Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chaczapuri po adżarsku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ore
Człowiek z Wtyczką



Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 3055
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 22:52, 27 Lip 2013    Temat postu: Chaczapuri po adżarsku

Na prośbę Nef, oby jej linia mi to wybaczyła. Very Happy

Chaczapuri, jak sama nazwa wskazuje, są dziwnym wynalazkiem rodem z dalekiej Gruzji. W rzeczywistości jest to dość proste, acz efektowne (i niestety dość kaloryczne danie).

Przepis na cztery-pięć sztuk.

Będzie nam potrzebne następujące dobro:
- pół kilograma mąki pszennej,
- pół łyżki oleju,
- pół szklanki mleka,
- pół łyżki suchych drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- pół kilograma sera imeretyńskiego - takiego u nas nietu, ale są jego odpowiedniki - ser koryciński (<3) czy bundz. Nada się właściwie dowolny ser podpuszczkowy.
- jajka - tyle, ile wyjdzie nam chaczapuri,
- 50 gram masła.

Przesiewamy mąkę do miski i dolewamy ćwierć litra ciepłej wody zmieszanej z mlekiem, dorzucamy drożdże, sól, cukier i olej. Miesimy, nakrywamy czystą ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do dwóch. Międlimy z zapałem i ponownie odstawiamy na godzinkę-półtorej.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Ser trzemy na grubym oczku i po dodaniu ćwierć szklanki przegotowanej zimnej wody mieszamy, coby nam wyszła taka serowa gęsta kaszka.
Dzielimy ciasto na porcje po mniej więcej 200 gram i toczymy je w kule. Kule rozplaskujemy/wałkujemy na koła wielkości talerza obiadowego. Brzegi kół rolujemy z dwóch przeciwległych stron do środka, sklejamy końce i rozszerzamy środek, żeby wyszły nam łódeczki. Wkładamy do każdej łódeczki przypadającą na jedno chaczapuri ilość sera i wkładamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut. Uwaga! Dobrze jest rozgrzewać blachę razem z piekarnikiem. Kiedy łódeczka się zarumieni, wysuwamy blachę, kładziemy na serze plasterek masła i wbijamy po jednym jajku. Trzeba dobrze celować! Very Happy Wkładamy z powrotem do pieca na mniej więcej dwie minuty. Wyciągamy i gotowe! Przed podaniem teoretycznie powinno się zabełtać nadzienie, ale nie jest to obowiązkowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siia
Gość






PostWysłany: Sob 23:17, 27 Lip 2013    Temat postu:

O rany, jadłam to w gruzińskiej restauracji, jakie to było pyfffne!
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin