Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czulent

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:49, 14 Cze 2013    Temat postu: Czulent

UWAGA 1: Przepisów na czulent jest wielkie mnóstwo, niektóre mocno się różnią. Mnie pasuje ten.

UWAGA 2: Nie warto tego robić na jedną czy dwie osoby, zresztą nie bardzo się da. Za to, jeżeli ma się większą grupę do nakarmienia, zapcha ich to skutecznie.

UWAGA 3: Nikt nie obiecywał, że to będzie zdrowa żywność.

Wołowinę - żadne wytworne pieczenie, pręga albo "gulaszowe", im bardziej poprzerastane "klejem" tym lepiej - kroimy w kostkę i obsmażamy na gęsim smalcu (może być i olej, ale to już nie to samo). Cebulę z tym też. Można i ząbek czosnku, ale to pod koniec, bo się przypali.

Wrzucamy do gęsiarki z pokrywą: pęczak (niektórzy każą go moczyć, ale to zbędne), obsmażone mięso, ziemniaki pokrojone w ósemki, jaśka świeżego lub suszonego i namoczonego, trochę pokrojonej marchewki i pietruszki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku i tymianek, zalewamy bulionem (może być z kostki). Wkładamy przykryte do dość gorącego piekarnika, aż się zagotuje, potem obniżamy temperaturę do ok. 110-120 stopni i zostawiamy na 3-4 godziny, im dłużej się piecze, tym lepiej. Ze dwa razy trzeba zajrzeć i ewentualnie uzupełnić wodę (ale tylko tyle, żeby się nie przypaliło, na koniec powinna się całkowicie wygotować).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Achika
Morski szkarłupień denny



Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 1529
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kozi Gród

PostWysłany: Pią 20:27, 14 Cze 2013    Temat postu:

W żydowskiej restauracji w Lublinie serwują czulent wegetariański: kasza gryczana z kolorową fasolą i sosem czosnkowym, nie wiem, jak oni to robią, ale jest pyszne. Pewnie jakieś przyprawy albo co...
Tzn mięsny też tam mają, ale ja wolę ten.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yorika
Buffy Nimfomanka



Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 1213
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:20, 10 Lip 2013    Temat postu:

Mandragora? Byłam raz i zupełnie przypadkiem zamówiliśmy z facetem czulent. Ja wołowy on z gęsią. Oba pyszne (tak, jestem prostakiem, który widząc, że ktoś ma coś pysznego potrafi skubnąć z talerza na spróbowanie). Obiecałam sobie, że jak tylko przeprowadzę się do mieszkania ze sprawnym piekarnikiem sama zrobię tę potrawę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin