 |
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona analizy, blogaski, aŁtoreczki...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:51, 23 Lip 2011 Temat postu: Brokuły i kalafiory |
|
|
Jako że teraz sezon - powymieniajmy się przepisami, w końcu nie trzeba na okrągo jeść tylko klasycznej wersji z masłem i tartą bułką. Wszelkie sałatki, zapiekanki, zupy i co tam jeszcze kto ma - mile widziane.
Na początek - świetny, wypróbowany przepis na placki z brokułów:
[link widoczny dla zalogowanych]
Mała rada - polecam doprawić je gałką muszkatołową, nie ma jej w przepisie, ale IMHO bardzo im dodaje uroku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
le-vo
Bezo grudek
Dołączył: 21 Lis 2009
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 11:02, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Zupy-kremy! Najprostsza rzecz na świecie a są przepyszne. Wystarczy ugotować brokuła bądź kalafiora w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową, a gdy będzie lekko rozgotowany, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku, dodać odrobinę śmietany, podawać z grzankami. Mniam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gabrielle
Dowódca Floty
Dołączył: 11 Lis 2009
Posty: 866
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 11:33, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Brokuły podgotować, lekko, na tyle, żeby trochę zmiękły. Odcedzić. Wcześniej na patelnię rzucić drobno pokrojoną cebulkę, zeszklić. Doprawić, jak kto lubi. Do niej wrzucić brokuły, zalać gęstą śmietaną, poddusić, aż zmięknie. na koniec oczywiście gałka muszkatołowa. Takim sosem polać makaron.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 11:43, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Może jeszcze sałatka:
Brokuły krótko zblanszować, wystudzić, podzielić na małe różyczki. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć gluty ze środka, pokroić na kawałki rozsądnej wielkości. Poszatkować pora, jeżeli chcemy, żeby był delikatniejszy, można go przelać wrzątkiem na sicie, ale nie trzeba. Połączyć, dodać ugotowaną ciecierzycę i fasolę jaśka (mogą być z puszki). Zrobić sos z soku z cytryny, oliwy/oleju, soli, pieprzu, chili i zgniecionego czosnku. Zalać, wymieszać, schłodzić w lodówce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Eire
Łotr Nagłej Śmierci
Dołączył: 17 Kwi 2010
Posty: 3557
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 33 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 11:59, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Dobra jest sałatka z kalafiora z octem, kukurydzą i papryką. Kalafiora sparzyć, coby to co w środku siedzi wyleciało.
Zawsze można też zaszpanować podaniem au gratin, czyli zapieczone z serem i sosem śmietankowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:24, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ja zapiekam pod beszamelem. Czasem robię bardziej konkretną zapiekankę - dodaję też gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, jakieś mięso (gotowane lub pieczone, to dobry sposób zagospodarowania resztek z poprzedniego dnia) lub wędlinę. Beszamel (przepis do znalezienia w każdej książce kucharskiej ) mieszam z jajkami i startym serem, zalewam to wszystko i je4szcze dodatkowy ser na wierzch. Pycha.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Arratoi
Tokio Oyajoj
Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 1324
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 12:43, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Moja mama robi sałatkę z gotowanym brokułem, kukurydzą z puszki, fetą i sosem czosnkowym, posypaną płatkami migdałowymi. Ale najbardziej lubię warzywka sama w sobie, gotowane na parze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Raven
Muza siatkarzy
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 2614
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Z Pyrlandii
|
Wysłany: Sob 13:20, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Moja za to przyrządza sałatkę z gotowanego brokuła, z pokrojoną wędliną, gotowanym jajkiem i surowym ogórkiem, przyprawioną solą i pieprzem i wymieszaną w majonezie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 13:57, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Jeszcze farsz do naleśników - brokuły sparzyć tak, jak w przepisie na placki, zmiksować z kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i ewentualnie kilkoma łyżkami serka homo (tak, żeby miało sensowną konsystencję), doprawić do smaku (sól, pieprz, gałka), smarować naleśniki, zwijać, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posmarować odrobiną miękkiego masła, potypać startym serem i na złoto.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maladie
Pokaźna Wimperga
Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:42, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Bardzo proste, szybkie i smaczne placki kalafiorowe z koperkiem o [link widoczny dla zalogowanych]
Polecam z pomidorkiem i sosem czosnkowym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Procella
Bezo grudek
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 4839
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 12:19, 02 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Letni "bigosik" kalafiorowo-kapuściany
Kalafiora umyć, obgotować, podzielić na kawałki.
Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić.
Podsmażyć razem sporo cebuli i papryki, najlepiej tej letniej, jasnożółtej. Jeżeli chcemy wersję miesną, razem z nimi podsmażamy trochę pokrojonej wędliny. Dodajemy pomidory, jeżeli świeże, chwilę jeszcze dusimy, jeżeli z puszki, wystarczy zagotować.
Kapustę wrzucamy do cebuli z pomidorami, dodajemy odrobinę wody (nie ma pływać, tylko tyle, żeby się nie przypaliło - może z pół szklanki), wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i trochę kminku, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, dusimy.
Kiedy kapusta będzie prawie miękka, wrzucamy kalafiora i dogotowujemy
Podajemy z chlebem lub z młodymi ziemniakami. Można wzbogacić dodając np. pieczarki (podsmażyć z cebulą i papryką) czy fasolkę szparagową. Część kalafira można zastąpić brokułem, ale raczej nie całego.
Jeżeli wyjdzie za dużo, można nadmiar przechować w chłodzie i odgrzać następnego dnia, będzie jeszcze lepsze.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sida__
Don Kaleson
Dołączył: 24 Sie 2012
Posty: 3489
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Spomiędzy
|
Wysłany: Wto 21:11, 02 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Taka prosta rzecz: na patelkę wrzucić sos pesto (ja używam takiego ze słoiczka), dodać brokuły i ząbki czosnku. Po paru chwilach dorzucić do tego ugotowany makaron spaghetti (lub jakikolwiek inny) i trochę potrzymać. Szybkie i pyszne. I zielone, żeby było bardziej zielone można jeszcze dodać oliwki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tini
Gość
|
Wysłany: Sob 14:37, 07 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Ja z brokułami najczęściej robię taką sałatkę: brokuł obgotowany na parze (niezbyt długo), jajka na twardo i pomidory polane sosem czosnkowym (jogurt, majonez, duuuużo czosnku, szczypta soli).
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
C
Gość
|
Wysłany: Nie 12:31, 08 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Ja o ile na codzień za brokułami jakoś szczególnie nie przepadam, to zawsze ich używam przy robieniu tempruy, najlepiej razem z pieczarkami, awokado i rybą (ewentualnie jeszcze z bananem na deser).
Przepis na panierkę [link widoczny dla zalogowanych]. Jedyny mankament to dużo zużytego oleju
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dekadencja
Hauptscharführer Tom Kaulitz
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 2015
Przeczytał: 5 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 21:39, 15 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam brokuły! Ostatnio zrobiłam tartę brokułową, niestety nie wyszła mi taka pyszna jak ta z Chimery (krakowscy smakosze powinni wiedzieć o co chodzi ) ale też dobra.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MT
Dziki wilk tańczący tango
Dołączył: 03 Cze 2010
Posty: 1968
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:08, 28 Wrz 2013 Temat postu: |
|
|
Dla amatorów surowego kalafiora, przepis na moją ukochaną surówkę:
- kalafior
- kilka pomidorów
- szczypiorek
- natka pietruszki (dużo)
Kalafiora pokroić tak drobno, żeby wyszło z tego coś na kształt drobnego grysiku, pomidory pokroić na małe kawałki, szczypiorek i natkę posiekać, wszystko wymieszać. Można polać sokiem z cytryny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
IHime
Super Ninja
Dołączył: 22 Sty 2014
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z piwnicy
|
Wysłany: Wto 23:44, 23 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Moja ulubiona sałatka brokułowa:
Brokuły zblanszować, podzielić na nieduże różyczki, dodać kawałeczki wędzonego kurczaka i/lub sera typu feta. Zalać sosem jogurtowo-czosnkowym (zwykle daję 2 ząbki czosnku na 200 ml jogurtu greckiego, nie dosalam, bo ser i kurczak słone). Na koniec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu podprażyć płatki migdałowe aż lekko zbrązowieją i posypać sałatkę.
Kisz (quiche) - ciasto jest pracochłonne, ale można przechowywać.
Ciasto: około 250g mąki, 1/2 kostki masła, trochę soli. Wszystko posiekać, zagnieść, włożyć do lodówki na ok. 1h. Wyjąć, rozwałkować, włożyć do formy. Podpiec 15 minut w 200*C. Dno ciasta można podziabać widelcem i obciążyć fasolą, żeby się nie podniosło.
Farsz: 4 jajka roztrzepać ze szklanką śmietany, utartym ząbkiem czosnku, pieprzem i gałką muszkatałową. Pokroić drobno niewielką cebulę, zblanszowanego brokuła podzielić na małe różyczki i ułożyć na cieście razem z wędzonym łososiem. Można dodać zioła wg. upodobania albo świeży szczypiorek, ale bez tego też jest dobre. Wszystko zalać jajkami ze śmietaną, przykryć utartym żółtym serem (każdy się właściwie nadaje, najbardziej pasują intensywne w smaku, a nawet wymieszane z pleśniowymi). Piec 30-40 minut w 200*C.
Można jeść na ciepło i na zimno. Fajnie się sprawdza jako przekąska do pracy.
Gdzieś jeszcze miałam przepisy na bardziej dietetyczne wariacje na temat kisza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
twojtyp
Siostra Jakiegoś Anioła
Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:18, 21 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Dzięki za ciekawą propozycję sałatki brokułowej:-) uwielbiam takie jedzonko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Manon
Mątwa Jęta Szałem
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 556
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 21:23, 24 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam brokuły, najbardziej w pierogach i zapiekankach. Niestety z racji szybkości przygotowania i sytości najczęściej z dań brokułowych króluje u nas sos serowo-brokułowy, czyli brokuł pocięty w różyczki, nieco podduszony z odrobiną tłuszczu (co się trafi, najlepiej oliwa), zmieszany z serem który jest akurat w lodówce i śmietaną. Podawany najczęściej z makaronem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|