Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Obiady ogółem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Zlewaczała feministka



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9289
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 58 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pon 12:49, 03 Cze 2013    Temat postu: Obiady ogółem

Bo temat Le-vo jest wyspecjalizowany Razz

Najbardziej nie lubie dzni takich jak dzis, kiedy na nic nie mam ochoty a jakis obiad trza zrobic. Poradzicie?

W zamian przepis na salatke sushi. Moze byc podawana na cieplo i na zimno, na obiad i na kolacje

- losos (surowy albo wedzony. Jesli wedzony to nie trzeba dosalac), zamiast lososia moga byc tez krewetki jesli ktos lubi.
- ryz (ugotowac tyle, zeby rownowazyl wszystkie inne skladniki)
- biala czesc pora pokrojona na drobno
- awokado (opcjonalnie, ale bardzo ladnie pasuje)
- kawior (u nas go sprzedaja w takich maciupkich sloiczkach, to spokojnie wystarczy na jedna miche)
- majonez
- cytryna do smaku
- sos sojowy
- sol, pieprz do smaku (osobiscie juz po sojowym nic nie dodaje, ale co kto lubi)
- w orginalnym przepisie jest tez lyzka sake, ale nie widze roznicy w smaku, wiec pomijam. To pewnie ma byc taki bajer jak drobinki zlota w goldwasser.

Wymieszac, zjesc. Omnomnom. Strasznie syci.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Devis
Kolega Krasula



Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:11, 03 Cze 2013    Temat postu:

Najszybszy?
Bierzesz sok pomidorowy z lidla, wlewasz na patelnię, czekasz aż woda trochę odparuje z niego, dorzucasz czosnek, pieprz, sól i co tak jeszcze chcesz (polecam paprykę sypką, ostrą lub nie) i masz gotowy sos do makaronu Smile

Żywię się tak już kilka lat, bo do domu wszyscy późno wracają i nikomu nic się nie chce robić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Zlewaczała feministka



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9289
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 58 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pon 21:05, 03 Cze 2013    Temat postu:

Genialne! Takie proste, a w zyciu bym nie wpadla, to juz wiem co jutro na obiad Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Deneve
Gość






PostWysłany: Pon 21:33, 03 Cze 2013    Temat postu:

Ja tam do ciasta francuskiego, które uprzednio pokroiłam w kwadraty, nawrzucałam lekko podsmażonego mielonego z pieczarkami, papryką i niesmażoną fetą. Do tego jakieś przyprawy (sól, pieprz, papryka, oregano), zakleić w "woreczki" i na 10 minut do piekarnika. 12 sztuk wyszło ^^
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:45, 03 Cze 2013    Temat postu:

Ja dzisiaj zrobiłam żeberka w sosie własnym: żeberka pokroić na mniejsze kawałki według uznania, obsmażyć, zalać szklanką wody, dodać przyprawy (ja wrzuciłam oregano, majeranek, sól i pieprz), dusić przez ok. czterdzieści minut. Jak sos wyjdzie za rzadki to wyjąć mięso, zrobić zasmażkę, połączyć z sosem, wrzucić mięso i jeszcze z pięć minut podusić. Jeść z pure ziemniaczanym i kiszonym ogórkiem. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 0:50, 04 Cze 2013    Temat postu:

Obiad błyskawiczny z makaronu, przyprawy według uznania:

- ugotować ulubiony makaron
- na patelni przysmażyć szynkę/boczek/co kto lubi
- do mięska dorzucić groszek (pół puszki na 2 osoby) i znów trochę potrzymać na ogniu, można na koniec dodać śmietany, by zrobił się sos
- połączyć z makaronem, zjeść


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:43, 04 Cze 2013    Temat postu:

Dla mnie najlepszy obiad na niechciejstwo to rózne warianty pseudorisotta (co ciekawe, za prawdziwym nie przepadam, jest zbyt kleiste, wolę imitację z mniej ciapowatego ryżu). Zaczynam od podsmażenia cebuli na mieszance oleju i masła, następnie dodaję do tego co mam pod ręką, wrzucam ugotowany osobno ryż i przyprawiam do smaku.

Można wykorzystać warzywa z mrożonki albo puszkowe (świeże oczywiście też), resztki wędliny czy mięsa z poprzedniego dnia, można pokroić i usmażyć pierś kurczaka, można dodać, co bardzo lubię, soczewicę ugotowaną osobno lub z puszki. Lubię też wariant z jajkami na twardo - podsmażam cebulę z pokrojoną papryką, najlepiej czerwoną, dodaję do tego jajko starte na grubej tarce i groszek z puszki, Trzeba dość ostro przyprawić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jasza
gen. Kolonas Waazon



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 2354
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:42, 06 Cze 2013    Temat postu:

1. Po powrocie do domu wstawiasz wodę w czajniku, idziesz umyć ręce.
2. Wrzątkiem zalewasz kuskus na centymetr ponad warstwę kuskusu z dodatkiem pietruszki (może być suszona) i garścią mięty (też suszonej), smakosze dodają pokruszoną kostkę rosołową Wink Przykrywasz miskę i odstawiasz.
3. Jak Ci wody starcza, zalej też rodzynki w osobnej misce.
4. Na oleju/oliwie smażysz pokrojoną w kostkę pierś kurczaczą (karkówkę, rybę) z dodatkiem chilli i szczypty cynamonu. Boru broń posolić! Bo stwardnieje. Zajmuje to jakieś 5 - 7 minut.
5. Wyjmujesz i na pozostałym tłuszczu przesmażasz warzywa. Albo i nie, jeśli nie chcesz.
6. Dodajesz odcedzone z wody rodzynki. Albo i nie, jeśli ich nie masz.
7. Widelcem grzebiesz w kuskusie, rozbijając grudki.
8. Podajesz razem.
9. Oczywiście, można do smażenia dodać ras el-hanut, marynowane cytryny i kumin.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:42, 14 Cze 2013    Temat postu:

Najprostszy, najszybszy, najlepszy makaron ze szpinakiem.

Składniki:
czosnek (wedle uznania)
makaron
szpinak
śmietana
ser - ja dodaję fetę (tą z Mlekovity), a jak mam to jakiś lazur. Dobrze smakuje też z np. serkiem topionym, można eksperymentować
bazylia (najlepiej oczywiście świeża)
pieprz
gałka muszkatołowa
sól (nie dodawać jeśli dodaliśmy fetę)

Wstawiamy wodę na makaron, obieramy czosnek (ja daję dużo i kroję dość grubo), przebieramy szpinak, usuwamy łodyżki, myjemy i kroimy (tylko trochę, niezbyt dokładnie; ja zwijam szpinak w rulon i tnę co 3-4 cm). Do gotującej się wody wrzucamy makaron (mój się gotuje 11 minut, w tym czasie spokojnie zrobię sos). Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, na zimną (!) dodajemy czosnek i smażymy przez chwilkę, aż zacznie ładnie pachnieć. Do tego wrzucamy szpinak, czekamy aż odparuje woda, dodajemy trochę śmietany (można mniej, można więcej; ja wolę więcej, bo wtedy fajnie oblepia makaron Very Happy), szczyptę gałki muszkatołowej, posiekaną bazylię i pieprz. Mieszamy smażąc aż sos trochę zgęstnieje i dodajemy fetę/lazur podziabane w niechlujną kostkę, mieszamy aż się rozpuści, zdejmujemy z ognia. Odlewamy makaron, wrzucamy na patelnię, mieszamy, przekładamy na talerz i zachwycamy się swoim talentem kulinarnym. Very Happy Brzmi jakby zabierało dużo czasu, ale tak naprawdę robi się w piętnaście minut. I jest pyszne!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Zlewaczała feministka



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9289
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 58 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pon 12:48, 08 Cze 2015    Temat postu:

Dzis robie eksperyment, zapowiada sie podejrzanie prosto:

Losos wedzony podsmazyc na patelni, zalac smietana, dorzucic makaron (uprzednio ugotowany ofkoz) i wsypac rukoli. Skropic cytryna. DONE.

Rozszerze to o tyle, ze do rukoli dodam kwiaty jarmuzu, bo zaczynaja mi przerastac ogrod.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Pon 13:31, 08 Cze 2015    Temat postu:

O, robiłam wczoraj podobne, tyle, że nie rukolą, a cukinią. Łososia podsmażyłam, dorzuciłam mu ze dwa ząbki czosnku, zalałam śmietaną, wrzuciłam cukinię pociachaną w paseczki (idealnie sprawdza się tu obieraczka do warzyw) i lekko obgotowaną (2-3 minuty jej spokojnie wystarczy). Zmieszałam z makaronem razowym. Mnią!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gayaruthiel
Zlewaczała feministka



Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 9289
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 58 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Haugesund

PostWysłany: Pon 17:13, 08 Cze 2015    Temat postu:

O tak, z cukinią jest cudowny Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lizard
Jadeitowa poetessa z charyzmatem



Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 2439
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:23, 08 Cze 2015    Temat postu:

Najprostszy obiad świata, to jest sos pomidorowy na przecierze, z czosnkiem, oregano, i bazylią. Bulgoczemy go na patelni, żeby ciut odparował i wrzucamy na makaron. Spokojnie może parować w czasie jak rzeczony makaron się gotuje.
E: Ja do michy dosypuję też ser gouda w drobnych wiórach, ale podobno to profanacja, więc tego. Jak ktoś ma ochotę profanować, to polecam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Lizard dnia Pon 18:24, 08 Cze 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Łotr Nagłej Śmierci



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3557
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:27, 08 Cze 2015    Temat postu:

Ja tam zazwyczaj gotuję jakiegoś strączkowca (zazwyczaj soczewicę) i co tam się nawinie. Pomidory. Grzyby. Białą kiełbasa Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:45, 08 Cze 2015    Temat postu:

Z szybkich dań makaronowych to jeszcze można podsmażyć cebulkę z czym kto chce (papryka, resztki wędliny albo gotowanego czy duszonego mięsa, jakieś puszkowe jarzyny itp.), wrzucić do tego makaron (nawet moze być wcześniej ugotowany i zimny albo ugotować w czasie, kiedy to się smaży), posmażyć chwilkę razem (nie za długo, makaron nie ma się oczywiście całkiem usmażyć), doprawić do smaku, a potem walnąć na to sporo startego sera.

A jeżeli ktoś lubi makaron na słodko z białym serem, to polecam taką wersję: na patelni roztopić razem masło z miodem, wrzucić makaron, chwilę razem podgrzewać, na to dać ser, cynamon, ewentualnie cukier i jakieś świeże owoce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alla
Szpieg z Krainy Dreszczowców



Dołączył: 08 Sie 2014
Posty: 3119
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warmia

PostWysłany: Pon 20:14, 08 Cze 2015    Temat postu:

Dania makaronowe są w ogóle perfidnie szybkie i smaczne. Mój ulubiony szybki obiad to połączenie makaronu z takim sosem: pokrojoną w piórka cebulę smażę razem z mięsem mielonym, dodaję dwie puszki pomidorów, doprawiam łyżeczką bazylii, łyżką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i ostrą papryką. W tym czasie makaron się spokojnie gotuje. Pół godziny i obiad gotowy.

Trochę więcej zachodu jest z sosem na bazie suszonych pomidorów, ale też zajmuje to coś ze czterdzieści minut. Smażę razem boczek wędzony i cebulę; kiedy cebula już się zeszkli, dorzucam czarne oliwki (zazwyczaj krojone, ale jak się spieszę, to wrzucam w całości), sporą garść suszonych pomidorów, podlewam to wszystko bulionem warzywnym, a jak pomidory zmiękną, dodaję sześć łyżek octu balsamicznego. Nie solę, bo boczek, oliwki i pomidory są słone, doprawiam tylko trochę pieprzem.

A ostatnio zażeramy się jeszcze taką wersją makaronowo-sosową: smażę boczek, cebulę i szparagi, dolewam Fix Knorra Spagetti Carbonara i gotowe Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mal
Zmechacona dżdżownica



Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 3213
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:54, 12 Cze 2015    Temat postu:

Znalazłam w sieci przepis na smaczny, prosty i szybki obiad, trochę zmodyfikowałam ze względu na dostępność składników, ale i tak wyszło bardzo dobrze, więc się dzielę Very Happy

Potrzebujemy:
(opcjonalnie) makaronu/ryżu/kaszy
jarmużu
puszki pomidorów
cebuli lub czosnku, jak kto woli albo co kto akurat ma
kiełbasy (w przepisie chorizo, ale mój osiedlowy sklep mięsny takich frykasów nie oferuje, więc wzięłam inną Wink )
pieprzu do smaku

Wykonanie:
1. Wstawiamy makaron (ryż, kaszę), zostawiamy, niech się gotuje.
2. Jarmuż przebieramy, odłamujemy twarde części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut (niedługo, aż trochę zmięknie po prostu).
3. W tym czasie kroimy czosnek/cebulę i kiełbasę (najlepiej w plasterki) i podsmażamy je razem na patelni.
4. Na patelnię dorzucamy pomidory z puszki, czekamy chwilę, aż woda trochę odparuje.
5. Jarmuż jakoś w międzyczasie odcedzamy, po czym dorzucamy na patelnię, wszystko razem smażymy dwie, trzy minuty. Doprawiamy pieprzem.
6. Jemy z makaronem/kaszą/ryżem albo samo, wedle uznania.
7. Cieszymy się, że umiemy w życie i robimy sobie obiady jak dorośli, odpowiedzialni ludzie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin