 |
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona analizy, blogaski, aŁtoreczki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:49, 14 Cze 2013 Temat postu: Czulent |
|
|
UWAGA 1: Przepisów na czulent jest wielkie mnóstwo, niektóre mocno się różnią. Mnie pasuje ten.
UWAGA 2: Nie warto tego robić na jedną czy dwie osoby, zresztą nie bardzo się da. Za to, jeżeli ma się większą grupę do nakarmienia, zapcha ich to skutecznie.
UWAGA 3: Nikt nie obiecywał, że to będzie zdrowa żywność.
Wołowinę - żadne wytworne pieczenie, pręga albo "gulaszowe", im bardziej poprzerastane "klejem" tym lepiej - kroimy w kostkę i obsmażamy na gęsim smalcu (może być i olej, ale to już nie to samo). Cebulę z tym też. Można i ząbek czosnku, ale to pod koniec, bo się przypali.
Wrzucamy do gęsiarki z pokrywą: pęczak (niektórzy każą go moczyć, ale to zbędne), obsmażone mięso, ziemniaki pokrojone w ósemki, jaśka świeżego lub suszonego i namoczonego, trochę pokrojonej marchewki i pietruszki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku i tymianek, zalewamy bulionem (może być z kostki). Wkładamy przykryte do dość gorącego piekarnika, aż się zagotuje, potem obniżamy temperaturę do ok. 110-120 stopni i zostawiamy na 3-4 godziny, im dłużej się piecze, tym lepiej. Ze dwa razy trzeba zajrzeć i ewentualnie uzupełnić wodę (ale tylko tyle, żeby się nie przypaliło, na koniec powinna się całkowicie wygotować).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Achika
Morski szkarłupień denny
Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 1529
Przeczytał: 10 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kozi Gród
|
Wysłany: Pią 20:27, 14 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
W żydowskiej restauracji w Lublinie serwują czulent wegetariański: kasza gryczana z kolorową fasolą i sosem czosnkowym, nie wiem, jak oni to robią, ale jest pyszne. Pewnie jakieś przyprawy albo co...
Tzn mięsny też tam mają, ale ja wolę ten.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Yorika
Buffy Nimfomanka
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 1213
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:20, 10 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Mandragora? Byłam raz i zupełnie przypadkiem zamówiliśmy z facetem czulent. Ja wołowy on z gęsią. Oba pyszne (tak, jestem prostakiem, który widząc, że ktoś ma coś pysznego potrafi skubnąć z talerza na spróbowanie). Obiecałam sobie, że jak tylko przeprowadzę się do mieszkania ze sprawnym piekarnikiem sama zrobię tę potrawę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|