Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Naleśniory nie tylko z dżemorem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sineira
Mary Sue Forever!



Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 10738
Przeczytał: 46 tematów

Pomógł: 126 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 17:32, 03 Lip 2013    Temat postu: Naleśniory nie tylko z dżemorem

Zrobiliśmy dzisiaj naleśniki z mąki gryczanej, po spróbowaniu pierwszych usmażonych pracowicie dosypywaliśmy zwykłą mąkę, bo jakieś takie, kurka, suche toto. Ma ktoś dobry patent na gryczane? Kiedyś jadłam w Lublinie i były przepyszne, dlaczego moje takie nie są?

Zjedzone zostały częściowo ze szpinakiem, żółtym serem i majonezem, a częściowo z kapustą kiszoną, szynką i majonezem (ten majonez to z braku sosu kaparowego). Z czym by je jeszcze skomponować?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lawina
Gość






PostWysłany: Śro 18:51, 03 Lip 2013    Temat postu:

Może spróbować z duszonymi/smażonymi pieczarkami lub warzywami? Mnie smakują też takie z wędzonym łososiem i śmietaną, ale nie wiem, jak to się będzie komponowało z gryczanymi.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:58, 03 Lip 2013    Temat postu:

IMHO łosoś i śmietana będą bardzo pasować do gryczanych, bardziej nawet niż do zwykłych. A może pikantny farsz z białego sera, z ziołami i podsmażoną (najlepiej na boczku) cebulką?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
influenza
Mątwa Jęta Szałem



Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Farszafa

PostWysłany: Śro 21:05, 03 Lip 2013    Temat postu:

A to nie jest tak, że gryczane zwykle są suche&kruche? W każdym razie na takie zwykle trafiałam w knajpkach.

Co do nadzienia - łosoś to świetny pomysł. Polecam jeszcze połączenie szpinaku z bułgarskim serem szopskim (chyba jakoś tak mu było), jest cudne bez względu na rodzaj naleśnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:21, 03 Lip 2013    Temat postu:

Próbuję sobie przypomnieć co jadałam na mieście studenckim... wiem, że było w naleśniku mięso mielone i czerwona fasola z puszki. Lekko pikantne, bardzo dobre.
Inna naleśnikarnia serwowała drobno pokrojonego kurczaka z pieczarkami, też ewentualne inne składniki pamiętam jak przez mgłę, na to sos, nie rozpracowałam go do końca, ale wyszedł mi bardzo podobny po zmieszaniu majonezu, keczupu i słodkiej papryki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yorika
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 1213
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 22:33, 15 Gru 2018    Temat postu:

Wczoraj zrobiłam z fetą (znaczy Favitą), świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie serowo-śmietanowym. bazylia miała robić za przebranie, ale świetnie się wkomponowała w smak.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin