Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciasto cukiniowe vel Orszuliny Superzakalec

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ore
Człowiek z Wtyczką



Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:12, 26 Lip 2013    Temat postu: Ciasto cukiniowe vel Orszuliny Superzakalec

Ciasto jest perfidnie proste i paskudnie dobre.

Należy zgromadzić:
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklankę oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ale o tym później),
- 1 łyżeczkę sody,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki kakao,
- łyżeczkę kawy z cykorii,
- coś koło 2 szklanki cukinii starkowanej na grubym oczku (bez skórki i odciśniętą).

Wszystko to, oprócz cukinii, dorzucamy kolejno do michy i ucieramy razem mikserem na gładką masę. Cukinia powinna iść ostatnia. Zwykle dodajemy jeszcze jakieś wiśnie czy dżem z pomarańczy, co tam się ma pod ręką. Masę wlewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem/silikonowych foremek babeczkowych/czegokolwiek. Pieczemy troszkę ponad godzinę w 180 stopniach.
Cały myk polega na tym, że ciasto jest dobre, ale zakalec lepszy. Ludzie nieznający sekretu po konfrontacji z bardzo zakalcowatym zakalcem są przekonani, że konsumują wytworny krem czekoladowy. Sposoby na uzyskanie zakalca są dwa - po prostu nie dodawać proszku do pieczenia (wystarczy soda) albo otworzyć piekarnik w kluczowym momencie.

Dorzucę jeszcze przepis, który przydaje się, gdy przysypuje cię lawina cukinii, a przy tym nie masz ochoty obierać ziemniaków do obiadu. Oto prościutka zapiekanka cukiniowa.

Potrzebujemy:
- jednej cukinii (właściwie to kabaczka, bo powinna być spora, ale ja tam i tak nie rozróżniam, dla mnie cukinia to cukinia),
- 2 łyżek mąki (3 jeśli orkiszowa),
- 1 jajka,
- soli i pieprzu.

Cukinię tarkujemy na grubym oczku. Ze skórą, ale bez gniazd nasiennych! Ja zwykle obtarkowuję środek. Very Happy Odciskamy mocno na durszlaku, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz wedle uznania, miesimy łapkami i wykładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Raz wychodzi cieniej, raz wychodzi grubiej, to już zależy od naczynia i ilości cukinii. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy, aż się zarumieni z wierzchu, zwykle coś koło pół godziny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bumburus
Gość






PostWysłany: Pią 20:36, 26 Lip 2013    Temat postu:

A tak na marginesie- dajesz nasiona cukinii swoim gryzoniom? Myszy uwielbiają...
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ore
Człowiek z Wtyczką



Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:43, 26 Lip 2013    Temat postu:

Tak, alem nie napisała, bo tu niby przepisy dla ludziów. Very Happy

Chociaż szczur w niczym od ludzia nie jest gorszy! Tak, patrzą mi na ręce.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ore dnia Pią 20:45, 26 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:56, 26 Lip 2013    Temat postu:

A placki z cukinii à la ziemniaczane znacie?

Cukinię (raczej większą niż mniejszą) obrać, zetrzeć niezbyt drobno razem z połówką cebuli. Dodać jajko lub dwa, trochę mąki (tyle, żeby nie było zbyt rzadkie), smażyć na rozgrzanej patelni. Przepyszne z ricottą i wędzonym łososiem. A dużo lżejsze niż placki ziemniaczane!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Usagi
Gnijąca Spojówka



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 1631
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:39, 26 Lip 2013    Temat postu:

O, super, akurat szukałam przepisów z cukinią. Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 8:34, 27 Lip 2013    Temat postu:

Placki są pyszne, ale ja zamiast cebuli daję troszkę czosnku, do cukini jakoś bardziej mi pasuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merr
Rebeca w gróbce



Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 34 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 9:11, 27 Lip 2013    Temat postu:

A ja do placków dodaje fety^^''

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:27, 27 Lip 2013    Temat postu:

O, wypróbuję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shun
Sasuke kłusem na Madarze



Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 8304
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Dzikiego Zachodu

PostWysłany: Śro 11:43, 31 Lip 2013    Temat postu:

le-vo napisał:
A placki z cukinii à la ziemniaczane znacie?

Cukinię (raczej większą niż mniejszą) obrać, zetrzeć niezbyt drobno razem z połówką cebuli. Dodać jajko lub dwa, trochę mąki (tyle, żeby nie było zbyt rzadkie), smażyć na rozgrzanej patelni.


Ja zamiast cebuli dodaję czosnek. Do tego mnóstwo posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek - w dowolnej kombinacji) i fetę. W sumie to są tureckie placki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin