 |
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona analizy, blogaski, aŁtoreczki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ore
Człowiek z Wtyczką
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:12, 26 Lip 2013 Temat postu: Ciasto cukiniowe vel Orszuliny Superzakalec |
|
|
Ciasto jest perfidnie proste i paskudnie dobre.
Należy zgromadzić:
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklankę oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ale o tym później),
- 1 łyżeczkę sody,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki kakao,
- łyżeczkę kawy z cykorii,
- coś koło 2 szklanki cukinii starkowanej na grubym oczku (bez skórki i odciśniętą).
Wszystko to, oprócz cukinii, dorzucamy kolejno do michy i ucieramy razem mikserem na gładką masę. Cukinia powinna iść ostatnia. Zwykle dodajemy jeszcze jakieś wiśnie czy dżem z pomarańczy, co tam się ma pod ręką. Masę wlewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem/silikonowych foremek babeczkowych/czegokolwiek. Pieczemy troszkę ponad godzinę w 180 stopniach.
Cały myk polega na tym, że ciasto jest dobre, ale zakalec lepszy. Ludzie nieznający sekretu po konfrontacji z bardzo zakalcowatym zakalcem są przekonani, że konsumują wytworny krem czekoladowy. Sposoby na uzyskanie zakalca są dwa - po prostu nie dodawać proszku do pieczenia (wystarczy soda) albo otworzyć piekarnik w kluczowym momencie.
Dorzucę jeszcze przepis, który przydaje się, gdy przysypuje cię lawina cukinii, a przy tym nie masz ochoty obierać ziemniaków do obiadu. Oto prościutka zapiekanka cukiniowa.
Potrzebujemy:
- jednej cukinii (właściwie to kabaczka, bo powinna być spora, ale ja tam i tak nie rozróżniam, dla mnie cukinia to cukinia),
- 2 łyżek mąki (3 jeśli orkiszowa),
- 1 jajka,
- soli i pieprzu.
Cukinię tarkujemy na grubym oczku. Ze skórą, ale bez gniazd nasiennych! Ja zwykle obtarkowuję środek. Odciskamy mocno na durszlaku, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz wedle uznania, miesimy łapkami i wykładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Raz wychodzi cieniej, raz wychodzi grubiej, to już zależy od naczynia i ilości cukinii. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy, aż się zarumieni z wierzchu, zwykle coś koło pół godziny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bumburus
Gość
|
Wysłany: Pią 20:36, 26 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
A tak na marginesie- dajesz nasiona cukinii swoim gryzoniom? Myszy uwielbiają...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ore
Człowiek z Wtyczką
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:43, 26 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Tak, alem nie napisała, bo tu niby przepisy dla ludziów.
Chociaż szczur w niczym od ludzia nie jest gorszy! Tak, patrzą mi na ręce.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ore dnia Pią 20:45, 26 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
le-vo
Bezo grudek
Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 21:56, 26 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
A placki z cukinii à la ziemniaczane znacie?
Cukinię (raczej większą niż mniejszą) obrać, zetrzeć niezbyt drobno razem z połówką cebuli. Dodać jajko lub dwa, trochę mąki (tyle, żeby nie było zbyt rzadkie), smażyć na rozgrzanej patelni. Przepyszne z ricottą i wędzonym łososiem. A dużo lżejsze niż placki ziemniaczane!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Usagi
Gnijąca Spojówka
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 1631
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:39, 26 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
O, super, akurat szukałam przepisów z cukinią.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 8:34, 27 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Placki są pyszne, ale ja zamiast cebuli daję troszkę czosnku, do cukini jakoś bardziej mi pasuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
merr
Rebeca w gróbce
Dołączył: 19 Lis 2011
Posty: 2741
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 34 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 9:11, 27 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
A ja do placków dodaje fety^^''
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 11:27, 27 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
O, wypróbuję.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Shun
Sasuke kłusem na Madarze
Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 8304
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z Dzikiego Zachodu
|
Wysłany: Śro 11:43, 31 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
le-vo napisał: | A placki z cukinii à la ziemniaczane znacie?
Cukinię (raczej większą niż mniejszą) obrać, zetrzeć niezbyt drobno razem z połówką cebuli. Dodać jajko lub dwa, trochę mąki (tyle, żeby nie było zbyt rzadkie), smażyć na rozgrzanej patelni. |
Ja zamiast cebuli dodaję czosnek. Do tego mnóstwo posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek - w dowolnej kombinacji) i fetę. W sumie to są tureckie placki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|