 |
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona analizy, blogaski, aŁtoreczki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Superkotek
Kryształowa Różyczka
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 19:43, 03 Lut 2010 Temat postu: CURRY |
|
|
Lubi ktoś?
Ja uwielbiam. Zasadzam się właśnie na vindaloo na niedziele ale nie wiem czy wyjdzie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tini
Gość
|
Wysłany: Śro 20:49, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Ja! Ja! Uwielbiam curry i w ogóle kuchnię indyjską. Chyba wiem, co w niedzielę na obiad zrobię Dzięki za inspirację, Koteczku
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raven
Muza siatkarzy
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2614
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z Pyrlandii
|
Wysłany: Śro 21:00, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Curry to moja ulubiona przyprawa. Ale rodzina głośno protestuje, gdy chcę ją dodać do jajecznicy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Usagi
Gnijąca Spojówka
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 1631
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 21:47, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Niezbędny dodatek do sałatek. Mniam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Superkotek
Kryształowa Różyczka
Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 13:57, 07 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam - wyszło zabójczo ostre (język mozna amputować ) - czyli dokładnie tak jak lubię. Za jakiś czas wrzucę zdjęcia choć przyznam, że sos wygląda jakby ktoś z przewlekłym nieżytem żołądka zwymiotował do miski
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mrija
Towarzyszka Opiekunka Kompów
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:42, 09 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Zamiast zdjęć poprosiłabym bardzo przepis, jestem noga w kuchni indyjskiej, curry uwielbiam, ale wykorzystuję głównie do kurczaka...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Samozwańczy_Administrator
Machająca Brew Maskotka
Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z blogusi
|
Wysłany: Śro 0:46, 10 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
No to tak: pieczareczki elegancko myjemy, robimy przekrój poprzeczny, maczamy ten przekrój poprzeczny w cieście naleśnikowym z dodatkiem curry (coś jakby roztwór sporo przesycony), wrzucamy na patelkę - i Wala! A konkretniej: "Wala, szybko do stołu nakryjcie!"
Podałabym pięknie zdjęcia, ale materiałów chwilowo brak - zjedzone.
Pychota.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tini
Gość
|
Wysłany: Śro 22:23, 10 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Curry, które robiłam latem, wtedy najłatwiej o składniki. Ale zimą też można
A więc potrzeba nam : 2 cebule, 1 marchewkę, 300 g kalafiora, 2 bakłażany (małe), 2 ziemniaki, 150 g zielonej fasolki, 1/4 szklanki jogurtu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki imbiru startego, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę chili, 1/2 łyżeczki garam masala, 4 strąki kardamonu (mielony też może być), 3 łyżki ghee (klarowane masło), 2 listki laurowe, 1//2 szklanki wody, 1 szklanka mleczka kokosowego i posiekane listki mięty.
Sporo tego, ale roboty niezbyt wiele
A więc mieszamy jogurt, czosnek i przyprawy i niech sobie z 15 minut postoi.
Masło rozgrzewamy, wrzucamy cebulę, podsmażamy, wrzucamy całą resztę warzyw, poza fasolką, i listki, smażymy jakieś 5 minut.
Dodajemy jogurt, wodę, mleczko kokosowe i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy fasolkę, bez przykrycia gotujemy aż zmięknie i gotowe. I tyle, na koniec posypujemy miętą
Proporcje z książki wzięłam, ja robię na oko
A jeszcze patent na mleko kokosowe. Bierzemy zwykłe, wsypujemy wiórki. Najlepsze są te z Lidla, bo drobniejsze.
Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Śro 22:25, 10 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazik
Harry Lamir
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 2380
Przeczytał: 3 tematy
Pomógł: 72 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:32, 05 Lip 2018 Temat postu: |
|
|
Kochani, dzisiaj na wynos wzięło mi się kurczaka curry po japońsku. Mięso okej, dobry sos, kiełki tofu i tak dalej - TEN RYŻ. Ten ryż z posmakiem mleka kokosowego! Jak normalny, torebkowy ryż gotowany na wodzie jest dla mnie "meh", tak ten chcę wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu.
Pytanie: czy ktoś wie, o co mi chodzi i mógłby podpowiedzieć, jak to zrobić?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|