Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
analizy, blogaski, aŁtoreczki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Brokuły i kalafiory

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:51, 23 Lip 2011    Temat postu: Brokuły i kalafiory

Jako że teraz sezon - powymieniajmy się przepisami, w końcu nie trzeba na okrągo jeść tylko klasycznej wersji z masłem i tartą bułką. Wszelkie sałatki, zapiekanki, zupy i co tam jeszcze kto ma - mile widziane.

Na początek - świetny, wypróbowany przepis na placki z brokułów:
[link widoczny dla zalogowanych]
Mała rada - polecam doprawić je gałką muszkatołową, nie ma jej w przepisie, ale IMHO bardzo im dodaje uroku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
le-vo
Bezo grudek



Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:02, 23 Lip 2011    Temat postu:

Zupy-kremy! Najprostsza rzecz na świecie a są przepyszne. Wystarczy ugotować brokuła bądź kalafiora w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową, a gdy będzie lekko rozgotowany, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku, dodać odrobinę śmietany, podawać z grzankami. Mniam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gabrielle
Dowódca Floty



Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 866
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 11:33, 23 Lip 2011    Temat postu:

Brokuły podgotować, lekko, na tyle, żeby trochę zmiękły. Odcedzić. Wcześniej na patelnię rzucić drobno pokrojoną cebulkę, zeszklić. Doprawić, jak kto lubi. Do niej wrzucić brokuły, zalać gęstą śmietaną, poddusić, aż zmięknie. na koniec oczywiście gałka muszkatołowa. Takim sosem polać makaron.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:43, 23 Lip 2011    Temat postu:

Może jeszcze sałatka:

Brokuły krótko zblanszować, wystudzić, podzielić na małe różyczki. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć gluty ze środka, pokroić na kawałki rozsądnej wielkości. Poszatkować pora, jeżeli chcemy, żeby był delikatniejszy, można go przelać wrzątkiem na sicie, ale nie trzeba. Połączyć, dodać ugotowaną ciecierzycę i fasolę jaśka (mogą być z puszki). Zrobić sos z soku z cytryny, oliwy/oleju, soli, pieprzu, chili i zgniecionego czosnku. Zalać, wymieszać, schłodzić w lodówce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eire
Łotr Nagłej Śmierci



Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3557
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:59, 23 Lip 2011    Temat postu:

Dobra jest sałatka z kalafiora z octem, kukurydzą i papryką. Kalafiora sparzyć, coby to co w środku siedzi wyleciało.
Zawsze można też zaszpanować podaniem au gratin, czyli zapieczone z serem i sosem śmietankowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:24, 23 Lip 2011    Temat postu:

Ja zapiekam pod beszamelem. Czasem robię bardziej konkretną zapiekankę - dodaję też gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, jakieś mięso (gotowane lub pieczone, to dobry sposób zagospodarowania resztek z poprzedniego dnia) lub wędlinę. Beszamel (przepis do znalezienia w każdej książce kucharskiej Wink ) mieszam z jajkami i startym serem, zalewam to wszystko i je4szcze dodatkowy ser na wierzch. Pycha.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arratoi
Tokio Oyajoj



Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 1324
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 12:43, 23 Lip 2011    Temat postu:

Moja mama robi sałatkę z gotowanym brokułem, kukurydzą z puszki, fetą i sosem czosnkowym, posypaną płatkami migdałowymi. Ale najbardziej lubię warzywka sama w sobie, gotowane na parze Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raven
Muza siatkarzy



Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2614
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z Pyrlandii

PostWysłany: Sob 13:20, 23 Lip 2011    Temat postu:

Moja za to przyrządza sałatkę z gotowanego brokuła, z pokrojoną wędliną, gotowanym jajkiem i surowym ogórkiem, przyprawioną solą i pieprzem i wymieszaną w majonezie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:57, 23 Lip 2011    Temat postu:

Jeszcze farsz do naleśników - brokuły sparzyć tak, jak w przepisie na placki, zmiksować z kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i ewentualnie kilkoma łyżkami serka homo (tak, żeby miało sensowną konsystencję), doprawić do smaku (sól, pieprz, gałka), smarować naleśniki, zwijać, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posmarować odrobiną miękkiego masła, potypać startym serem i na złoto.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maladie
Pokaźna Wimperga



Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:42, 23 Lip 2011    Temat postu:

Bardzo proste, szybkie i smaczne placki kalafiorowe z koperkiem o [link widoczny dla zalogowanych]

Polecam z pomidorkiem i sosem czosnkowym Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Procella
Bezo grudek



Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:19, 02 Lip 2013    Temat postu:

Letni "bigosik" kalafiorowo-kapuściany

Kalafiora umyć, obgotować, podzielić na kawałki.
Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić.
Podsmażyć razem sporo cebuli i papryki, najlepiej tej letniej, jasnożółtej. Jeżeli chcemy wersję miesną, razem z nimi podsmażamy trochę pokrojonej wędliny. Dodajemy pomidory, jeżeli świeże, chwilę jeszcze dusimy, jeżeli z puszki, wystarczy zagotować.
Kapustę wrzucamy do cebuli z pomidorami, dodajemy odrobinę wody (nie ma pływać, tylko tyle, żeby się nie przypaliło - może z pół szklanki), wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i trochę kminku, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, dusimy.
Kiedy kapusta będzie prawie miękka, wrzucamy kalafiora i dogotowujemy

Podajemy z chlebem lub z młodymi ziemniakami. Można wzbogacić dodając np. pieczarki (podsmażyć z cebulą i papryką) czy fasolkę szparagową. Część kalafira można zastąpić brokułem, ale raczej nie całego.

Jeżeli wyjdzie za dużo, można nadmiar przechować w chłodzie i odgrzać następnego dnia, będzie jeszcze lepsze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sida__
Don Kaleson



Dołączył: 24 Sie 2012
Posty: 3489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Spomiędzy

PostWysłany: Wto 21:11, 02 Lip 2013    Temat postu:

Taka prosta rzecz: na patelkę wrzucić sos pesto (ja używam takiego ze słoiczka), dodać brokuły i ząbki czosnku. Po paru chwilach dorzucić do tego ugotowany makaron spaghetti (lub jakikolwiek inny) i trochę potrzymać. Szybkie i pyszne. I zielone, żeby było bardziej zielone można jeszcze dodać oliwki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tini
Gość






PostWysłany: Sob 14:37, 07 Wrz 2013    Temat postu:

Ja z brokułami najczęściej robię taką sałatkę: brokuł obgotowany na parze (niezbyt długo), jajka na twardo i pomidory polane sosem czosnkowym (jogurt, majonez, duuuużo czosnku, szczypta soli).
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
C
Gość






PostWysłany: Nie 12:31, 08 Wrz 2013    Temat postu:

Ja o ile na codzień za brokułami jakoś szczególnie nie przepadam, to zawsze ich używam przy robieniu tempruy, najlepiej razem z pieczarkami, awokado i rybą (ewentualnie jeszcze z bananem na deser).
Przepis na panierkę [link widoczny dla zalogowanych]. Jedyny mankament to dużo zużytego oleju Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz



Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 5 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 21:39, 15 Wrz 2013    Temat postu:

Ja uwielbiam brokuły! Ostatnio zrobiłam tartę brokułową, niestety nie wyszła mi taka pyszna jak ta z Chimery (krakowscy smakosze powinni wiedzieć o co chodzi Wink) ale też dobra.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MT
Dziki wilk tańczący tango



Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 1968
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:08, 28 Wrz 2013    Temat postu:

Dla amatorów surowego kalafiora, przepis na moją ukochaną surówkę:

- kalafior
- kilka pomidorów
- szczypiorek
- natka pietruszki (dużo)

Kalafiora pokroić tak drobno, żeby wyszło z tego coś na kształt drobnego grysiku, pomidory pokroić na małe kawałki, szczypiorek i natkę posiekać, wszystko wymieszać. Można polać sokiem z cytryny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
IHime
Super Ninja



Dołączył: 22 Sty 2014
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z piwnicy

PostWysłany: Wto 23:44, 23 Wrz 2014    Temat postu:

Moja ulubiona sałatka brokułowa:
Brokuły zblanszować, podzielić na nieduże różyczki, dodać kawałeczki wędzonego kurczaka i/lub sera typu feta. Zalać sosem jogurtowo-czosnkowym (zwykle daję 2 ząbki czosnku na 200 ml jogurtu greckiego, nie dosalam, bo ser i kurczak słone). Na koniec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu podprażyć płatki migdałowe aż lekko zbrązowieją i posypać sałatkę.

Kisz (quiche) - ciasto jest pracochłonne, ale można przechowywać.
Ciasto: około 250g mąki, 1/2 kostki masła, trochę soli. Wszystko posiekać, zagnieść, włożyć do lodówki na ok. 1h. Wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy. Podpiec 15 minut w 200*C. Dno ciasta można podziabać widelcem i obciążyć fasolą, żeby się nie podniosło.
Farsz: 4 jajka roztrzepać ze szklanką śmietany, utartym ząbkiem czosnku, pieprzem i gałką muszkatałową. Pokroić drobno niewielką cebulę, zblanszowanego brokuła podzielić na małe różyczki i ułożyć na cieście razem z wędzonym łososiem. Można dodać zioła wg. upodobania albo świeży szczypiorek, ale bez tego też jest dobre. Wszystko zalać jajkami ze śmietaną, przykryć utartym żółtym serem (każdy się właściwie nadaje, najbardziej pasują intensywne w smaku, a nawet wymieszane z pleśniowymi). Piec 30-40 minut w 200*C.
Można jeść na ciepło i na zimno. Fajnie się sprawdza jako przekąska do pracy.
Gdzieś jeszcze miałam przepisy na bardziej dietetyczne wariacje na temat kisza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
twojtyp
Siostra Jakiegoś Anioła



Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:18, 21 Sty 2015    Temat postu:

Dzięki za ciekawą propozycję sałatki brokułowej:-) uwielbiam takie jedzonko

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Manon
Mątwa Jęta Szałem



Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 21:23, 24 Sty 2015    Temat postu:

Uwielbiam brokuły, najbardziej w pierogach i zapiekankach. Niestety z racji szybkości przygotowania i sytości najczęściej z dań brokułowych króluje u nas sos serowo-brokułowy, czyli brokuł pocięty w różyczki, nieco podduszony z odrobiną tłuszczu (co się trafi, najlepiej oliwa), zmieszany z serem który jest akurat w lodówce i śmietaną. Podawany najczęściej z makaronem. Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin