Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Muffiny

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 8:58, 15 Paź 2011    Temat postu: Muffiny

Muffiny dobra rzecz Smile Tutaj można się dzielić wypróbowanymi przepisami.

Na początek na prośbę Berek - muffinki ananasowe (proporcje na 12 ciach):

Suche:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Mokre:
duże jajko
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki soku ananasowego (zalewy z puszki)
1/2 szklanki oleju

125 g ananasa z puszki pokrojonego w drobną kostkę
brązowy cukier

Przygotowanie - klasycznie. W jednej misce mieszamy suche, w drugiej mokre, potem łączymy dodając pokrojonego ananasa, nie mieszamy zbyt długo ani zbyt dokładnie. Po nałożeniu do foremek posypujemy wierzch brązowym cukrem, wychodzi z niego pyszna skorupka. Piekarnik nagrzany do 190 stopni, 20-25 minut.

Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, popijane zimnym mlekiem <3


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
berrymuffin
Histeria Zmutowanej Miłości



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 23:42, 15 Paź 2011    Temat postu:

Kocham muffinki Very Happy Na pewno wypróbuję!

Przepis koleżanki na najsmaczniejsze muffinki, jakie w życiu jadłam. Najlepsze są ciepłe, dopiero z pieca wyjęte Smile Wybaczcie capsa, ale tak już dostałam.


SKŁADNIKI:

SUCHA MASA: 2,5 SZKLANKI MĄKI
0,5 SZKLANKI CUKRU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
CZEKOLADA ( 2 TABLICZKI LUB LEPIEJ WIĘCEJ:PP )

MOKRA MASA: 1,5 SZKLANKI MLEKA
3/4 KOSTKI MASŁA (MOŻE BYC MARGARYNA ALE Z MASŁEM SĄ LEPSZE)
2 JAJKA

PRZEPIS:

PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 210 STOPNI
JAK MAMY TAKĄ SPECJALNĄ BLASZKĘ NA BABECZKI Z TYMI DZIURAMI TO WKŁADAMY DO NIEJ PAPIEROWE FOREMKI I TYCH NIE TRZEBA SMAROWAĆ OLEJEM, JAK MA SIĘ JAKIEŚ INNE TO POSMARUJCIE JAK CHCECIE.

W JEDNYM NACZYNIU MIESZAMY SKŁADNIKI SUCHEJ MASY (RAZEM Z CZEKOLADĄ) W DRUGIM NACZYNIU MIESZAMY JAJKA Z MLEKIEM (MIKSEREM NAJLEPIEJ). MASŁO ROZPUSZCZAMY W RONDELKU ALBO W MIKROFALÓWCE (NIE MUSI BYC CAŁKOWICIE PŁYNNE). MASĘ MOKRA WLEWAMY DO MASY SUCHEJ I MIESZAMY ENERGICZNIE ŁYŻKĄ.

WYPEŁNIAMY FOREMKI. PIECZEMY OK 25 MIN. AŻ SIĘ ŁADNIE ZARUMIENIĄ.

WIERZCH MOŻNA POSYPAĆ PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI, KOKOSEM, POSMAROWAC NUTELLA LUB PISAKAMI JADALNYMI. KAŻDY WEDŁUG SWOICH FANTAZJI KULINARNYCH.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Berek
Mątwa Jęta Na Wieki Szałem



Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1023
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:11, 16 Paź 2011    Temat postu:

Upiekłam te ananasowe i rzeczywiście są świetne Smile W dodatku dzieci mi nie zeżarły, bo jedna nie jada ananasa, a druga nie lubi owoców w cieście. Miałam więcej dla siebie!
Nie mam teraz czasu szperać w archiwach, ale obiecuję się zrewanżować rewelacyjnym przepisem na muffiny z malinami (i wariant z suszoną żurawiną) oraz na czekoladowo-pomarańczowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:17, 16 Paź 2011    Temat postu:

Kiedyś spróbuję upiec podobne do tych ananasowych, ale z brzoskwinią z puszki. Te płatki owsiane dają fajny posmak, prawda? Ciacho nabiera wyrazu.

Chętnie przygarnęłabym jakiś fajny, wypróbowany przepis na muffiny pikantne, ktoś się podzieli?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
akurat
Dziewica Kał-lica



Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:42, 20 Paź 2011    Temat postu:

Mam pytanie co do czekoladowych mufiinek... ta czekolada, którą mam dodać do suchej masy ma być drobno posiekana, czy wystarczy pokruszona (jedna kostka na cztery części)?
Chciałabym uświetnić nimi moje urodziny. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maladie
Pokaźna Wimperga



Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:55, 21 Paź 2011    Temat postu:

Zależy od czekolady (wielkość tafelka) i od Twoich upodobań. Jak podzielisz na cztery części (liczę Wedla), czekolada nie rozpuści się do końca i będą wyczuwalne kawałki. Osobiście radzę Ci ją dodać na końcu, bo ma tendencje do rozpuszczania się, szczególnie jak ją długo siekasz.

Ja ostatnio w ogóle zmieniłam sposób - rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, dodając trochę tłuszczu. Wydaje mi się, że w ten sposób muffiny są bardziej wilgotne Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Milka
Wstrząśnięty Szejk



Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 883
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Nie 18:00, 15 Kwi 2012    Temat postu:

Ostatnio znalazłam przepis na pyszne wytrawne muffinki z serem feta i papryką, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno Smile

przepis pochodzi z [link widoczny dla zalogowanych]

12 dużych muffinek
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka/jogurtu/kefiru/maślanki
1/2 szklanki oleju
1 czerwona papryka pokrojona dość drobno
150 g pokrojonej w kostkę fety
duży pęczek posiekanej bazylii
8-10 ząbków posiekanego czosnku

przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszać. w drugiej misce połączyć jajko, mleko/kefir/jogurt/maślankę i olej. dodać bazylię, czosnek, paprykę i fetę. dodać miksturę do suchych składników i dość pobieżnie wymieszać. piec w formie do muffinek w 200 st. przez 15-20 minut, odstawić na kratce do wystygnięcia.

Modyfikacją tego przepisu było to, że użyłam dwa jajka zamiast jednego, oraz dodałam suszoną bazylię, ponieważ nie posiadałam świeżej.

Smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Berek
Mątwa Jęta Na Wieki Szałem



Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1023
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 11:30, 05 Mar 2013    Temat postu:

O rany, kompletnie zapomniałam o swojej dawnej obietnicy Sad Zły Berek, zły!!!

A wlaśnie odnalazłam wątek, żeby sprawdzić, czy muffiny z ananasem dadzą się przerobić na żydowskie pączki, które moja cukrzyca pozwoli mi zjeść bez szkody dla zdrowia. Zamiast zwykłej mąki - razowy orkisz, o połowe mniej albo i mniej cukru i inne takie. Własnie wyjmuję z pieca i zobaczymy, co będzie.

A tu dawno obiecane:

Muffiny z malinami

1 3/4 kubka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/2 kubka cukru
1/4 brązowego cukru
1 jajko
1/2 kubka oleju
1/2 kubka jogurtu naturalnego lub waniliowego
paczka cukru waniliowego
1 dojrzały banan
1 1/2 szklanki malin (i 2 będzie dobrze)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem, wszystkimi rodzajami cukru i rozgniecionym bananem na gładką masę. powoli dodawać suche skłądniki i mieszać łyżką, bez miksowania. Jak to na muffiny, masa broń Boże nie może być gładka i dobrze wyrobiona! Ma być grudkowata i już.
Dodać 1 kubek malin i delikatnie wmieszać do masy. Rozłożyć do foremek i na szczycie każdej porcji ułozyć po kilka malin, solidnie wduszając je w ciasto (bo inaczej będziemy mieć maliny wyłącznie na dnie muffinów).
Piec w 200 stopniach około 20 minut.
Są absolutnie boskie! Mogłabym zjeść wszystkie na raz i tylko dobre wychowanie mi na to nie pozwoliło. Banan nadaje temu wszystkiemu egzotyczny, jakby nieco korzenny posmaczek i w ogóle jest to rzadka rewelacja.


Muffiny marmurkowe
Wg. "Babeczki" z serii Nowa Kuchnia Włoska wydanej przez Wyborczą

1 szklanka mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 posiekanych migdałów (ja używam płatków)
100 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki 36% (musi być gęsta!!!)
2 łyżki gorzkiego kakao
skórka starta z 1 pomarańczy
2 duże jajka
200 g jogurtu naturalnego
90 g stopionego masła
2/3 szklanki cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek, sól, migdały i wymieszać.
Połowę śmietanki wlać do miseczki, ustawić na naczyniu z gotującą się wodą, dodać połamaną czekoladę i mieszać do roztopienia czekolady. Drugą część śmietanki ubić ze skórką pomarańczową i kakao.
Jajka, jogurt, masło i cukier ubić w dużej misce, po czym stopniowo dodawać suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać białą masę z czekoladą, do drugiej - masę kakaową. Nakładać do formy muffinowej metodą jasne-ciemne-jasne na zmianę (albo odwrotnie). Delikatnie zamieszać nożem każda porcję, żeby masy się wymieszały nieco.
Piec w 180 stopniach przez jakieś 20 minut.

W oryginale figuruje to jako babeczki, ale moim zdaniem to tylko zeuropeizowana wersja muffinów. pieką się świetnie w muffinowej formie, smakują jak muffiny i wyglądają jak muffiny. I dobrze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shun
Sasuke kłusem na Madarze



Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 8304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Dzikiego Zachodu

PostWysłany: Wto 14:51, 05 Mar 2013    Temat postu:

Maliny z bananem! *o* <3 Aż zobiłam się głodna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Berek
Mątwa Jęta Na Wieki Szałem



Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1023
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 22:08, 05 Mar 2013    Temat postu:

Informuję uprzejmie, że Procellowe muiffiny w moich rękach, na zasadzie zydowskich pączków, otrzymały następujący skład:

Suche:
1,5 szklanki mąki - dałam półtorej, ale orkiszowej razowej
2/3 szklanki cukru - dałam 1/3
1/2 szklanki płatków owsianych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy - nie dałam

Mokre:
duże jajko
1/2 szklanki maślanki - dałam 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki soku ananasowego (zalewy z puszki) - dałam brzoskwiniowy, bo ananasa wcięło, i najwyżej 1/4 szklanki
1/2 szklanki oleju - dałam 1/3

125 g ananasa z puszki pokrojonego w drobną kostkę - dałam 2 połówki brzoskwini
brązowy cukier - nie dałam

Efekt wyszedł przepyszny, a pół takiego muffina nie podnosi mi cukru ponad normę Smile Ogłaszam sukces i plany dalszych modyfikacji - cukru nie będzie wcale, tylko zalewa, ewentualnie zamienię jedno i drugie na miód albo syrop z agawy (jeszcze nie testowałam).

Procello - nie wiem, czy wiesz, ale uratowałaś mi życie, bo jest to pierwsza prawdziwa słodycz, którą od odkrycia mojej cholernej cukrzycy mogłam zjeśc dla prawdziwej, czystej przyjemności, nie robiąc sobie krzywdy!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:25, 05 Mar 2013    Temat postu:

Cieszę się Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
małpa w bibliotece
Opadające Ucho



Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:25, 21 Mar 2013    Temat postu:

A ja wypróbowałam takie:

- 1 jajo,
- 2 żółtka
- 400 g kajmaku (z puszki)
- 3 płaskie łyżki mąki

Wymieszać, nałożyć, piec krótko w ok. 200 st. C

Az się zdziwiłam, że wyszły, były pyszne i nie aż tak bardzo słodkie, jak się obawiałam.

W planie kolejne eksperymenty - kuszą te ananasowe Procelli Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Berek
Mątwa Jęta Na Wieki Szałem



Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1023
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 15:30, 21 Mar 2013    Temat postu:

te ananasowe wczoraj upiekłam dziecku na Dzień Owoca. No same zobaczcie:


Yum!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Berek dnia Czw 15:30, 21 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
influenza
Mątwa Jęta Szałem



Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Farszafa

PostWysłany: Czw 20:29, 11 Kwi 2013    Temat postu:

Moje pierwsze muffinki popełniłam w Wielkanoc. [link widoczny dla zalogowanych] Tyle tylko, że nie w wersji mini, więc składników dałam dwa razy więcej. No i nie wyglądały tak ładnie, bo mam dwie lewe ręce, a w dodatku mój jedenastoletni siostrzeniec uparł się, że pomoże mi dekorować. Ale zrobiły furorę!

Takie głupie pytanie: dlaczego w większości przepisów jest zaznaczone, żeby masy mokrej z suchą nie mieszać zbyt dokładnie?

E: Właśnie skończyły się piec te z fetą i papryką. Są przepyszne, tylko denerwuje mnie, że się rozpadają. Zrobiłam coś nie tak?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez influenza dnia Czw 20:33, 11 Kwi 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:01, 12 Kwi 2013    Temat postu:

Podobno zbyt długo mieszane są gumiaste i niefajne. Nie wiem, nie sprawdzałam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Milka
Wstrząśnięty Szejk



Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 883
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Pią 16:22, 12 Kwi 2013    Temat postu:

influenza napisał:
Moje pierwsze muffinki popełniłam w Wielkanoc. [link widoczny dla zalogowanych] Tyle tylko, że nie w wersji mini, więc składników dałam dwa razy więcej. No i nie wyglądały tak ładnie, bo mam dwie lewe ręce, a w dodatku mój jedenastoletni siostrzeniec uparł się, że pomoże mi dekorować. Ale zrobiły furorę!

Takie głupie pytanie: dlaczego w większości przepisów jest zaznaczone, żeby masy mokrej z suchą nie mieszać zbyt dokładnie?

E: Właśnie skończyły się piec te z fetą i papryką. Są przepyszne, tylko denerwuje mnie, że się rozpadają. Zrobiłam coś nie tak?


Wiesz, gdy ja wyjmuję je z foremek to też mi się czasem rozpadają, wiec wydaje mi się, że taki już urok ciasta, w końcu to wytrawne a nie słodkie muffiny Wink ewentualnie może za dużo składników mokrych użyłaś.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
influenza
Mątwa Jęta Szałem



Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Farszafa

PostWysłany: Pią 16:57, 12 Kwi 2013    Temat postu:

Pewnie za dużo... Albo powinnam była drobniej pokroić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:01, 12 Kwi 2013    Temat postu:

Albo należy dać trochę mniej dodatków w stosunku do ciasta.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
influenza
Mątwa Jęta Szałem



Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Farszafa

PostWysłany: Śro 23:28, 22 Maj 2013    Temat postu:

Chciałam się tylko pochwalić: próbowałam zrobić muffiny z fasoli zamiast mąki, wyszły niejadalne. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shun
Sasuke kłusem na Madarze



Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 8304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Dzikiego Zachodu

PostWysłany: Czw 10:39, 23 Maj 2013    Temat postu:

influenza napisał:
Chciałam się tylko pochwalić: próbowałam zrobić muffiny z fasoli zamiast mąki, wyszły niejadalne. Very Happy

W przepisie była fasola czy tak po prostu zastąpiłaś? Bo jeśli to drugie, to może kwestia proporcji albo dosmaczenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
influenza
Mątwa Jęta Szałem



Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Farszafa

PostWysłany: Sob 18:56, 25 Maj 2013    Temat postu:

Była w przepisie, ale całą pozafasolową resztę mocno zmodyfikowałam, więc możliwe, że to moja wina. Poza tym zdecydowanie za długo się piekły. Naprawdę da się zrobić z fasoli ciasto, którego nie czuć fasolą?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:01, 25 Maj 2013    Temat postu:

Ja się pytam, jak w ogóle da się zrobić z fasoli ciasto? Pierwszy raz o tym słyszę, poważnie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shun
Sasuke kłusem na Madarze



Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 8304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Dzikiego Zachodu

PostWysłany: Nie 10:28, 26 Maj 2013    Temat postu:

Gugiel twierdzi, że się da, hmm.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilyanne
Bella Wiecznie Zamyślona



Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 1357
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:02, 22 Lip 2013    Temat postu:

Normalnie muszę się podzielić, bo moje podniebienie trafiło do raju <3

Przepis pochodzi [link widoczny dla zalogowanych], tylko leciutko go zmodyfikowałam. Muffiny z przecierem z jabłek (trochę z opóźnionym zapłonem, ale z truskawek też byłby dobry), absolutnie genialne w smaku i ciasto naprawdę, ale to naprawdę jedno z lepszych, jakie jadłam. No, i jeszcze taką najzwyklejszą posypkę dodałam.

•1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
•1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
•3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
•1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•szczypta soli
•1/2 szklanki wody
•1/2 szklanki maślanki
•1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego (najlepiej pół na pół)
•2 pełne łyżki, a nawet przepełnione łyżki ajerkoniaku lub Advocaata
• 2 jabłka
• na oko mąka, cukier, margaryna

Jabłka obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na przecier.
Standarcik - suche składniki do jednej miski, mokre do drugiej. Po wymieszaniu mokrych dolać je do suchych i wymieszać lekko do połączenia składników. Teraz wlewamy do foremek jedną pełną łyżkę masy, łyżeczkę przecieru i znowu masę.

Mąkę, cukier i margarynę - trzeba mierzyć na oko, ale to też nie problem. Ogółem trzeba to ugnieść tak, żeby powstała spójna masa, a później zetrzeć to na tarce z małymi oczkami. Posypka ma wylądować na muffinach, nie na podłodze czy blasze, jakby ktoś miał co do tego wątpliwości XD No w każdym razie 180 stopni, 20-25 minut. Wyglądają pięknie, smakują cudownie (przez ten ajerkoniak i maślankę!) i w ogóle są genialne. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:20, 01 Sie 2013    Temat postu:

Znalazłam przepis na muffiny kukurydziano-miodowe. Na razie nie za bardzo mam warunki, żeby go wypróbować (remont kuchni to ZŁO!!!), ale bardzo do mnie przemawia:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:04, 10 Paź 2013    Temat postu:

Dyniowo-owsiankowe:

Suche:
1,5 szklanki mąki
szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki brązowego cukru
łyżeczka proszku
pół łyżeczki sody
szczypta soli
przyprawa do piernika

Mokre:
szklanka uduszonej/upieczonej/ugotowanej i rozgniecionej/przetartej dyni (jeżeli jest bardzo rzadka, lekko odparować)
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
jajko

Można dodać orzechy, żurawinę czy jakieś inne bakalie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Nie 16:08, 03 Sie 2014    Temat postu:

Wpadły mi łapki papilotki do muffinów sztuk 100 (kocham mój szmateks osiedlowy Very Happy) i szaleję.
Robiłam już Berkowe bananowo-malinowe, z czarną porzeczką, a na przyjazd szwagierki z familią sporządziłam czekoladowe z masą z mascarpone (w Lidlu na promocji rzucili Razz) z Kwestii smaku.
Ciasto na muffiny:

 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 3/4 szklanki cukru
 1/4 - 1/3 szklanki kakao
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1/3 łyżeczki soli
 1/2 szklanki wody
 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
 1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Nadzienie z kremowego serka:

 125 g serka mascarpone (lub cream cheese)
 2 łyżki cukru
 1 łyżeczka mąki pszennej
 1 białko

Ciasto wiadomo, suche w jedną michę, mokre w drugą, wszystko razem mieszamy byle jak.
Serek mieszamy z cukrem, mąka i białkiem coby wyszła gładka masa i wrzucamy do zamrażalnika (co najmniej pół godziny, jak posiedzi dłużej, nic jej nie będzie). Takie zmrożone ładnie się nakłada i nie rozdyźda. Very Happy
Do foremki nakładamy gdzieś tak 1/3 ciasta, łyżkę masy i zakrywamy ciastem. Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na jakieś 25 minut.

E: Żółtko, które się ostało można dorzucić do ciasta, coby się nie zmarnowało.


Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Nie 16:09, 03 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aelfarran
Boski Ronaldo



Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 631
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Nie 16:50, 03 Sie 2014    Temat postu:

Przepis na muffiny czekoladowe:

Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka groszków czekoladowych lub grubo pokrojona czekolada (mnie wystarczała jedna tabliczka gorzkiej czekolady Wedla)
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru lub olejku waniliowego

Przygotowanie:
Suche i mokre składniki wymieszać osobno, potem połączyć. Piec około 20 minut (w temperaturze 160-180 stopni).

Z podanej ilości składników wychodzi 15 muffinów. Smakują rewelacyjnie, ale mam wrażenie, że są nieco zbyt suche i nieco za słodkie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:22, 03 Sie 2014    Temat postu:

Czekoladowe z chili:

suche:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru (ja daję pół szklanki zwykłego i ćwierć dark muscovado)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady (obie posiekane)
pół łyżeczki sproszkowanego chili (można troszkę więcej lub mniej, zależnie od upodobań)

mokre:
1,5 szklanki maślanki
2 jaja
100 ml roztopionego masła


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Sob 17:17, 22 Lis 2014    Temat postu:

Nabyłam drogą kupna żurawinę i z braku lepszych pomysłów sporządzone zostały mufffinki.
Suche:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
po łyżeczce (u mnie jak zwykle na oko) kardamonu i cynamonu
Mokre:
Szklanka mleka
2 większe jajca
3 łyżki oleju
parę kropel aromatu pomarańczowego
odrobina wanilii (ekstrakt może być, ja brałam prawdziwą z laski - bajdełejem, w Lidlu mają w bardzo ludzkiej cenie)
+ mniej więcej szklanka żurawin świeżych
cukier brązowy
Mięszamy wiadomo jak, żurawiny większe kroimy, po samym wierzchu cukrem brązowym sypiemy. Wychodzą trochę pierniczkowate, więc idealne na sezon jesienno-zimowy. Very Happy

E: [link widoczny dla zalogowanych] Wyszło 18, więc musiałam na dwie tury piec. Drugiej porcji, tej bardziej wyrośniętej, zapomniałam posypać cukrem. Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Sob 17:32, 22 Lis 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Sob 15:25, 27 Sie 2016    Temat postu:

Uwaga, odkopuję! Wiem, że to mega-stary temat, ale nie chcę zakładać nowego, a ten pasuje idealnie. W Powitalni poproszono mnie o przepis na muffinki czekoladowo-lawendowe Smile

200g czekolady pełnomlecznej
5 łyżek masła
jajko
200ml mleka
150g kwaśnej śmietany
50g cukru
250g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
łyżka miodu lawendowego (ja dałam zwykły)

Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce.
Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać 50g startej czekolady i wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
Jajko wymieszać z mlekiem, śmietaną i cukrem.
Mąki połączyć ze sobą i z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Obie masy wymieszać tak, aby wszystkie składniki były wilgotne.
1/4 ciasta wymieszać z kwiatami lawendy i miodem, do pozostałego ciasta dodać masło czekoladowe i pozostałą czekoladę.
Do foremek nakładać ciasto czekoladowe, wyrównać powierzchnię, potem nakładać ciasto lawendowe.
Piec ok. 25 min w 180 st. na środkowej półce piekarnika, na złotobrązowy kolor.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i wyjąć z foremki.

Wychodzą cudowne, ciasto czekoladowe mogłabym zjeść całe jeszcze na surowo, a lawenda nadaje fantastycznego smaku. I ten zapach! <3

Przepis mam z pewnej książki o muffinkach, która cała jest przegenialna i wszystkie przepisy wychodzą, niech gdzieś tylko znajdę jej dane...

Smacznego! Smile

E: bo jedno zdanie wyszło bucowato.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez retsma dnia Sob 15:26, 27 Sie 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mal
Zmechacona dżdżownica



Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 3213
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:06, 27 Sie 2016    Temat postu:

Pytanie: skąd brać suszoną lawendę, jeżeli nie ma się takiej doniczkowej w domu? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Córa komtura
Bonderella



Dołączył: 08 Sie 2016
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:12, 27 Sie 2016    Temat postu:

Zamówić przez internet? Razz
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mal
Zmechacona dżdżownica



Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 3213
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:48, 27 Sie 2016    Temat postu:

Dzięki! Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Galnea
Profanator Fandomu



Dołączył: 27 Kwi 2014
Posty: 2368
Przeczytał: 5 tematów

Pomógł: 78 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 17:30, 27 Sie 2016    Temat postu:

Kupić w pierwszym lepszym stacjonarnym sklepie zielarskim za grosze. Robię tak od dwóch lat i opijam się naparem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
H
Gość






PostWysłany: Czw 20:48, 14 Cze 2018    Temat postu:

Zarzucicie jakimś fajnym przepisem na muffinki? Zależy mi na czymś łatwym i bardzo smacznym.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
retsma
Śpiąca Królewna na sianie



Dołączył: 06 Gru 2015
Posty: 1575
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żory

PostWysłany: Pią 16:56, 15 Cze 2018    Temat postu:

A jakieś konkrety? Upiekłam w życiu tonę muffinków i mam mnóstwo przepisów. I super książkę, zawsze mi wychodzą muffinki z tych przepisów, a są w większości banalne. Owocowe? Z czekoladą? Z konfiturą? Z orzechami? Z oreo? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Pią 18:17, 15 Cze 2018    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Zielone, wegańskie.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin