Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CURRY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Superkotek
Kryształowa Różyczka



Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 19:43, 03 Lut 2010    Temat postu: CURRY

Lubi ktoś?
Ja uwielbiam. Zasadzam się właśnie na vindaloo na niedziele ale nie wiem czy wyjdzie Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Śro 20:49, 03 Lut 2010    Temat postu:

Ja! Ja! Uwielbiam curry i w ogóle kuchnię indyjską. Chyba wiem, co w niedzielę na obiad zrobię Laughing Dzięki za inspirację, Koteczku Very Happy
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raven
Muza siatkarzy



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2614
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Pyrlandii

PostWysłany: Śro 21:00, 03 Lut 2010    Temat postu:

Curry to moja ulubiona przyprawa. Ale rodzina głośno protestuje, gdy chcę ją dodać do jajecznicy Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Usagi
Gnijąca Spojówka



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 1631
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:47, 03 Lut 2010    Temat postu:

Niezbędny dodatek do sałatek. Mniam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Superkotek
Kryształowa Różyczka



Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 228
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:57, 07 Lut 2010    Temat postu:

Zrobiłam - wyszło zabójczo ostre (język mozna amputować Very Happy ) - czyli dokładnie tak jak lubię. Za jakiś czas wrzucę zdjęcia Very Happy choć przyznam, że sos wygląda jakby ktoś z przewlekłym nieżytem żołądka zwymiotował do miski Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mrija
Towarzyszka Opiekunka Kompów



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:42, 09 Lut 2010    Temat postu:

Zamiast zdjęć poprosiłabym bardzo przepis, jestem noga w kuchni indyjskiej, curry uwielbiam, ale wykorzystuję głównie do kurczaka...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Samozwańczy_Administrator
Machająca Brew Maskotka



Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z blogusi

PostWysłany: Śro 0:46, 10 Lut 2010    Temat postu:

No to tak: pieczareczki elegancko myjemy, robimy przekrój poprzeczny, maczamy ten przekrój poprzeczny w cieście naleśnikowym z dodatkiem curry (coś jakby roztwór sporo przesycony), wrzucamy na patelkę - i Wala! A konkretniej: "Wala, szybko do stołu nakryjcie!"
Podałabym pięknie zdjęcia, ale materiałów chwilowo brak - zjedzone. Sad
Pychota.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Śro 22:23, 10 Lut 2010    Temat postu:

Curry, które robiłam latem, wtedy najłatwiej o składniki. Ale zimą też można
A więc potrzeba nam : 2 cebule, 1 marchewkę, 300 g kalafiora, 2 bakłażany (małe), 2 ziemniaki, 150 g zielonej fasolki, 1/4 szklanki jogurtu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki imbiru startego, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę chili, 1/2 łyżeczki garam masala, 4 strąki kardamonu (mielony też może być), 3 łyżki ghee (klarowane masło), 2 listki laurowe, 1//2 szklanki wody, 1 szklanka mleczka kokosowego i posiekane listki mięty.
Sporo tego, ale roboty niezbyt wiele
A więc mieszamy jogurt, czosnek i przyprawy i niech sobie z 15 minut postoi.
Masło rozgrzewamy, wrzucamy cebulę, podsmażamy, wrzucamy całą resztę warzyw, poza fasolką, i listki, smażymy jakieś 5 minut.
Dodajemy jogurt, wodę, mleczko kokosowe i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy fasolkę, bez przykrycia gotujemy aż zmięknie i gotowe. I tyle, na koniec posypujemy miętą
Proporcje z książki wzięłam, ja robię na oko

A jeszcze patent na mleko kokosowe. Laughing Bierzemy zwykłe, wsypujemy wiórki. Najlepsze są te z Lidla, bo drobniejsze.


Ostatnio zmieniony przez Tini dnia Śro 22:25, 10 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazik
Harry Lamir



Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 2380
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 72 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:32, 05 Lip 2018    Temat postu:

Kochani, dzisiaj na wynos wzięło mi się kurczaka curry po japońsku. Mięso okej, dobry sos, kiełki tofu i tak dalej - TEN RYŻ. Ten ryż z posmakiem mleka kokosowego! Jak normalny, torebkowy ryż gotowany na wodzie jest dla mnie "meh", tak ten chcę wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu.

Pytanie: czy ktoś wie, o co mi chodzi i mógłby podpowiedzieć, jak to zrobić?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin