizza domowa to coś zupełnie innego niż pizza z TelePizzy czy innego cosia.
Przedstawiam Państwu Sine na Hawajach. Podane ilości składników są orientacyjne i nie należy się nimi zbytnio przejmować. To się robi na oko.

Sosik
Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka), odrobina wody, duuuużo oregano. Wymieszać i zostawić w miseczce.

Ciasto
3 dkg drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki, pół szklanki mieszaniny mleka i ciepłej (nie gorącej!) wody. Rozmerdać dokładnie w dużym garnku lub misie, zostawić na jakiś czas pod przykryciem (ręcznik kuchenny). Uwaga, może chcieć opuścić naczynie!
Jak już się podniesie, dajemy łyżkę lub dwie oliwy lub oleju, dużą szczyptę soli i 30 dkg mąki. Merdamy łyżką, potem wyrzucamy na obsypany mąką blat i zaczynamy urabiać ręcznie. Dobrze mieć pod ręką asystenta z torbą mąki, ale samemu też się da;) Ciasto zapewne będzie za mokre, mąki się dosypuje w trakcie urabiania aż do momentu, gdy przestanie się kleić do wszystkiego. Oliwimy blachę lub dużą tortownicę, rozkładamy (a raczej rozgniatamy) ciasto na dnie, formując "rancik", czyli podwyższone brzegi. Zostawiamy do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem.

Farsz
Farszem może być wszystko, skład można modyfikować wedle gustu.
Pieczarki pokrojone drobno w kostkę podsmażamy z cebulką, boczkiem, ew. kiełbasą. Popieprzyć, popapryczyć. Jak ktoś lubi dużo sosu, to wrzucamy mały koncentrat pomidorowy i wodę, ale nie za dużo, to nie może pływać jak gulasz. Lepiej jednak tego nie robić, bo przecież sos już mamy, stoi w miseczce;)

Smarujemy ciasto sosem, wywalamy na to farsz. W wersji hawajskiej na farszu rozkładamy pokrojone banany i, w zależności od upodobań, ananasy, paprykę, ser mozarella w plastrach i inne śmieci z lodówki. Odradzam jednakowoż utylizację wędzonych szprotek, one zupełnie nie pasują do pizzy, wierzcie mi!

Posypujemy pizzę tartym żółtym serem - ile kto lubi.

Piec około godziny w 180 stopniach. Kontrolować stan serka, żeby się nie przypalił. Stan pizzy można próbować sprawdzić, odchylając krawędź ciasta od krawędzi blaszki. Dziabanie patyczkiem jest bezcelowe z racji wilgotności farszu.

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Pią 19:22, 01 Cze 2012    Temat postu:

Słowna Sine, słowna...
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:41, 01 Cze 2012    Temat postu:

No przecież obiecałam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Pią 19:55, 01 Cze 2012    Temat postu:

No przecież wiem. Smile.
"Duża" tortownica ma więcej niż 24 cm średnicy, prawda?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:24, 01 Cze 2012    Temat postu:

*wyciąga linijkę i duma przez chwilę*
Tak.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Pią 20:34, 01 Cze 2012    Temat postu:

No to mnie czeka wyprawa do sklepu z AGD. Albo zrobię niekanoniczną prostokątną na blasze.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daszkass
Bezo grudek



Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 4240
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:56, 01 Cze 2012    Temat postu:

Domowe pizze zawsze robię prostokątne o.O

Fajnie, Sine, kiedyś na pewno skorzystam. Szukam przepisu, z którego w moim wykonaniu pizza nie będzie się kruszyć i przypominać bardziej macę niż pizzę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eśka
178 centymetrów wredoty



Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 1935
Przeczytał: 7 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Pią 20:58, 01 Cze 2012    Temat postu:

Pizza domowa też zawsze u mnie prostokątna. Na grubym cieście i z dużą ilością sera. Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:01, 01 Cze 2012    Temat postu:

Też wolę prostokątną. A ta się nie kruszy, ciasto przypomina bułeczkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eśka
178 centymetrów wredoty



Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 1935
Przeczytał: 7 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Pią 21:06, 01 Cze 2012    Temat postu:

Będę musiała spróbować.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Pią 21:38, 01 Cze 2012    Temat postu:

Ja tylko na prostokątnej blasze robię. Przepis na ciasto znalazłam kiedyś w "wybitnym" dziele "Pod słońcem Toskanii". Z tejże książki wzięłam też jeszcze jeden patent: smażoną cebulę podlewam odrobiną octu winnego.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Babatunde Wolaka
Ministrant Chaosu



Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 3729
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: City of Oftenhyde

PostWysłany: Sob 6:58, 02 Cze 2012    Temat postu:

Ja robię ciasto nieco inaczej. 2 szklanki mąki (na dobry początek), łyżka soli, 6 łyżek oleju, nieco ponad pół paczki drożdży rozrobione w ponad połowie szklanki ciepłej wody. Chociaż mam wrażenie, że do wersji hawajskiej tego typu ciasto niespecjalnie by się sprawdzało.
Zaraz po wymieszaniu urabiam to ręcznie, a potem zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, np. przy kaloryferze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Sob 18:53, 02 Cze 2012    Temat postu:

Ups, jak to się stało, że mój komentarz się nie zapisał?

Wypróbowałam przepis Sine - borski!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:55, 02 Cze 2012    Temat postu:

Patrząc na ilość mąki, to chyba wychodzi zakalec?Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Babatunde Wolaka
Ministrant Chaosu



Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 3729
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: City of Oftenhyde

PostWysłany: Sob 20:44, 02 Cze 2012    Temat postu:

Sineira napisał:
Patrząc na ilość mąki, to chyba wychodzi zakalec?Wink


Prawdę mówiąc, to zużywam jakieś pół kilo, ale cała rzecz w tym, że...

Sineira napisał:
mąki się dosypuje w trakcie urabiania aż do momentu, gdy przestanie się kleić do wszystkiego.


No właśnie, to jest kluczowa sprawa. Próbowałem różnych wariantów, ale niezależnie, ile bym tej mąki początkowo wziął, i tak muszę potem dosypywać (wolę to, niż na początku przedobrzyć). Dlatego 2-3 szklanki przyjąłem jako ilość na początek równie dobrą, jak każda inna. Z zakalcem jakoś nigdy nie miałem problemu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:49, 02 Cze 2012    Temat postu:

Bumburus napisał:
Ups, jak to się stało, że mój komentarz się nie zapisał?

Wypróbowałam przepis Sine - borski!


Wyszło? Jupiii, jak fajnie! Cieszę się, że smakowało.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Sob 20:53, 02 Cze 2012    Temat postu:

Na pingu zawiesiłam nawet zdjęcie mego dzieUa.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daszkass
Bezo grudek



Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 4240
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:57, 04 Cze 2013    Temat postu:

Hum, podepnę się do tematu, bo co prawda "przepis" na pizzę sensu stricte nie jest, ale jest świetny i nie mogę się nim nie podzielić Very Happy

Potrzebujemy:
- ciasto francuskie (ja robię oczywiście z kupnego, dzięki czemu zrobienie takiej przekąski trwa może 5minut+pieczenie),
- kilka plastrów szynki/salami/cokolwiek,
- kilka plastrów żółtego sera,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy.

Bierzemy ciasto francuskie, rozwijamy je w całości. Następnie smarujemy przecierem, dodajemy przypraw (jak na mój gust spokojnie można ograniczyć się do mieszanki "przyprawa do pizzy", ale oczywiście wszystko według uznania) i układamy cienką warstwę mięsa i żółtego sera. Musi być cienka, ponieważ teraz bierzemy ciasto i zawijamy je w rulonik, po czym kroimy w niezbyt grube (tak gdzieś z centymetrowe) krążki. Krążki wciskamy do piekarnika na czas "aż się zrobią" - mój piekarnik odmawia współpracy, więc nie jestem w stanie sprecyzować.

Takie pizzowe krążki najlepsze są według mnie na zimno i nadają się jako przekąska do wszystkiego - od pikników, przez piwo, a na oglądaniu filmów kończąc. I są super Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deneve
Gość






PostWysłany: Wto 12:06, 04 Cze 2013    Temat postu:

Muszę wypróbować. Will też zaaprobował pomysł Very Happy
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:38, 14 Maj 2014    Temat postu:

Hmmm....
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin