Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Najpyszniejsze ciastka na świecie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 19:07, 24 Sty 2014    Temat postu: Najpyszniejsze ciastka na świecie

Zrobiłam przed chwilą coś niesamowicie pysznego, muszę się więc podzielić przepisem. Uwielbiam masło orzechowe ale to co kupiłam okazało się być za słone. Postanowiłam więc go wykorzystać do czegoś innego.
Upiekłam więc ciasteczka! Robi się je bardzo szybko i z niewielu produktów. Mianowicie: potrzebujemy pół słoika masła orzechowego, wody, otrębów owsianych, cukru. Można dodać czekoladę, ja dałam draże. Wszystko mieszamy ze sobą- formujemy kulki, rozpłaszczamy. Dajemy na brytfannę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 170-180 stopni. Czekamy 15 minut i gotowe. Tylko trzeba trochę poczekać bo przy odklejaniu od blachy mogą się rozwalić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mirza
Galerianka na galerach



Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 1675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Za górami, za lasami...

PostWysłany: Pią 20:55, 24 Sty 2014    Temat postu:

A te 170-180 stopni to na termoobiegu, czy na jakich ustawieniach? :O

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 22:12, 24 Sty 2014    Temat postu:

nie na termoobiegu, normalne pieczenie. Nie wiem jak to się nazywa

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MT
Dziki wilk tańczący tango



Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 1970
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:30, 24 Sty 2014    Temat postu:

Jej, te ciastka brzmią cudownie. @.@ Nie ma co, pójdę jutro kupić masło orzechowe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Erka
Samson w stepie



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1889
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:00, 25 Sty 2014    Temat postu:

A ja mam pytanie, ile do tych ciastek się daje otrębów i cukru? Bo brzmią faktycznie nieźle.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mirza
Galerianka na galerach



Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 1675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Za górami, za lasami...

PostWysłany: Sob 12:31, 25 Sty 2014    Temat postu:

Dekadencjo, rozumiem :3 A piekłaś od dołu, od góry, czy z dwóch stron? Pytam, bo mam wieeelki talent, jeśli chodzi o pieczenie ciasta. Robię to tak dobrze, że zazwyczaj wychodzi z piekarnika wysuszone jak pergamin. Dlatego wolę się dobrze dopytać :3

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 12:51, 25 Sty 2014    Temat postu:

z dwóch stron! koniecznie! Wink tylko po 10 minutach sprawdź czy nie upiekły się wcześniej bo mogą się spalić. Zwykle są gotowe po 12-15 minutach ale zależy jaki masz piekarnik

Otrębów dodaje tyle aby masa się zagęściła. Cukru na oko. Naprawdę trudno powiedzieć ile, bo nie robiłam tego z żadnego przepisu. Masło orzechowe jest trochę słone więc cukru dodaje aby przełamać ten smak. Nie za dużo, ja chyba dałam 2 czubate łyżki i wyszły ok. Aha, lepsze będą z brązowym cukrem ale to w sumie obojętne


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dekadencja dnia Sob 12:53, 25 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Erka
Samson w stepie



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1889
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:55, 25 Sty 2014    Temat postu:

A jak z tą wodą? Bo jest wymieniona w pierwszym poście.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 19:22, 25 Sty 2014    Temat postu:

wodę dodaję gdy dodam za dużo otrębów i masa jest za gęsta Wink Dajcie znać jak wam wyszły.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MT
Dziki wilk tańczący tango



Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 1970
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:03, 26 Sty 2014    Temat postu:

W końcu je zrobiłam i aaaaargh! Są tak dobre, że pochłonęłam w tej postaci prawie cały słoik masła orzechowego na raz. Jutro chyba będą mnie wyciągać z domu dźwigiem...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 20:35, 26 Sty 2014    Temat postu:

MT napisał:
W końcu je zrobiłam i aaaaargh! Są tak dobre, że pochłonęłam w tej postaci prawie cały słoik masła orzechowego na raz. Jutro chyba będą mnie wyciągać z domu dźwigiem...


bardzo się cieszę Wink szkoda tylko, że nigdzie nie można kupić podróby masła orzechowego. Bo oryginał jest strasznie drogi a chciałabym kiedyś zrobić z większej porcji bo na razie zjadłyśmy ze współlokatorką wszystko jednego dnia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MT
Dziki wilk tańczący tango



Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 1970
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:44, 26 Sty 2014    Temat postu:

Ja tam się cieszę, jakby było tańsze, to mogłabym robić je częściej, a i tak już za dużo jem. Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kass
Superwoman Pogromczyni Bandytów



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:48, 26 Sty 2014    Temat postu:

A takie domowe masło nie wyszło by taniej?
W sumie nie mam pojęcia ile kosztują orzeszki i ile tego wychodzi i czy jest smaczne, ale kilkakrotnie natknęłam się na przepis, ale jakoś nigdy nie mam okazji wypróbować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Erka
Samson w stepie



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1889
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:35, 26 Sty 2014    Temat postu:

Ja jeszcze nie zrobiłam bo nie kupiłam dzisiaj otrębów Sad Może jutro dopadnę...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Nie 21:46, 26 Sty 2014    Temat postu:

Domowe jest smaczne, ale dużo taniej nie wychodzi. Za to jutro w lidlu będzie tydzień amerykanski, a więc i całkiem niezłe masło trochę taniej niż w innych miejscach;-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 22:20, 26 Sty 2014    Temat postu:

merrik napisał:
Domowe jest smaczne, ale dużo taniej nie wychodzi. Za to jutro w lidlu będzie tydzień amerykanski, a więc i całkiem niezłe masło trochę taniej niż w innych miejscach;-)


dobrze wiedzieć, muszę się w końcu wybrać do Lidla


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Erka
Samson w stepie



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1889
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:14, 27 Sty 2014    Temat postu:

Pierwsza porcja mi się rozwala xX Nie wiem, za dużo otrębów, za mało? One powinny choć trochę zastygnąć? Bo moje są takie "sypkie".

Edit: Jestem zawiedziona. Pierwszy raz mi wyszły takie obrzydliwe ciastka Sad Zakładam, że coś skopałam, ale nie wiem co. Rozpadają się kompletnie, smak mają paskudny (tu obstawiam kwestię trzymania o pięć minut za długo w piekarniku, bo surowe ciasto jest w smaku w porządku), no kompletna porażka. Nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, a mam jeszcze trochę ciasta do upieczenia i nie chcę zmarnować, więc... jakieś rady? Sad


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Erka dnia Pon 19:32, 27 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 19:56, 27 Sty 2014    Temat postu:

rozwalają się pewnie od tego, że są za ciepłe. Należało trochę poczekać ze ściąganiem ich z brytfanny. Co do smaku- to nie wiem, ja wszystko robiłam na oko, może rzeczywiście przez przepieczenie bo one bardzo szybko się spalają. A spalone ciastka są zwykle obrzydliwe. Albo ciastka ogólnie nie w twoim guście.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Erka
Samson w stepie



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1889
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:14, 27 Sty 2014    Temat postu:

Czekałam, aż prawie zupełnie ostygły Sad I nic.
Myślałam, że nie w moim guście... ale samo ciasto mi smakuje, więc to raczej nie to. Spróbuję jeszcze raz i krócej potrzymam w piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Erka dnia Pon 20:14, 27 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 21:11, 27 Sty 2014    Temat postu:

to w takim razie już po 8-10 minutach sprawdź czy już nie są gotowe bo niektóre piekarniki przegrzewają

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Erka
Samson w stepie



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 1889
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:24, 27 Sty 2014    Temat postu:

Drugą porcję też spaliłam xX Tym razem zapomniałam, że w ogóle się pieką. Yh yh.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin