Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gdy ma się już dość słoików...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 13:52, 02 Lip 2013    Temat postu: Gdy ma się już dość słoików...

Kompoty w większości przypadków nie mają sensu, albo nie odkryłam jeszcze przepisu na smaczne, a owoce tak czy tak lądują na kompoście, za dżemami nie przepadam, bo posiłki na słodko są dla mnie nie do przełknięcia, w sezonie pińcet blach z ciastem jest nie do przejedzenia, poza tym nie wszystko się do mrożenia nadaje, a zamrażarka ma mocno ograniczoną pojemność.
Zakładam temat ogólny, możliwe, że będę za niedługo marudzić ponownie, albo kto inny będzie się zastanawiać, co zrobić, żeby tego nie wyrzucić. Wink

Aktualnie mam całe wiadro agrestu i zero pomysłów, co z tym dziadostwem zrobić. Kompoty odpadają, mogłaby być konfitura, ale raczej nie z samego agrestu. Jakieś inne propozycje? Średnio mam ochotę na eksperymenty z przypadkowymi przepisami z internetów. Macie coś sprawdzonego?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:18, 02 Lip 2013    Temat postu:

Z agrestu całkiem niezłe wino wychodzi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:46, 02 Lip 2013    Temat postu:

Czy jest problematyczne w produkcji?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:05, 02 Lip 2013    Temat postu:

Na etapie początkowej, intensywnej fermentacji śmierdzi w całym domu. Potem trzeba tylko pilnować, żeby drożdże nie zeżarły całego cukru. No i trzeba mieć miejsce na dymion.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:44, 02 Lip 2013    Temat postu:

Nalewka moze byc mniej problematyczna, a piłam i była bardzo bardzo dobra.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:05, 02 Lip 2013    Temat postu:

Pyszna jest. Tylko to znacznie kosztowniejsza zabawa, no i całe wiadro ciężko w ten sposób przerobić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:21, 02 Lip 2013    Temat postu:

Ten kosztowny element to tylko spirytus, prawda? Zapach też mnie trochę od wina odstrasza, raz siostra robiła zakwas na żur... wystarczy. No i nie mam żadnego doświadczenia z winem domowym.
Byłabym wdzięczna za przepis na nalewkę.
Procello, nie muszę całego wiadra przerabiać na alkohol. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:06, 02 Lip 2013    Temat postu:

Rufus jutro (albo nocą) dostarczę przepis, bo główny nalewkoróbca urlopuje i ma problemy z zasięgiem. Jak się odezwie i powie gdzie trzyma swoje zapiski to podrzucęRazz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rufus
Książę Ryszard na Białym Fortepianie



Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5611
Przeczytał: 22 tematy

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 10:02, 09 Lip 2013    Temat postu:

Co prawda siostra zgotowała kompot, który już od kilku dni radośnie czeka w lodówce aż się zepsuje i będzie można go wylać, ale został mi jeszcze jeden krzak, ewentualnie kolejne zbiory w przyszłym roku, więc uśmiecham się do was pięknie, moja prośba jest aktualna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin