 |
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona analizy, blogaski, aŁtoreczki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ore
Człowiek z Wtyczką
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 22:52, 27 Lip 2013 Temat postu: Chaczapuri po adżarsku |
|
|
Na prośbę Nef, oby jej linia mi to wybaczyła.
Chaczapuri, jak sama nazwa wskazuje, są dziwnym wynalazkiem rodem z dalekiej Gruzji. W rzeczywistości jest to dość proste, acz efektowne (i niestety dość kaloryczne danie).
Przepis na cztery-pięć sztuk.
Będzie nam potrzebne następujące dobro:
- pół kilograma mąki pszennej,
- pół łyżki oleju,
- pół szklanki mleka,
- pół łyżki suchych drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- pół kilograma sera imeretyńskiego - takiego u nas nietu, ale są jego odpowiedniki - ser koryciński ( ) czy bundz. Nada się właściwie dowolny ser podpuszczkowy.
- jajka - tyle, ile wyjdzie nam chaczapuri,
- 50 gram masła.
Przesiewamy mąkę do miski i dolewamy ćwierć litra ciepłej wody zmieszanej z mlekiem, dorzucamy drożdże, sól, cukier i olej. Miesimy, nakrywamy czystą ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do dwóch. Międlimy z zapałem i ponownie odstawiamy na godzinkę-półtorej.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Ser trzemy na grubym oczku i po dodaniu ćwierć szklanki przegotowanej zimnej wody mieszamy, coby nam wyszła taka serowa gęsta kaszka.
Dzielimy ciasto na porcje po mniej więcej 200 gram i toczymy je w kule. Kule rozplaskujemy/wałkujemy na koła wielkości talerza obiadowego. Brzegi kół rolujemy z dwóch przeciwległych stron do środka, sklejamy końce i rozszerzamy środek, żeby wyszły nam łódeczki. Wkładamy do każdej łódeczki przypadającą na jedno chaczapuri ilość sera i wkładamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut. Uwaga! Dobrze jest rozgrzewać blachę razem z piekarnikiem. Kiedy łódeczka się zarumieni, wysuwamy blachę, kładziemy na serze plasterek masła i wbijamy po jednym jajku. Trzeba dobrze celować! Wkładamy z powrotem do pieca na mniej więcej dwie minuty. Wyciągamy i gotowe! Przed podaniem teoretycznie powinno się zabełtać nadzienie, ale nie jest to obowiązkowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|